Я — багатодітна мама, виховую дев’ятеро дітей.

Ще в 2011 році прочитала в «Урядовому кур’єрі» інформацію Комісії з державних нагород при Президентові за повідомленням прес-служби Міністерства соціальної політики про те, що саме в цьому році вирішили присвоювати звання Мати-героїня жінкам, які народили п’ять і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку. Раніше для подання документів виховати дітей потрібно було до восьмирічного віку.

Моїй п’ятій дитині шість років виповнилося у 2012 році. Але документи на присвоєння мені цього почесного звання до розгляду не взяли, мені відмовили. І, як я знаю, у комісії продовжують послуговуватися старим законодавством, де зазначено, що для отримання звання мати повинна виховати п’ятеро дітей до восьмирічного віку.

Ось і хочу дізнатися, чи правомірно мені відмовили?

Наталія ДЗЮБЕНКО, 
м. Київ

Руслан КОЛБАСА,
директор  департаменту  сім’ї та дітей Мінсоцполітики:

— Відповідно до Закону «Про державні нагороди» почесне звання України — державна нагорода і вища форма відзначення громадян за видатні заслуги перед державою.

Відповідно до Указу Президента від 29.06.2001 року № 476 «Про почесні звання України» жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей, присвоюється почесне звання «Мати-героїня».

Відповідно до Указу Президента від 19.02.2003 року № 138 «Про Порядок представлення до нагородження та вручення державних нагород України» висунення кандидатур до присвоєння почесних звань здійснюють гласно в трудових колективах за місцем роботи особи, яку представляють до нагородження, у разі, якщо особа не працює, клопотання про присвоєння почесного звання порушують органи місцевого самоврядування та подають Президентові через відповідні обласні державні адміністрації.

Органи, яким надано право вносити подання про присвоєння почесних звань, надсилають на ім’я Президента зазначене подання і нагородний лист установленого зразка. У нагородному листі зазначаються конкретні заслуги особи, що стали підставою для порушення клопотання про присвоєння почесного звання.

Остаточне рішення про присвоєння почесного звання ухвалює Комісія державних нагород та геральдики при Президентові.