МАЙСТЕР-КЛАС

Діти з Київщини, позбавлені батьківського піклування, відпочивали,
навчаючись… знімати своє кіно 

З 21 по 30 серпня Фонд братів Кличків провів літній освітній табір «Майстерня успіху» для дітей від 10 до 16 років з шести інтернатів Київщини. Виконавчий директор Фонду Ганна Старостенко розповіла, що програма табору поєднувала активний відпочинок та розвиток ключових життєвих навичок у дітей, позбавлених батьківської опіки, заохочувала їх до здорового способу життя та мислення.

Тож 21 серпня до дитячого табору «Сокіл», що у Кончі-Заспі, завітали 60 хлопців і дівчат, які прагнули відпочинку, спілкування і водночас мали бажання навчитися створювати телевізійні програми. Діти з одного закладу складали команду, писали сюжет майбутнього фільму, власними силами знімали кінострічку, яку самі ж, звісно, під керівництвом дорослих фахівців, озвучували та монтували. Також вони знімали новини, нариси, сюжети на різну тематику.

Володимир Кличко навчає юних азам своєї майстерності. Фото Володимира ЗАЇКИ

Багато хто з них тримав у руках відеокамеру вперше, проте магістри та майстри допомагали і підтримували їх у всьому. Провідний майстер Євген Мірошніченко розповів, що протягом усіх 10 днів майстри (аналог вожатих) перебували поруч з дітьми, гралися з ними, спільно придумували сюжети та знімали кіно, а головне — намагалися разом зі своїми підопічними зрозуміти, що ж таке успіх та як його досягти. І результатом він задоволений, адже його вихованці стали відкритішими, навчилися працювати у команді та відповідати за наслідки своїх рішень. Один з магістрів, режисер телебачення Олег Єршов, зауважив, що разом з професійними режисером, оператором та сценаристом, вони навчали підлітків азам своїх професій (придумувати ідею, показували, як знімати та монтувати відео), а також через власні фільми пізнавати навколишній світ та своє місце в ньому.

Впродовж 10 днів дітей у таборі відвідували зіркові гості — відомі люди, які ділилися з ними секретами свого успіху. Серед них — співачка Гайтана, DJ та журналіст Павло Шилько, засновник фонду Володимир Кличко. На запитання дітей, чому з’явилася ідея проведення табору, відомий боксер відповів:

— Нас надихнули саме ви. Коли я був у вашому віці, в мене також були кумири, яких я наслідував. Першим з них був мій старший брат. Між нами була навіть добра конкуренція. І завдяки цьому я став тим, ким зараз є. Успіх породжує успіх. Коли щось вдається, людина завжди прагне до більшого. Та поразка — це також мотивація, прагнення наступного разу зробити все краще. І результат того вартий. У таборі ви виступаєте режисерами власних фільмів. Але поза ним тільки вам бути режисерами власного життя.

До благодійного заходу приєдналася також служба у справах дітей Київської облдержадміністрації. Її начальник Сергій Андріяш наголосив, що соціальна адаптація дітей, позбавлених батьківського піклування, через командну роботу над реальним проектом, спілкування з психологами, тренерами та успішними людьми надзвичайно актуальна. Адже щороку з дитячих будинків та інтернатів виходить більше тисячі дітей, більшість з яких, на жаль, практично не мають досвіду взаємодії зі світом за його стінами. Перебування в таборі надало цим дітям можливість знайти нових друзів, працювати разом та навчитися новому.

Що ж до вражень самих учасників табору, одинадцятирічна Ельза Легран, вихованка Бучанської спеціалізованої школи-інтернату 1-3 ступенів з поглибленим вивченням іноземних мов, розповіла, що знайшла у таборі багато друзів, навчилася відповідальності, а також дізналася багато нового і цікавого про те, як створюється кіно.

На фінальній презентації фільмів 30 серпня поважне журі вирішило, що перемогла дружба. Всі учасники табору отримали пам’ятні грамоти, а також можливість забрати із собою усю техніку, якою користувалися під час роботи над фільмами, аби й надалі знімати цікаве кіно.