Уже ні для кого не секрет, що пересуватись на своєму авто територіями, підконтрольними «ДНР» і «ЛНР», небезпечно. Ймовірність того, що до машини підійдуть люди в балаклавах, приставлять зброю до скроні й запропонують віддати автівку їм, мало не стовідсоткова. У кращому разі, як кажуть у народі, «відіжмуть» машину, а в гіршому — водія заберуть у полон, а можуть і вбити за небажання співпрацювати з так званими республіками. 

А особливо сепаратисти полюбляють елітні авто. На деяких вони самі «вишивають» розбитими місцевими дорогами, інші успішно переганяють у спокійні регіони країни і намагаються продати. Такий товар легко розпізнати: зазвичай він коштує на декілька тисяч дешевше, ніж аналогічний, який продають реальні власники. Експерти радять уникати транспорту зі «шлейфом», оскільки він принесе новому власнику не стільки радості, скільки проблем. Як не втрапити в халепу при купівлі ненового автомобіля, дізнавався «Урядовий кур’єр».

Експропріація по-східному

Звісно, сепаратистів найбільше приваблюють дорогі шикарні машини, проте не гребують вони й дешевими. Тобто експро?пріації підлягає все, що може їздити і що можна продати. І якщо не вдається реалізувати саму машину, тоді її можна розібрати на запчастини і продати так.

— Якщо на блокпости, на яких перебувають працівники ДАІ, своєчасно потрапляє інформація від заявника про викрадення авто, підозрілі транспортні засоби затримуються. Але, на жаль, нам вдається затримувати лише 15% викрадачів, — зауважує начальник департаменту ДАІ МВС України Анатолій Сіренко.

Щоб не купити «віджате» авто, фахівці радять самостійно оглянути транспортний засіб і знайти VIN-код, який складається із 17 знаків (водії більш звикли до назви номер шасі/кузова, який у сучасних авто видно крізь лобове скло). Завдяки цим даним можна дізнатись багато корисного про машину. Перш за все потрібно зайти на сайт МВС у розділ «Транспортні засоби у розшуку», ввести VIN-код і подивитись, а чи не значиться машина в цій базі. Проте цього замало. Щоб справді не придбати кота в мішку, фахівці радять під’їхати в будь-який центр, який надає послуги з використання автотранспортних засобів, або у місцевий відділ ДАІ. І там додатково перевірити авто за ще кількома базами. Таким чином вдасться уникнути неприємних сюрпризів з автівкою в подальшому.

Варто пам’ятати: якщо в ДАІ виявлять, що придбана машина крадена, її відберуть, а гроші заощадливому покупцеві не повернуть.

Щоб не нажити собі мороку, не треба ганятися за дешевими колесами. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Неприємна статистика

Загалом за 10 місяців 2014 року на території України зареєстровано 10015 незаконних заволодінь транспортними засобами. Тоді як за 10 місяців 2013 року їх було 5228. Зокрема було розкрито 2777 (10 місяців 2013 року — 2643).

Найбільше зростання кількості таких правопорушень спостерігається у Донецькій області — з 476 до 2115, у Луганській — з 382 до 1664 та у столиці — з 479 до 1238. Цифри більш ніж промовисті.

— Хочу повідомити, що після початку буремних подій на сході країни наші фахівці з Луганська та Донецька вивезли сервери, на яких розміщена база реєстрації транспортних засобів, — наголошує Анатолій Сіренко. — До нас не надходило жодної заяви щодо стороннього втручання в нашу автомобільну базу. Щодо крадіжок, то справді, кількість таких випадків, навіть по Києву, зросла. І якщо раніше викрадали переважно такі дешеві автівки, як «Жигулі», то тепер це престижні транспортні засоби. Більше того, шахраї перекваліфікувались і викрадають авто за допомогою засобів, які дають змогу розпочати рух уже через 20—30 секунд після проникнення. Затримати викрадача, не маючи відповідної заяви від власника авто, не завжди виходить.

Разом з тим водії переконані: якщо протягом двох годин після викрадення авто не знайшли, шанси ще раз його побачити вкрай низькі. Начальник ДАІ погоджується з цим твердженням лише на 50%. Мовляв, якщо працювати по гарячих слідах, знайти викрадену машину легше, але часто трапляється, що власник у відпустці й не відразу помітив викрадення.

«Та не варто втрачати надію — інколи транспортні засоби знаходять і через тривалий час, — пояснює Анатолій Сіренко. — Загалом я б радив кожному автовласнику користуватись не лише системами сигналізації, а й згадати інші протиугінні прилади, котрі були популярними раніше. Йдеться передусім про мультилоки й інші різні механічні та електронні протиугінні пристрої. Також не зайве буде оснастити транспортний засіб автомобільною GSM-сигналізацією з GPS-модулем і зворотним зв’язком або GPS-навігацією з обладнанням для передачі даних та системою контролю руху».

ДО РЕЧІ

Уважність вбереже від викрадення

Щоб не втратити свого чотириколісного друга, в ДАІ рекомендують дотримуватись простих порад. Передусім не залишати ключі у замку запалювання. У тому числі на СТО або під час заправки пальним на АЗС. Навіть якщо ненадовго водій залишає авто, не варто залишати відчиненими вікна чи двері. Для крадіїв така необачність — справжній подарунок долі.

Вночі не можна залишати машину в неосвітлених місцях чи взагалі на вулиці. Краще скористатись послугами стоянки, яка добре охороняється, або загнати авто в гараж з надійними замками.

Не варто залишати в машині водійські документи й цінні речі. Адже це додаткова спокуса для викрадачів. Насамкінець автоінспектори просять не бути байдужими до скоєння кримінальних правопорушень, пов’язаних з використанням автомототранспорту. А якщо ви стали свідком викрадення — негайно інформувати територіальний підрозділ органу внутрішніх справ.