Перш ніж зібратися у поїздку Дніпропетровщиною, зазирніть в інтернет. І матимете всі необхідні відомості щодо роботи транспорту в потрібному вам напрямку: як найзручніше дістатися до міста чи села, яка кількість автобусів на маршруті, де вони перебувають і коли прибудуть на зупинку тощо. Цю інформацію можна дізнатися про всі приміські та міжміські автобуси області, обладнані системою GPS, — усього понад 800 транспортних одиниць.

«У режимі онлайн система передає інформацію про роботу маршруток на сервери в ОДА. Спеціальне програмне забезпечення дає змогу нашому управлінню інфраструктури відстежувати швидкість та графік руху кожного автомобіля і оперативно виявляти порушення. Люди можуть спостерігати за рейсовими автобусами в режимі онлайн, знати напевно, де перебуває маршрутка і за який час буде на місці. Це контроль за безпекою людей і якістю перевезень», — зазначає голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко.

Дані GPS спрямовують на онлайн-ресурс Easyway для пасажирів та керівникам автотранспортних підприємств, які можуть стежити за роботою підпорядкованих їм машин.

Спеціальне програмне забезпечення дає змогу відстежувати швидкість і графік руху кожного автомобіля. Фото Володимира ЗАЇКИ

Дніпропетровська область стала першою в Україні у комплексному підході до GPS-диспетчеризації не лише міських, а й приміських маршрутів громадського транспорту. На це звернули увагу розробники Easyway. «Протягом останніх років ми робили кілька спроб запустити GPS-дані громадського транспорту Дніпропетровська, але через певні бюрократичні причини всі вони закінчувалися невдачею. Якщо коротко, то владі міста було нецікаво. Проте цього року наша спроба закінчилась успішно. І вдвічі приємніше, що це стосується не лише міських, а й приміських маршрутів, адже побороти бюрократію нам активно допомагають керівництво облдержадміністрації та представники ініціативи «Громадський контроль», — йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті.

За даними онлайн-ресурсу, він отримує інформацію про 111 міських та 192 приміські маршрути області, за якими транспорт прямує до Дніпродзержинська, Кривого Рогу, Новомосковська, Нікополя тощо. Крім Дніпропетровська, на Easyway відображено GPS-диспетчеризацію громадського транспорту Дніпродзержинська.

«Нині багато говорять про реформи та покращення життя пересічних громадян, але мало де роблять це так спокійно, послідовно і професійно, як у Дніпропетровську», — наголошують інтернет-розробники.

До речі, системою GPS залучення перевізників до нових технологій на Дніпропетровщині не обмежується. Нещодавно в міжміських маршрутках області з’явився безкоштовний Wi-Fi, що на вартість проїзду не впливає. Інтернетом можуть користуватися у дорозі пасажири маршруту Дніпропетровськ — Синельникове.

У Дніпропетровській ОДА обіцяють і надалі осучаснювати транспортні послуги й найближчим часом обладнати бездротовий інтернет ще на одному маршруті. Тож щодня безкоштовний доступ до мережі матимуть майже 600 пасажирів цього напрямку. За словами Валентина Резніченка, у планах — під’єднати до Wi-Fi машини, які курсують між Дніпропетровськом та Павлоградом, на більш ніж десяти маршрутках.