ПРОГНОЗ

В українській частині європейської артерії рівень води буде навіть меншим, ніж у березні-квітні цього року

Опади, що пройшли у Західній Європі й Україні, призвели до різкого підвищення рівня води в річках. Стрімке зростання рівня води на Верхньому Дунаї та зливи в Чехії, Німеччині, Австрії спричинили катастрофічний паводок у європейських країнах. Хвиля дощового паводка на українській ділянці річки очікується в середині третьої декади червня.

За дорученням Міжвідомчого оперативного штабу голова Державного агентства водних ресурсів Василь Сташук з 20 червня проводив інспекційну перевірку захисних гідротехнічних споруд уздовж Дунаю.

Згідно з інформацією Держводагентства, у взаємодії з Дунайською гідрометеорологічною обсерваторією забезпечено посилений моніторинг гідрологічної обстановки на українській ділянці річки Дунай та оперативне інформування Державної служби з надзвичайних ситуацій та Одеської облдержадміністрації.

Водночас Дунайське басейнове управління водних ресурсів організувало проведення невідкладних робіт на гідротехнічних спорудах української ділянки Дунаю, триває постійний контроль за станом гідротехнічних споруд від міста Рені до міста Вилкове. Зокрема здійснюється засипання й ущільнення ∂рунту, усунення фільтрації в тілі дамб, підготовка аварійних бригад для запобігання підтопленню населених пунктів та важливих об’єктів інфраструктури.

Разом з місцевими органами виконавчої влади створено оперативні штаби для керівництва роботами з пропуску паводка. Спільно з Одеською облдержадміністрацією створюється резерв аварійного запасу пально-мастильних матеріалів, мішків, сипучих матеріалів тощо.

Під час проходження паводкової хвилі спільно з органами ДСНС буде виставлено спостережні пости на найнебезпечніших ділянках, де існує загроза прориву дамб та інших гідротехнічних споруд. Нині ситуація в басейні Дунаю прогнозована та стабільна, що дає змогу швидко реагувати на гідрологічні зміни.

ПРЯМА МОВА

Василь СТАШУК,
голова Державного агентства водних ресурсів:

— Наразі безпосередньо з води на катерах ревізуємо гідротехнічні споруди на Дунаї. Після великих опадів у Європі ми чекали на прихід «високої води» до нашої частини Дунаю 20—25 червня. Спираючись на всі довідки гідрометслужб, ми бачимо, що рівень води справді зростає. Проте нинішня ситуація дає змогу передбачити, що зростання не перевищить гранично допустимих рівнів, які були раніше. Це і 2006-й, і 2010 рік, коли були дуже серйозні паводки.

За останню добу вода піднялася лише на 10 сантиметрів. Ми прогнозуємо, що вода підніматиметься до 1 метра. При цьому в абсолютно всіх точках ризику, а це Рені, Кислиця, Кілія, Вилкове, гідротехнічні споруди та потенційні території підтоплення не постраждають. Всі гідротехнічні шлюзи в надійному стані.

Таких катастрофічних подій, які були у Європі, очікувати не слід. Навпаки, ми прогнозуємо, що рівень води в Дунаї буде нижчим за той, що спостерігався під час цьогорічної повені у березні-квітні.