АКТУАЛЬНО

Наталія Королевська  розповіла, як скорочуються борги із зарплати та поліпшується якість соцпослуг

Пріоритет у роботі Міністерства соціальної політики — забезпечення високого рівня соцзахисту українців. А людина почувається захищеною тоді, коли вчасно і в повному обсязі отримує зароблені гроші. Саме тому уряд і міністерство приділяють особливу увагу погашенню існуючих боргів із зарплати та недопущенню появи нової заборгованості. На цьому наголосила міністр соціальної політики Наталія Королевська під час прес-конференції у Будинку уряду.

Зловживань не допустять

Так, за останній місяць загальний борг із заробітної плати скоротився на 54 мільйони 100 тисяч гривень. Оперативні дані Мінсоцполітики станом на 19 липня свідчать, що ця тенденція до зменшення заборгованості зберігається. Нині по Україні вона становить 935,5 мільйона гривень. Зокрема на підприємствах державної форми власності борги зменшилися на 23,8 мільйона гривень, комунальної форми власності — відповідно на 26,7 мільйона. Проте збільшилися вони на підприємствах інших форм власності — на 92 мільйони гривень і нині становлять 512,8 мільйона.

На 451 підприємстві, де раніше були борги, нині з ними повністю розрахувалися. Тобто, якщо на 1 січня 2013 року борги мали 1824 підприємства, то нині їхня кількість зменшилася до 1373.

Міністр наголосила, що для роботи з боржниками у державному та комунальному секторах економіки створені спеціальні комісії. Керівників підприємств, відповідальних за погашення заборгованості, викликають на засідання уряду. Також для вирішення питань активно залучають правоохоронні органи. Як результат, протягом першого півріччя по всій Україні відкрито 1696 кримінальних справ проти керівників, які вчасно не платять людям зарплату.

А для роботи з недержавним сектором істотно активізована робота Держпраці. І це дає результати. Так, протягом першого півріччя на вимогу інспекторів підприємства-боржники повністю чи частково погасили заборгованість із виплати зарплати перед 169 тисячами працівників на суму 380 мільйонів гривень.

Соціальні інспектори йтимуть до людей та дізнаватимуться про їхні потреби. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Допоможе гарантійна установа

Наталія Королевська також зауважила, що за останні 15 років величезна проблема — це заборгованість перед людьми у підприємств-банкрутів. Станом на 1 липня борги цих підприємств становили 405 мільйонів гривень, або 41% від загального обсягу. 8811 підприємств нині проходять процедуру банкрутства та 6210 перебувають у стадії ліквідації.

Щоб розв’язати цю проблему, Мінсоцполітики розробило і вже направило на погодження до інших центральних органів виконавчої влади проект закону «Про внесення змін до окремих законів України щодо задоволення вимог найманих працівників внаслідок неплатоспроможності роботодавця», який, за прогнозами міністра, має запрацювати з 1 січня 2014 року. Ним передбачено створення гарантійної установи, яка дасть людям можливість отримати чесно зароблені гроші. Ліквідувати ці борги пропонують, використовуючи кошти Фонду соціального страхування на випадок безробіття. Фактично йдеться про механізм, який дасть змогу у стислі терміни ліквідувати майже половину боргового тягаря із зарплат.

А працюватиме він так. Компенсаційну виплату здійснюватимуть після завершення процедури ліквідації підприємства та затвердження судом ліквідаційного балансу і звіту ліквідатора. І це логічно, щоб деякі недобросовісні керівники підприємств не створювали фіктивних банкрутств і не змогли зловживати допомогою держави. Сума гарантійної виплати — це сума не задоволених вимог працівника щодо виплат, які передбачені законодавством про працю (відповідно до вимог Конвенції МОП № 173):

— заробітна плата працівника за останні два місяці роботи до порушення справи про банкрутство чи до його звільнення, але не більше двох мінімальних заробітних плат;

— грошова компенсація за невикористану відпустку (за останні шість місяців), але не більше 0,5 мінімальної заробітної плати;

— гарантійні та компенсаційні виплати (вихідна допомога, оплата лікарняного тощо), але не більше двох мінімальних заробітних плат.

Максимальний розмір гарантійної виплати — 4,5 мінімальних заробітних плат у розмірі, що діє на день виплати. Тож якщо нині мінімальна зарплата становить 1147 гривень, то загальна сума виплати становитиме 5161 гривню.

А для того, щоб об’єктивно оцінити стан справ у соціальній сфері, Мінсоцполітики запровадило соціальний рейтинг регіонів. Так, щодо браку або скорочення боргів із зарплати, найкращий стан справ нині у Рівненькій, Волинській, Дніпропетровській, Хмельницькій та Полтавській областях.

Інспектори працюватимуть по-новому

Міністр також зауважила, що один із важливих шляхів соцзахисту людей — надання їм якісних і доступних соціальних послуг. Тому Мінсоцполітики розробило проект закону про створення соціальної інспекції, яка забезпечить ефективність використання кожної соціальної гривні. Потрібно це для того, щоб людина не тільки на папері мала певні права і могла їх реалізувати без надмірних зусиль. І щоб органи та установи соціальної сфери допомагали у цьому, а не були додатковою перешкодою, яку потрібно здолати.

Нині у сфері соціального захисту працюють майже 1500 соцінспекторів, але їхня робота, на думку міністра, малоефективна тому, що їм, по-перше, доводиться перевіряти роботу керівників соцслужб, у підпорядкуванні яких вони перебувають. По-друге, тут дуже висока плинність кадрів через малу заробітну плату (приблизно 1150 на місяць) та перевантаженість (понад 200 справ на одного фахівця на місяць).

Наталія Королевська зазначила, що ефективна система надання соціальних послуг має працювати у три етапи. Перший етап: людина приходить у центр надання послуг, який працює за принципом «єдиного вікна». Другий — без зайвих довідок і ходінь по кабінетах, на основі інформації з єдиної інформаційної бази отримує необхідну послугу. Третій — соціальна інспекція перевіряє якість надання цієї послуги.

А отже, соціальний інспектор має стати захисником соціальних прав громадян і контролером якості надання соціальних послуг, стандарти яких будуть розроблені міністерством до кінця року.

— Робота соціальних інспекторів сприятиме тому, щоб соціальна допомога була максимально адресною. Щоб її отримували ті, хто справді цього потребує. Так це працює в усьому цивілізованому світі. Так має працювати в Україні, — наголосила міністр.