Чому на підприємствах ЖКГ залишаються борги із зарплати?

Уряд зробив усе можливе, щоб налагодити надходження з державного бюджету на підприємства міськелектротранспорту "живих" коштів - компенсації за перевезення пільговиків, проте ситуація із заборгованістю по заробітній платі там не поліпшується.

- Президент і уряд поставили завдання - до 1 жовтня скоротити заборгованість по заробітній платі на підприємствах галузі на 30%. Можу констатувати, завдання не виконано, - зазначив міністр з питань ЖКГ Юрій Хіврич на селекторній нараді, де йшлося про незадовільний стан погашення заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах житлово-комунального господарства.

За його словами, порівняно з початком року загальна сума заборгованості зменшилася на 10 млн гривень, проте вже у вересні знову почала зростати. Міністра особливо турбує ситуація у міськелектротранспорті, де заборгованість найбільша.

Він зазначив, що ще 5 років тому перевізники у сфері міськелектротранспорту самостійно заробляли до 50% доходу підприємств, нині цей показник упав до 27%. Органи місцевого самоврядування, у підпорядкуванні яких знаходяться комунальні підприємства-перевізники, повинні звернути на це особливу увагу, зауважив міністр.

Згідно з моніторингом, який веде МЖГ, станом на 1 жовтня 2010 року заборгованість з виплати заробітної плати мали 353 підприємства галузі на загальну суму 108,7 млн грн. При цьому з початку 2010 року заборгованість зменшилась на 9,2 млн грн, але порівняно з вереснем збільшилася на 2,6 млн грн.

У структурі боргу із зарплат найбільша заборгованість 42,6 млн грн - припадає на підприємства міськелектротранспорту. Решта - 11,8 млн грн - стосується підприємств комунальної теплоенергетики; 19,6 млн грн - підприємств водопровідно-каналізаційного господарства; 14,4 млн грн - підприємств житлового господарства та 20,3 млн грн - інших підприємств житлово-комунального господарства.

Найбільші обсяги заборгованості з виплати заробітної плати мають житлово-комунальні підприємства областей: Харківської - 26,5 млн грн, Луганської - 20,2 млн грн, Донецької - 13,5 млн грн та Одеської - 10,5 млн грн.

З початку поточного року борги з виплати заробітної плати працівникам підприємств галузі зросли у 9 областях, зокрема найбільше в Луганській - на 7,6 млн грн, Донецькій - на 6,2 млн грн, Херсонській - на 1,6 млн грн, Львівській - на 1,5 млн грн та АР Крим - на 2,7 млн грн.