Приклад європейських країн показує, що лише комплексна термомодернізація житлового фонду може кардинально вплинути на скорочення споживання енергоресурсів. У Держенергоефективності зауважують, що спостерігали пік видачі «теплих» кредитів на травневі свята. Лише з 9 по 15 травня люди взяли 4295 позик на суму 71,2 мільйона гривень. Голова Держенергоефективності Сергій Савчук зазначив, що державна підтримка спрямована на відшкодування кредитів як для отримувачів субсидій, так і для тих, хто не одержує пільгової допомоги.

План дій для громади

Щоб зробити оселю теплішою, витрачаючи не так багато грошей, слід провести певні зміни. Зокрема встановити багатозонний електролічильник: уночі електроенергія коштує на 40% дешевше. Варто також змінити звичайні лампочки на енергоефективні: вони дадуть змогу заощадити електроенергію і працюють у вісім разів довше. А ще вимикати телевізори, комп’ютери та інші електронні прилади з розетки на ніч, бо навіть вимкненими вони споживають електрику. Доречним буде й тепловідбивний екран з фольги за радіатором опалення.

Варто утеплити вікна або встановити герметичні — крізь них витрачається до 20% тепла; стіни — до 40% і дах — до 25%. Ще один із способів утеплити оселю — встановити систему «тепла підлога». Вона дає змогу підвести тепло в потрібне місце. Якщо у вашому будинку централізоване водопостачання, тоді слід встановити лічильники на гарячу й холодну воду.

Ще один спосіб, який поширений за кордоном і набирає популярності в Україні, — використання альтернативних джерел енергії. Це енергія сонця, вітру, геотермальна, аеротермальна, гідротермальна, енергія хвиль та припливів, гідроенергія, енергія біомаси, газу з органічних відходів, газу каналізаційно-очисних станцій, біогазів.

У деяких містах уже проведено заходи, спрямовані на заощадження коштів та модернізацію освітлення. У Миргороді в одному з дитсадків встановили геліосистему для нагрівання води, замінили вікна й утеплили фасад. Завдяки цьому скоротили енергоспоживання на 50%, а температура у приміщенні в зимовий час не падала нижче ніж +21 С.

Заощадити допоможуть тим, хто справді цього прагне. Фото Володимира ЗAЇКИ

Де взяти гроші?

Усі ці заходи допомагають зробити дім теплим, а комунальні рахунки меншими. Але щоб утеплити фасад, встановити нові лічильники, потрібно витратити чималі гроші. Однак зараз ви вкладаєте, а згодом менше витрачаєте. Багатьох це влаштовує. Особливо приваблива пропозиція держави — відшкодування частини суми кредиту, за якою держава відшкодовує частину грошей на енергоефективне обладнання та матеріали для населення за програмою утеплення житла.

Держава відшкодує 20% суми кредиту, якщо ви використаєте їх на заміну газових котлів для населення, але кошти не мають перевищувати 12 тисяч гривень. Якщо ж ви фізична особа, вам повернуть 30% суми. Але тут також є обмеження: не більш як 14 тисяч гривень. І вже 40% суми кредиту визначено повертати ОСББ та ЖБК, але не більш як 14 тисяч гривень на одну квартиру. Також державна підтримка передбачає відшкодування особам, які отримують субсидії, 70% суми кредиту.

Є тенденція щодо активізації співпраці ОСББ з енегросервісними компаніями. Щодо цього твердження принаймні три аргументи. По-перше, ЕСКО-компанія несе певні фінансові ризики, оформлюючи на себе кредит. По-друге, вона бере  відповідальність за якість виконаних робіт протягом 5—10 років. І по-третє, гарантія зменшення виплат співвласникам житлово-комунальних послуг.

Тож і попит зростає: у Держенергоефективності зауважують, що у 2016 році збільшилася кількість тих, хто бере кредити на модернізацію власного житла та збільшення ефективності у використанні енергії. Тому необхідне довгострокове інвестиційне та управлінське планування. Слід розробити нові фінансові й організаційні рішення, які відповідатимуть стану наших житлових будівель.

Навчитися демократії

Є аргументи на користь того, чому ОСББ — це вигідно. Об’єднуючись, мешканці будинку самостійно вирішують, як краще розпорядитися спільним майном. І отримують відсоток державної допомоги вищий, ніж коли кожен проводитиме модернізацію житла окремо. А «відбити» кошти можливо за рахунок економії через зменшення оплати житлово-комунальних послуг.

Ще одна вагома перевага ОСББ — можливість за бажання всіх мешканців будинку заробити додаткові гроші на оренді фасаду для реклами.

І додаткова перевага, але, можливо, не така важлива з матеріального погляду — набуття досвіду. Ви матимете всі шанси навчитися уникнути конфлікту й досягти бажаного у великому колективі, коли кожен голос важливий і має право бути. Або, простіше кажучи, навчитеся демократії. 

Катерина СТОРОНЧАК 
 для «Урядового кур’єра»