НА ПОРОЗІ - 1 ВЕРЕСНЯ

Mіністр освіти і науки, 
молоді та спорту АР Крим 
Віталіна ДЗОЗ

Як зустріне школа кримських учнів, що зроблено для забезпечення навчального процесу в автономії цього року? На ці та інші запитання кореспондента «УК» відповідає міністр освіти і науки, молоді та спорту АР Крим Віталіна ДЗОЗ.

— Віталіно Олексіївно, як підготувалися кримські школи до нового навчального року?

— Самі розумієте, що за словами «підготовка шкіл» стоїть величезна робота. Наведу лише кілька фактів: за перші літні місяці відремонтовано 3243 погонних метри тепломереж, 11 196 кв. м шкільної крівлі, 83 котельні. Скажімо, у Білогірському районі 28 шкільних котелень переходять на опалення поновлювальними джерелами енергії — брикетами з соломи, які економічніші й дешевші у використанні, ніж газ або вугілля. Адже після вдалого сільськогосподарського року соломи в Криму дуже багато!

Крім того, за бюджетною програмою «Державна підтримка заходів, спрямованих на скорочення викидів (збільшення абсорбції) парникових газів» з 99 запланованих об’єктів освіти в 16 повністю виконані і в 20 тривають роботи із заміни віконних блоків та утеплення фасадів.

Підручники в Криму передають з рук у руки. Фото Людмили ШЕКУН

— Чи скоротиться у новому навчальному році кількість шкіл?

— Так, у зв’язку зі щорічним скороченням кількості учнів в автономії зменшується й кількість шкіл. Проте всі зміни в мережі навчальних закладів здійснюються за дотримання вимог чинного законодавства.

За попередніми даними, у Керчі через зменшення чисельності учнів будуть об’єднані дві школи. У містах Джанкої і Красноперекопську вечірні школи реорганізовані у вечірні класи при денних. У місті Армянську, Ленінському та Сакському районах на базі шкіл буде створено навчально-виховні комплекси. Як бачите, зміни відбулися лише в одній денній та двох вечірніх школах. Усі вчителі, що потрапили під скорочення, працевлаштовані.

— Чи забезпечений Крим шкільними автобусами?

— Сьогодні в сільській місцевості немає розформованих шкіл, але з метою вдосконалення процесу навчання створені освітні округи. В окремих школах запроваджується поглиблене вивчення певних профільних предметів. Тому в навчальному році планується організація підвезення до місця навчання і додому понад 15 тис. учнів, які проживають у сільській місцевості. В підвезенні буде задіяно близько 300 автобусів, загальна довжина маршрутів руху яких – понад 16 тис. км. Тож поки що транспортну проблему розв’язано. Але на майбутнє для безперебійного, безпечного і безкоштовного підвезення сільських школярів доведеться додатково придбати для сільських районів автономії як мінімум 180 автобусів. Адже майже у половини автобусів, якими сьогодні підвозяться школярі, термін експлуатації перевищує 10 років. Для перевезення дітей користуємось також послугами приватних та спеціалізованих підприємств. Додам, що за період реалізації програми «Шкільний автобус» придбано 173 автобуси, з них за рахунок держави — 42, а за бюджет автономії — 121. З районних бюджетів та спонсорських коштів придбано ще 6 автобусів. Оскільки реалізація програми «Шкільний автобус» триває і в цьому році, маємо надію на оновлення автопарку.

 Чи будуть учні забезпечені підручниками в повному обсязі?

— На склад навчальної літератури нашого відомства 2 серпня вже надійшла перша партія підручників з Києва — 40 тис. книжок для 11-х класів російською, українською і кримськотатарською мовами. Це близько 23% від кількості підручників, яка буде доставлена в автономію по лінії Міносвіти країни. Починаючи з 4 серпня щодня, включаючи суботу і неділю, підручники доставляються у всі міста і райони Криму.

— Чи будуть зміни в забезпеченні сільських і міських шкіл комп’ютерами й доступом до Інтернету?

— Тут можу навіть похвалитися: зробили дуже багато. Всі сільські загальноосвітні навчальні заклади I-III ступенів повністю забезпечені комп’ютерними комплексами. Більше того, у зв’язку з тим, що з 2009/2010 навчального року у шкільну програму 9-го класу введено предмет «Інформатика», виникла потреба комп’ютеризувати школи I-II ступенів, тому республіканським бюджетом на цей рік передбачені кошти у розмірі 2,4 млн грн. До мережі Інтернет підключені всі школи, які оснащені навчальними комп’ютерними комплексами.

— У міських кримських школах досить загострене питання з навчанням у другу зміну. Що робиться для розв’язання цієї проблеми?

— Минулого року у 80 школах з 556 навчання було організовано у дві зміни. За такою системою вчилося близько 6% від загальної кількості школярів, що справді вище, ніж у середньому по Україні (близько 3%). Сподіваємося, що в цьому навчальному році друга зміна буде ліквідована.

ДОСЬЄ «УК»

Віталіна ДЗОЗ. Народилася у 1955 році на Дніпропетровщині. Закінчила Сімферопольський державний університет, Українську Академію державного управління при Президентові України. Кандидат біологічних наук, доктор філософських наук. Трудову діяльність розпочала  вчителем біології, була директором школи, головою Массандрівської селищної ради. З 2002 року — заступник голови Ради міністрів АР Крим, цього року призначена міністром освіти і науки, молоді та спорту АР Крим.

Людмила ЩЕКУН, 
«Урядовий кур’єр»