Українці часто нарікають на завищені тарифи й погану якість житлово-комунальних послуг. Подекуди не безпідставно. За скаргами громадян прокуратура провела низку перевірок, за результатами яких розпочато 43 кримінальні провадження. На усунення виявлених порушень внесено 340 подань. До відповідальності притягнуто 119 посадовців органів влади і місцевого самоврядування. А також скасовано 27 незаконних рішень.

Вартість послуг завищували

— Найбільше правопорушень виявлено при встановленні тарифів, — зазначає начальник головного управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави, протидії корупції та злочинності у сфері транспорту Генеральної прокуратури Ірина Зарубинська. — Лише в столиці за реагуванням прокурора міста поновлено права 200 тисяч громадян та відшкодовано 4,3 мільйона гривень.

Зауважимо, що законодавством передбачено, що право на встановлення тарифів мають лише органи місцевого самоврядування. Однак деякі приватні суб’єкти господарювання грішать «самодіяльністю». Так, службові особи комунального підприємства Деснянського району столиці й приватного товариства «Майстерліфт» завищили вартість послуг на технічне обслуговування ліфтів житлових будинків за квітень-липень 2012 року на суму 1,56 мільйона гривень. Цю справу розслідує прокуратура. А керівництво приватних товариств «Рада» і «Рада-2» умисно завищило вартість послуг з обслуговування будинку та прибудинкової території, отож мешканці переплатили 208 тисяч гривень. Крім того, керівництво ТОВ «Рада 2» самовільно встановило і затвердило тариф для двох будинків Києва, за яким люди сплатили зайвих 444 тисячі гривень. Досудове розслідування за цими кримінальними правопорушеннями триває.

— Завдяки втручанню прокуратури ці суб’єкти господарювання провели розрахунки економічно обгрунтованих тарифів та звернулись в органи влади для їх погодження, — зауважує Ірина Зарубинська.

У ході прокурорських перевірок також зафіксовано випадки стягнення надмірної плати за житлово-комунальні послуги в гуртожитках. Так, самовільно затвердили тариф для свого гуртожитку у ТОВ «Птахофабрика «Київська». Мешканці безпідставно переплатили за утримання будинку в 2011–2012 роках майже 350 тисяч гривень. Звичайно, прокуратура відреагувала, і щодо відповідних службових осіб розпочато кримінальне провадження, яке наразі розслідується Деснянським райвідділом міліції.

Сьогодні трубу відремонтовано, але чи не прорве її завтра? Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Як украсти кредит

Під час перевірок встановлено й факти неукладення додаткових угод зі споживачами для зарахування коштів на теплову енергію. Річ у тому, що теплопостачальні підприємства за законом зобов’язані укладати угоди, за якими сплачені споживачами кошти мають іти на рахунок зі спеціальним режимом використання, щоб спрямовувати відповідний відсоток для розрахунку за газ ДК «Газ України». В Запорізькій області керівництво Якимівського орендного підприємства не уклало таких угод із громадянами. Було завдано збитків ДК «Газ України» на 1,4 мільйона гривень. Аналогічні провадження розпочаті прокурорами Вільнянського та Оріхівського районів цього регіону.

А ще прокурорські перевірки виявили випадки розтрати комунальними підприємствами кредитних коштів, які залучені у банківських установах на розвиток ЖКГ. Наприклад, у Донецьку КП «Донецьктепломережа» перерахувало майже 11 мільйонів гривень, отриманих в ПАТ «Державний ощадний банк України», на адресу приватної структури за нібито проведені роботи щодо ведення реєстру платників житлово-комунальних послуг та їхніх боргів. Хоч насправді цю роботу виконали самі працівники комунального підприємства.

Трапляються випадки зловживань і під час використання бюджетних коштів. Один з таких було зафіксовано у Миколаєві, де товариство «Антарес-Буд» завищило обсяги виконаних робіт з капремонту покрівель житлових будинків майже на 800 тисяч гривень. Щодо них нині триває досудове розслідування.

Ще один факт незаконного витрачання комунальних коштів: КП «Полтававодоканал» під час реконструкції каналізаційного колектора розтратило бюджетні кошти, підписавши фіктивні акти приймання-передачі виконаних робіт на 460 тисяч гривень. Нині за вироком Жовтневого районного суду Полтави винного засуджено.

НА ЗАМІТКУ

Найпоширеніші правопорушення:

♦ самовільне встановлення тарифів, які допускають приватні суб’єкти господарювання;

♦ неукладення додаткових угод для розрахунків за теплову енергію, внаслідок чого завдаються збитки державі;

♦ розтрата кредитних коштів, виділених на розвиток ЖК-сфери;

♦ зловживання при використанні бюджетних коштів, які виділяються на житлово-комунальні роботи;

♦ необгрутоване прийняття рішень про відключення об’єктів житлово-комунальної сфери від енерго- та водопостачання;

♦ неналежне утримання люкового господарства, яке призводить до травмування громадян, іноді навіть зі смертельними наслідками.

Катерина БРАТКО,
«Урядовий кур’єр»