Користуючись наземним громадським транспортом, ми нерідко стаємо свідками некоректного поводження кондукторів та контролерів із пасажирами. Проте водії маршрутних таксі побили всі рекорди у грубому ставленні до тих, кого возять. Особливо від них потерпають пасажири пільгових категорій, які мають право на безкоштовний проїзд (інваліди, пенсіонери).

Права таких пасажирів у маршрутках порушують щодня. І ця проблема стосується не лише столиці, а є актуальною для всієї України. Буває, що водії виганяють пільговиків із салону, примушуючи їх сплачувати за проїзд, спеціально проїжджаючи зупинки, висаджують їх не там, де вони просять, брутально лаються на адресу пасажирів, розповідають, що в салоні буцімто вже є три інваліди і більше за законом він, водій, не має права брати. Ось тільки постає запитання: за яким законом перевізники обмежують місця для пільговиків? Неправдою є і те, коли водій репетує, що кожний безкоштовний проїзд інваліда позначається на його зарплаті. Адже місцевою владою передбачено автомобільним перевізникам, які здійснюють перевезення пасажирів пільгових категорій на маршрутах загального користування, компенсацію збитків від цих перевезень.

Інвалід війни з першою групою по зору Іван Таран розповів про неприпустиму поведінку водія щодо нього. Неприємна пригода сталася під час поїздки незрячого за маршрутом Обухів—Київ. Мало того, що водій примусив інваліда заплатити за проїзд, у Києві він проїхав зупинку і висадив (а точніше викинув) сліпого чоловіка прямо на проїжджу частину дороги, через що той ледве не потрапив під машину. І прикро те, що Іван Володимирович не може поскаржитися на водія маршрутного таксі, бо ні номера автомобіля, ні зовнішності правопорушника він не бачив через відсутність зору. Як на мене, такого горе-водія потрібно негайно звільнити з роботи, оштрафувати і ніколи не допускати працювати з людьми.

Ось лишень наважусь і попрошусь: «Візьмете пільговика?». Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Ще один прикрий випадок стався на одному зі столичних маршрутів із Леонідом Корташовим, інвалідом другої групи, котрий має проблеми з опорно-руховим апаратом. Юнак намагався зайти до заповненої маршрутки. Водій просто виштовхнув Леоніда з салону, що той ледве не упав. Водій же при цьому нецензурно лаявся, мовляв, скільки вас, калік, понабиралося…

Невже не можна дати ради такому водійському свавіллю? Як виявляється, можна. Тільки не всі знають, що в таких випадках слід звертатися зі скаргою до Державної інспекції України з безпеки на наземному транспорті. Законодавством України про автомобільний транспорт передбачено, що у разі таких дій водія стосовно пасажирів-пільговиків він несе адміністративну відповідальність. А це карається штрафом у розмірі від восьми до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Я, зокрема, знаю дуже багатьох людей, які мають право на безкоштовний проїзд, але, користуючись маршрутками, платять, як і всі, аби не зазнати брутального приниження з боку водіїв…