ПІДСУМКИ

На традиційній для кінця року прес-конференції  Президент говорив про здобутки влади та пообіцяв не звертати з реформаторського курсу

Катерина МАЦЕГОРА,
Вадим ПРОЦИШИН,
«Урядовий кур’єр»

Влада заклала основу для поліпшення життя громадян, незважаючи на те, що час був непростим і напруженим. «Минулий і 2010 рік — це було своєрідне закладення фундаменту. Я вважаю, що, за великим рахунком, нам вдалося витримати в дуже непростій ситуації й знайти різні рішення», — сказав Віктор Янукович.

За його словами, кілька днів тому Україна підбила підсумки спільного з європейськими партнерами шляху, підготувавши нові правові межі відносин — питання асоціації й всеохоплюючої та поглибленої зони вільної торгівлі. А наступного року ми вже перейдемо до переговорів щодо встановлення чітких часових рамок досягнення безвізового режиму.

Президент також  відзначив стійке зростання економіки України в 2011 році, найбільший за всі роки незалежності врожай зернових. Окрім цього, створено нові умови для розвитку бізнесу, запрацював Податковий кодекс, темпи залучення іноземних капіталів прискорилися майже на третину, і на 40% зріс український експорт.

 

Підсумкова прес-конференція глави держави тривала понад дві години. Фото Михайла МАРКІВА

Реформи потрібно поглиблювати

Відновлення економічного зростання минулого року дало змогу підвищити пенсії, зарплати і соціальні виплати громадянам. «Це відбулося не настільки, як нам хотілося, але ми рухаємося вперед», — акцентував глава держави. Він зокрема нагадав, що, порівняно з ситуацією на початок року, зросла допомога, яка видається при народженні дитини: на першу дитину — на 6,7 тис. грн, на другу — 12,5 тис. і на третю — 25,1 тисячі. А збільшену допомогу при народженні вже отримали 227 тисяч українських сімей.

Говорячи про економічні здобутки, Віктор Янукович підкреслив наступне: за результатами року очікується зростання ВВП на рівні 5%. «Ми створили нові умови для розвитку бізнесу. Запрацював прийнятий раніше Податковий кодекс… Малий бізнес отримав нові полегшені правила гри у вигляді оновленої спрощеної системи оподаткування, обліку і звітності. Прибираються зайві заборони, ліцензії, дозволи… Нові правила гри вже позитивно сприймаються бізнес-середовищем», — зауважив Президент.

За його словами, Україна завершує непростий 2011 рік із низкою позитивних рішень, а в наступному році наша держава продовжить рухатися шляхом реформ. «Найголовніше: все, що нам вдалося зробити, — це вже той позитив, який дає надію на майбутнє. У нас завжди була, є і буде віра у власні сили, можливості нашої країни. З такою вірою ми живемо і будемо жити. Наступний рік, я переконаний, також дасть позитив», — сказав глава держави.

Безумовно, зауважив Президент, швидкість і глибина реформування країни залежить від багатьох складових — у тому числі від підготовки виконавців та розуміння суспільства. Відтак у наступному році головний акцент буде зроблено на поглибленні реформ на регіональному та місцевому рівнях. «Ми передбачаємо створення міцних горизонтальних зв’язків між регіонами та місцевими громадами, посилення міжрегіонального співробітництва, активну політику регіонів із залучення інвестицій — у тому числі через формування інноваційно орієнтованих господарських кластерів», — наголосив Віктор Янукович.

За його словами, важливі кроки будуть також зроблені у забезпеченні прозорості та ефективності державного управління: «Ми прийняли закони та рішення, спрямовані на боротьбу з однією із головних перепон на шляху реформ — корупцією в державному секторі».

Соціальний сектор — передусім

В Україні продовжиться робота зі створення в житлово-комунальній сфері стимулів для з’яви мереж об’єднань співвласників житлових будинків. «Питання встановлення тарифів розглядатиметься «під мікроскопом». Ми робитимемо все, аби не допустити, щоб прорахунки, які мають господарюючі суб’єкти, покладали на плечі людей. Люди повинні мати право отримувати справедливі тарифи», — сказав глава держави. Саме тому нині створюється конкурентне середовище для постачальників послуг ЖКГ як за ціною, так і за якістю.

За словами Президента, у наступному році буде продовжено й реформування освіти та медицини. Він  нагадав про прийняте рішення щодо створення Національної електронної бібліотеки.

А говорячи про особливу увагу влади до медичної реформи, Віктор Янукович зазначив, що наразі триває активна робота над відповідним законодавством: «Вже готові конкретні пропозиції з удосконалення системи медичних закладів та створення умов соціального медичного страхування. Ми вже почали здійснювати перші кроки». Він зокрема нагадав, що у 4 пілотних регіонах України створено 160 центрів первинної медико-санітарної допомоги, а в рамках Національного проекту «Нове життя» відкриваються перинатальні центри.

Увага до кадрів

Президент має «серйозні питання» до роботи виконавчої влади, попри позитивні зрушення в економіці та початок реалізації важливих національних проектів. «Ціла низка прорахунків, інертність, а іноді й прямий опір бюрократичного апарату стояли на заваді вирішенню багатьох питань», — сказав він.

Водночас глава держави позитивно оцінив роботу Кабміну: «За цей короткий період часу уряд і виконавча влада в цілому свою справу зробили».

