ТРАДИЦІЇ

На Івана Купала святкові дійства єднають людей з природою

Перший місяць літа пронісся над Україною, як і всією Європою, нищівними буревіями і зливами. За прогнозами синоптиків, літо буде екстремально спекотним. Пік високої температури припаде на липень — першу половину серпня. Оскільки червень добре зволожив землю, липневий сінокіс обіцяє бути щедрим на різнотрав’я. За давньою народною традицією, починати його слід у перший вівторок Петрового посту.

Цього року погодні умови склалися так, що на Півдні уже жнивують. Прогнози на цьогорічний урожай хороші, аби лишень ниву не спіткали стихійні негаразди.

На липень-серпень синоптики прогнозують мінливу погоду з дощами і спекою. А старі люди беруть до уваги народні прикмети, що припадають на релігійні свята — Іоанна Хрестителя і Первоверховних апостолів Петра і Павла. У різних регіонах України свято Іоанна Хрестителя називають по-різному: на більшій території — Івана Купала, у західних областях — Русаля. Русаліями люди стверджували нерозривну єдність першооснов життя — сонця, води і вогню.

У деяких місцевостях досі зберігся звичай: дівчата збирають рушником ранкову росу і вмивають нею обличчя, щоб набратись від природи сили і вроди. Вечірньої пори на Івана Купала молодь влаштовує гуляння біля купальського вогнища. Запалюють його традиційно на березі річки чи озера. Поодинці або парами — юнак і дівчина — молодь стрибає крізь вогонь. Потім ідуть до води умитися. Цей обряд єднає людину з природою, очищає її вогнем і водою. Завершується свято чарівним дійством — пусканням на воду віночків, сплетених з польових квітів. Щоб видно було, куди віночок попливе, на ньому кріпиться свічка. Чим далі такий оберіг попливе, тим щасливішою буде доля її власниці. Якщо швидко приб’ється до берега, дівчина невдовзі візьме шлюб. А якщо вінок закружляє у виру або свічка раптом згасне, дівчині слід бути розсудливою, обираючи нареченого.

Щодо прогнозування погоди на майбутнє, слід звернути увагу на такі народні прикмети: якщо вранці рясна роса — на врожай огірків; якщо вдень злива — будуть мокрі жнива; якщо купальська ніч зоряна — влітку буде багато грибів.

Свято Первоверховних апостолів Петра і Павла припадає на перший день після Петрового посту. Вранці слід розговлятися освяченими в церкві пампушками (мандриками), спеченими з пшеничного борошна. На столі повинні переважати м’ясні страви. Попереду ще багато виснажливої роботи у полі і в городі, тож слід після постування набратися сил і зміцнити здоров’я. Старі люди кажуть: «Петро з Павлом день вкоротили, а спеки додали», «Від Петра — красне літо», «На Петра — колос, на Іллю — жнива», «На Петра дощ — жито, як хвощ».

28 липня відзначаємо історичну дату в житті нашої незалежної держави — 1025 років від дня хрещення Київської Руси-України. За свідченням літопису, масове хрещення киян у Дніпрі перетворилося на велелюдну святкову церемонію. Того ж дня у водах древнього Борисфена було потоплено статуї язичеських ідолів. На місці колишніх святилищ князь Володимир наказав будувати церкви. З цього часу почалося масове хрещення людей у великих містах Київської Русі, будівництво церков і монастирів. За час правління князя Володимира у Києві було побудовано понад 400 божих храмів, а нащадкам він залишив одну із найдревніших пам’яток церковного права — «Статут Святого Володимира».

Якщо дівчина гарна, вийти заміж мусить. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

НАШ КАЛЕНДАР

1 липня — День архітектури; 1—12 — Петрів піст

2 липня — День працівника Державної податкової служби України

4 липня — День судового експерта

6 липня — Міжнародний день кооперативів

7 липня — День працівника природно-заповідної справи; Різдво Предтечі Іоанна Хрестителя — свято Івана                           Купала

8 липня — День родини

11 липня — Всесвітній день народонаселення

12 липня — День Первоверховних апостолів Петра і Павла

14 липня — День рибалки

16 липня — День бухгалтера

17 липня — Міжнародний день Нельсона Мандели

21 липня — День металурга

28 липня — День хрещення Київської Руси-України; День працівників торгівлі; День українського флоту;                                    Всесвітній день боротьби із захворюванням на гепатит

30 липня — Міжнародний день дружби