АКТУАЛЬНО

Прийом  документів від абітурієнтів  вищі навчальні заклади розпочинають 2 липня

Тетяна МОІСЕЄВА,
Микола ПЕТРУШЕНКО,
«Урядовий кур’єр»

Документи подаватимуть майже 220 тисяч молодих людей, — повідомив на селекторній нараді міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник. Він також зазначив, що  на період проведення вступних випробувань та зарахування абітурієнтів утворено оперативний штаб, передбачено оперативне реагування на звернення громадян.

Обсяги  держзамовлення збільшено

Інформування громадськості про подання заяв на вступ до вищих навчальних закладів І-IV рівнів акредитації здійснюватиметься за даними Єдиної державної електронної бази з питань освіти, в інформаційній системі «Конкурс», тому приймальні комісії зобов’язані подавати у встановленому порядку отримані від вступників відомості в режимі он-лайн.

Важливо, що в 2012 р. істотно збільшено обсяг прийому за такими напрямами підготовки: «електроніка» — майже на 33%, «енергетика та енергетичне машинобудування» — 14,5%, «радіотехніка, радіоелектронні апарати та зв’язок» — майже 25%, «металургія та матеріалознавство» — 64%, «машинобудування та металообробка» — майже 28%, «хімічні технології та інженерія» — 46%, «авіаційна та ракетно-космічна техніка» — 43,5%, «транспорт і транспортна інфраструктура» — 32%.

На виконання доручення уряду також збільшено обсяги державного замовлення за напрямами: «Інформатика», «Системний аналіз», «Комп’ютерні науки», «Програмна інженерія», «Комп’ютерна інженерія», «Системна інженерія», «Автоматизовані та комп’ютерно-інтегровані технології», «Мікро- та наноелектроніка», «Телекомунікації», «Безпека інформаційних і комунікаційних систем», «Системи технічного захисту інформації», «Управління інформаційною безпекою».

Міністр наголосив на забезпеченні прозорості й об’єктивності роботи приймальних комісій. Водночас закликав абітурієнтів не прагнути в перший день прийому всім здавати документи. Найкраще для цього скористатися електронною системою. Кожен факт подачі паперових документів має фіксуватися в електронній базі. Вищі навчальні заклади (а таких нині майже 30), котрі не підключаться до єдиної електронної бази освіти, міністр пообіцяв карати аж до анулювання там прийому.

Головним завданням керівників вишів міністр визначив дотримання правил прийому, технічний супровід ведення бази кожного вступника, своєчасне оприлюднення списку рекомендованих до зарахування, залучення представників громадськості до контролю за вступною кампанією.

Документи слід подавати в максимально дозволену кількість вишів — на сьогодні їх п'ять. Фото Володимира ЗАЇКИ 

Подаючи  документи,  не поспішайте діставати  гаманець

На які нюанси варто звернути увагу абітурієнтові, аби благополучно оминути можливі підводні камені вступної кампанії, кореспондент «УК» запитав у  голови правління  Центру освітнього моніторингу Павла Полянського. На думку експерта, перед тим, як подавати документи до вишу, слід передовсім  твердо пересвідчитися, що вищий навчальний заклад є акредитованим на 2012 рік та має саме цьогорічну ліцензію на підготовку фахівців з тієї спеціальності, на яку має намір вступити абітурієнт. Особливо слід бути уважним, якщо ви обрали виш недержавної форми власності. 

Крім того, аби щонайповніше використати всі шанси потрапити до університету, документи слід подавати в максимально дозволену кількість вишів — на сьогодні це п’ять закладів. У кожному з них абітурієнт має право подати документи на три спеціальності.

Не варто піддаватися на вмовляння деяких працівників приймальних комісій, котрі, дивлячись на сертифікат ЗНО, починають говорити батькам вступників  щось на кшталт такого: «У вас немає шансів вступити на держзамовлення, пишіть відразу заяву на контрактне навчання». За словами Павла Полянського, торік  в одному з вишів відразу на стадії подання документів давали квитанцію на річну оплату навчання. Після того, як абітурієнт чи його  батьки оплачували потрібну суму в касі, в них приймали документи на платне відділення. До того, як  буде  складено всі випробування невідомо, хто має шанси потрапити на держзамовлення, а хто — ні. Тому створення двох черг — однієї на навчання за держзамовленням, іншої — на контрактній основі — є  незаконним.

У проміжку між 1 і 8 серпня, коли тричі оприлюднюватимуться рейтингові списки вступників, обов’язково слід пильнувати не стільки своє місце в загальному рейтингу, скільки місце тих абітурієнтів, хто стоїть у ньому після вас. Оскільки при змінах у рейтингу ви за жодних обставин не можете  опинитися нижче за тих, хто був у ньому після вас. Ця пересторога має важливе підгрунтя: як відомо, подання оригіналів документів означає, що абітурієнт має намір навчатися саме в цьому виші. Втім, трапляються ситуації, коли  члени приймальних комісій, образно кажучи, «небайдужі» до долі  окремого вступника X, котрий має нижче за певного абітурієнта Y місце в рейтинговому списку, можуть зателефонувати своєму протеже, і той швиденько приносить оригінали документів до  вишу.  Після цього, коли  до приймальної комісії з оригіналами документів приходить абітурієнт із вищим місцем у рейтингу, відбувається приблизно такий діалог: «Вибачте, списки вже сформовано». «Але ж  у вступника X  нижчий бал рейтингу!» — резонно зауважує той.  «Так чому ж ви не несли оригінали документів?» — вдавано  дивуються у приймальній комісії. «Я не знав, бо мені ніхто не зателефонував!» — каже вступник, на що отримує таку відповідь: «Ми телефонували, але не додзвонилися». Кінець вистави. 

У таких випадках Павло Полянський радить звертатися на «гарячу лінію» Міністерства освіти і науки, молоді та спорту:  «Я вважаю, що там працюють порядні люди, зацікавлені не в тому, аби захистити когось у приймальній комісії, а в тому, щоб не спровокувати скандал та відстояти вступників»,— наголошує експерт. Також  дієвим може бути звернення до громадських організацій, які займаються моніторингом у цій галузі.

Нагадаємо, що всі нормативні документи щодо вступної кампанії 2012 року можна переглянути на сайті Міністерства освіти і науки, молоді та спорту.
 

НА ЗАМІТКУ АБІТУРІЄНТОВІ
 

2 липня    початок прийому документів до вищих навчальних закладів

17 липня    закінчення прийому заяв та документів від осіб, які мають проходити творчі конкурси у вишах.

20 липня — закінчення прийому заяв та документів від осіб, які мають складати вступні екзамени, що проводить виш.

31 липня — закінчення прийому заяв та документів від осіб, які не складають вступних екзаменів і не проходять творчі конкурси.

1 серпня — термін оприлюднення першого рейтингового списку вступників.

5 серпня — термін оприлюднення другого рейтингового списку вступників

8 серпня — термін оприлюднення третього рейтингового списку вступників

Не пізніше 11 серпня — терміни зарахування вступників за державним замовленням

Не пізніше 25 серпня  — терміни зарахування вступників за кошти фізичних та юридичних осіб – після зарахування на місця державного замовлення відповідного напряму підготовки (спеціальності)

Три хвилі зарахування:

 01.08.12 – 04.08.12    05.08.12 – 07.08.12    08.08.12 – 10.08.12

Консультаційні телефони оперативного штабу з питань вступу до ВНЗ: (044) 486-78-48, до професійно-технічних навчальних закладів: (044) 279-16-56 (телефони почнуть працювати з 2 липня 2012 року).