А стосовно чиновників, які не справляються зі своїми обов’язками, будуть прийняті відповідні рішення. «Дуже часто нас не задовольняла робота урядових структур, місцевих адміністрацій. Можна наводити багато прикладів — вони були впродовж року. Але я хочу сказати, що ми підходили і будемо жорстко підходити до прийняття кадрових рішень по тих чиновниках, які не відповідають вимогам часу», — наголосив глава держави. За його словами, влада не приховувала і ніколи  не приховуватиме недоліки — прорахунки треба своєчасно виправляти і ніколи не повторювати.

У зв’язку з цим журналістів зацікавила позиція Президента щодо ефективності діяльності певних міністерств. А саме можливість звільнення деяких урядовців, інформація про що бентежила інформаційний простір останній час. За словами Віктора Януковича, він має досвід управлінської діяльності на різних рівнях і чітко розуміє, що робота одного посадовця може знівелювати результати цілого колективу. «Такі випадки є. Але звільняти когось — не самоціль. Головне — покращити роботу по тих напрямках, де є прорахунки. І де дозріли кадрові рішення, там вони прийматимуться негайно!» — запевнив глава держави. Проте він зазначив, що у тих випадках, де у чиновника може відкритися «друге дихання на дистанції», кардинальних рішень не ухвалюватиметься: «Хай спробує, можливо, він стане чемпіоном».

Відносини не для «галочки»…  

Головне питання, яке цікавить не тільки журналістів, а й всю Україну — стан переговорного процесу з Російською Федерацією щодо можливого зменшення ціни на блакитне паливо та створення консорціуму, який опікувався би майбутнім української газотранспортної системи.

Передусім Віктор Янукович окреслив ситуацію, яка склалася на енергетичному ринку. Так, Україна щомісяця має сплачувати за спожитий газ близько 1 млрд дол. США. 500 млн з них держава отримує від внутрішніх споживачів. А решту потрібно знаходити з інших джерел: або вилучати з вітчизняної фінансової системи, або брати міжнародні кредити. А це аж ніяк не додає стабільності вітчизняній економіці.

При цьому Президент наголосив: у зв’язку з надвисокою ціною на імпортований газ товарам та продукції вітчизняних підприємств практично неможливо конкурувати з іноземними. Адже ціна на газ закладається у собівартість. Відтак європейські промтовари дешевші від наших, а російські чи білоруські — значно дешевші від європейських.

Президент не приховував, що є  загроза збільшення тарифів на газ для населення України. «Тарифи далі підвищувати немає куди. Ми не можемо перекладати проблеми на плечі наших громадян. Зважте, що ми підвищили тарифи на газ для населення на 50%, як того вимагав Міжнародний валютний фонд. Проте далі так не може тривати», — зазначив Президент.

Водночас із внутрішніми питаннями існують і зовнішні. Передусім це стосується започаткування кількох міжнародних газотранспортних проектів, зокрема, будівництва Північного та Південного потоків, через які російський та середньоазійський газ постачатиметься до Європи, минаючи українську трубу. У разі успішної реалізації цих проектів ми втрачатимемо  транзит газу. А це — прямі збитки для українського бюджету, реальна можливість втрати одного із козирів впливу на теренах континенту.

Аби вирішити ці питання, глава держави окреслив три напрямки. По-перше, треба домовлятися з Росією про справедливу ціну на газ. Нині вона, без урахування знижки за Харківськими угодами, становить 515 дол. А це — набагато більше, ніж сплачує Європа. «Це непідйомна ціна. Найвища у Європі. Вона дискримінаційна і знищує економіку України. Найоптимальніша ціна для нас — не більша 250 дол.», — заявив глава держави.

Він запевнив, що переговори з цього питання ведуться активно. Одним з головних аспектів процесу є створення консорціуму з управління українською ГТС. Віктор Янукович при цьому подробиці не деталізував, однак акцентував увагу на тому, що до складу спільного підприємства мають входити три сторони: українська, російська та європейська. Цей наголос Президента, який кілька разів лунав у прямому ефірі на всю Україну, дає можливість говорити: здача вітчизняної ГТС Росії — лише чутки і домисли.

Головним завданням консорціуму, за словами глави держави, має стати модернізація ГТС та нарощування її пропускних можливостей, «аби замість багатства ми не отримали металобрухт». При цьому Віктор Янукович розкритикував деякі рішення держав-членів Європейського енергетичного співтовариства, що ігнорують позицію та національні інтереси України (яка теж є повноправним членом організації).  Мається на увазі будівництво ГТС в обхід України. «У діях ЄЕС ми не побачили жодних позитивних результатів. Нас ігнорують, а рішення приймаються всупереч нашим національним інтересам. Якщо й надалі буде така динаміка відносин, то нащо воно нам? Для «галочки»? Віддавати данину моді?» — риторично запитав Президент.

У ході прес-конференції Президент відповів на чимало запитань представників мас-медіа, які стосувалися як загальнодержавних проектів і програм, так і його особистих інтересів. Було й кілька неприємних. Проте Віктор Янукович тримав марку: відповідав стримано та усміхався.  До речі, глава держави звернувся до журналістів зі словами про те, що, зі свого боку, він особисто жорстко реагуватиме на будь-які спроби тиску на вітчизняні ЗМІ з боку чиновників, влади чи політиків, а також припинятиме будь-які дії, спрямовані проти гідності, життя і здоров’я працівників мас-медіа. Але при цьому попросив якісно та об’єктивно висвітлювати суспільно важливі події. «Цінність свободи слова не лише у праві говорити, що хочеш, а й у здатності говорити правду, чітко відрізняючи чорне і біле», — резюмував він.