ЕКСПЕРТИЗА

В Україні й досі продається багато дитячих товарів сумнівної якості 

Дітям все найякісніше та найкраще! Цими словами більшість виробників характеризує свою продукцію, орієнтовану на найменших споживачів. Проте за гарними словами дуже часто приховується дещо інше. Адже, з одного боку, підприємці роблять пафосні заяви, а з іншого, підмішують у їжу для малечі заборонені добавки, а одяг, який мав би бути виготовлений із натуральних тканин, шиють із синтетики. Все це робиться заради одного — додаткового прибутку. Вочевидь, гроші для вітчизняних бізнесменів важливіші, ніж здоров’я маленьких українців. Та чи є на прилавках якісні товари для маленьких українців, з’ясовував «Урядовий кур’єр».

Встигнути покарати

На жаль, на нашому ринку ще зустрічаються неякісні дитячі товари. Так відбувається незважаючи на те, що представники різних контролюючих органів постійно перевіряють і виробників, і торговельну мережу. Проте такі заходи не завжди дієві. Адже, згідно з нинішнім законодавством, інспектор зобов’язаний попередити підприємця про свій візит за десять днів. Звісно, цього часу вистачає на те, щоб «загримувати» чи сховати недоліки. А трапляється й таке, що за ці десять днів магазин взагалі кудись зникає.

— Фахівці завчасно попереджають, що прийдуть на перевірку, і тут їх чекає несподіванка. Приміром, на місці, де ще десять днів тому був магазин побутової техніки, з’явилась… перукарня. Але ж покупець жалівся до органів захисту прав споживачів на неякісну техніку, куплену саме в цьому магазині! Ось так і виходить, що контролери прийшли, а перевіряти нікого, — зазначає генеральний директор 

ДП «Укрметртестстандарт» Олександр Пічугін. — На цей момент, згідно із Законом «Про захист прав споживачів», якщо людина придбала неякісну продукцію, вона має взяти чек на товар і звернутись в органи захисту прав споживачів, написати заяву, після чого фахівці навідуються з перевіркою. Якщо підтверджується заява, підприємцю виноситься як адміністративне, так і фінансово-господарське покарання. 

На переконання фахівців, найближчим часом ця ситуація має змінитись, оскільки у Верховній Раді вже є зміни до Закону «Про захист прав споживачів», згідно з якими за виготовлення неякісної продукції підприємців каратимуть суворіше. Також ці зміни передбачають відміну норми щодо попередження підприємців за десять днів. Фахівці впевнені, що це дасть змогу навести лад в галузі.

А  покажіть-но сертифікати на цих симпатюль! Фото Володимира ЗАЇКИ

Небезпечна підміна

Та поки зміни до закону перебувають на розгляді у Верховній Раді, фахівці ДП «Укрметртестстандарт» не сидять склавши руки. Вони пройшлись кількома магазинами та базарами і закупили для перевірки іграшки, одяг, взуття, виготовлені в Україні, Китаї, Польщі, Бангладеш та інших країнах. Причому робили це як звичайні споживачі.

— Під час перевірки дитячих товарів наші фахівці встановили грубі порушення законодавства України, — наголошує Олександр Пічугін. — Так, навіть у швейних виробах для новонароджених знайшли невідповідність вимогам нормативних документів щодо сировинного складу, вмісту вільного формальдегіду і рівня кислотності, стійкості пофарбування до впливу поту. В гонитві за прибутком недобросовісні виробники йдуть на нахабний обман, тому декларують і маркують 100% бавовну, насправді це 100% поліефір.

Не набагато кращий стан із якістю іграшок. Перевірені машинки та ведмедики, виготовлені в Китаї, мали маркування, яке вводить в оману споживачів. А також дефекти, які можуть спровокувати травми. Тож фахівці радять уважно вибирати іграшки, які ви купуєте. 

— Перш за все варто понюхати іграшку, вона не повинна мати різкого запаху. До речі, це прописано в технічному регламенті, — зауважує начальник Управління ринкового нагляду Держспоживінспекції Сергій Кияниченко. — Тому якщо іграшка має різкий запах або за певними ознаками не подобається споживачу — її не треба купувати. Натомість варто написати скаргу в санітарно-епідеміологічну службу або в Держспоживінспекцію. Це звернення є підставою для перевірки того чи того суб’єкта торгівлі і застосування певних адміністративно-господарських санкцій за торгівлю неякісним товаром або продукцією невідомого походження. 

Один раз взули і можна викидати

Систематичні порушення

Численні перевірки, проведені Державною інспекцією України з питань захисту прав споживачів, демонструють не дуже приємну картину на ринку дитячих товарів.

Так, за 4 місяці 2012 року перевірено майже 14 тонн продуктів дитячого харчування, з яких майже 4 тонни знято з реалізації, а це 28% перевіреної кількості. Основними порушеннями виробників були: брак супроводжувальних документів, які підтверджують якість і безпечність продукції; відсутність інформації про товар; невідповідність маркування нормам законодавства; порушення умов зберігання і невідповідність вимогам нормативних документів. Інспектори знайшли в торговельній мережі й прострочені товари. 

Щодо якості дитячого взуття ситуація така: з перевірених 4,5 тис. пар забраковано і знято з реалізації 51%. Основні порушення ті самі, що й у продовольчих товарів.

Також фахівці територіальних органів інспекції перевірили 8,9 тис. екземплярів дитячого одягу, забраковано і знято з реалізації 43% перевіреної продукції. Головні порушення дуже знайомі: відсутність доступної, достовірної та своєчасної інформації про товар — 71%. Брак супроводжувальної документації щодо якості і безпечності одягу — 28%. Невідповідність вимогам нормативних документів — 23%. Державна інспекція в цьому році за результатами постійного моніторингу встановила, що значна частина дитячих іграшок не відповідає вимогам технічного регламенту про безпеку цих товарів.  88% перевіреної продукції не відповідає вимогам маркування іграшок.

— На жаль, ми систематично отримуємо подібні результати під час перевірок та моніторингу ринку України, — зазначає голова Держспоживінспекції Сергій Орєхов. — Проте не можна сказати, що все аж так погано. Ситуація на ринку дитячих товарів останніми роками все-таки змінилась на краще. Бо ж якщо раніше гроші на перевірку якості та безпечності товарів не виділялись, то тепер — інша річ. Так, в 2011 році виділено 1,7 млн грн на лабораторні дослідження продукції, а 2012-го закладено вже 6 млн грн. Тож контроль за якістю продукції є і буде. Ми плануємо продовжувати перевірки і вилучати з ринку неякісну та небезпечну продукцію.