ТРАГЕДІЯ

Терористи розстріляли альпіністів, які збиралися підкорити восьмитисячник

Сходження на вершину — завжди ризик, однак передбачити, що смерть чатуватиме на висоті понад чотири тисячі метрів із дулом автомата, не міг ніхто.

Звістка про криваву розправу 23 червня під горою Нанга-Парбат на півночі Ісламської Республіки Пакистан приголомшила: трагедія сталася в районі, який до цього вважався найбезпечнішим у Пакистані місцем для відвідування, і такий інцидент з іноземцями трапився вперше за десятки років. Утім, в угрупованні Талібан, яке взяло на себе відповідальність за скоєне, вирішили по-своєму.

Загиблі українці — відомі харківські альпіністи Ігор Свергун, Бадаві Кашаєв і Дмитро Коняєв. Всього від рук бандитів загинуло 11 спортсменів двох міжнародних експедицій з Китаю, Словаччини, Польщі, Литви, Непалу та Пакистану. Трагедія сталася в базовому таборі в долині Бонейр, біля підніжжя гори, на вершину якої збиралися зійти на початку липня. Група терористів пробралася вночі в табір, вивела людей з наметів і вбивала по черзі. За однією версією, стріляли в голову, за іншою — забили до смерті прикладами. Вижили тільки ті, хто був вище, готуючи маршрут...

У всіх загиблих харків’ян залишилися сім’ї з дітьми. Рідні досі не можуть усвідомити втрати. А друзі-альпіністи згадують подробиці.

«Коли Бадаві йшов на це сходження, він дуже нервував. І нагадав про давню клятву подбати про його сина, якщо щось трапиться. Він не згадував про неї багато років», — зазначив днями в інтерв’ю журналістам друг Бадаві Кашаєва.

В іншого загиблого в Пакистані Дмитра Коняєва, який займався альпінізмом останні шість років і встиг підкорити Ельбрус, залишилися дружина Оксана, 7-річна дочка і 2-річний син. В Ігоря Свергуна, найдосвідченішого з українців, який був керівником групи, також залишилися дружина і 12-річний син.

На сайті Харківського клубу, членами якого є загиблі альпіністи, написано: «Сходження на один з трьох найнебезпечніших восьмитисячників світу — Нанга-Парбат — гідний виклик, і ми присвячуємо його 70-річчю визволення Харкова від фашистів».

Вітчизняне зовнішньополітичне відомство наполегливо рекомендує українським громадянам, у тому числі і групам альпіністів, які планували найближчим часом здійснити сходження на вершини в цьому регіоні, змінити плани. МЗС України закликає уряд Пакистану здійснити ретельне розслідування скоєного злочину, вжити заходів з підвищення безпеки для українських громадян, що перебувають на території Ісламської Республіки Пакистан, а також справедливо покарати винних і виплатити родинам загиблих належну компенсацію.

Водночас один з учасників експедиції українець Михайло Колотушкін вважає, що напад на групу альпіністів біля підніжжя гори Нанга-Парбат був запланованою акцією зі знищення іноземних громадян. Адже цінні речі і дорога апаратура в наметовому таборі залишилися на місці, з чого можна зробити висновок, що терористи прийшли не грабувати, а вбивати. Трагедія сталася на висоті 4200 метрів. Це була робота добре тренованих людей, адже щоб досягти табору, необхідно два-три дні, до того ж тіло потребує акліматизації.

Пакистанські ЗМІ повідомляють, що в понеділок арештували 37 підозрюваних у вбивстві. Їх усіх доправили в невідоме місце і проводять допит. У понеділок Сенат Пакистану прийняв постанову із засудженням вбивства туристів. Проголосували одноголосно...

А назвати точну дату повернення на батьківщину тіл загиблих можна лише після вирішення питання про те, де буде проведено судово-медичну експертизу останків убитих, заявили в МЗС.

Співчуття сім’ям громадян України, які загинули на півночі Пакистану, висловив Президент Віктор Янукович.

«З великим сумом сприйняв звістку про загибель ваших рідних та близьких, які стали жертвами підступного терористичного нападу. Рішуче засуджую цей кривавий злочин, якому немає жодного виправдання, та поділяю гіркий біль непоправної втрати», — йдеться у співчутті глави держави.

Президент також доручив уряду забезпечити надання сім’ям загиблих необхідної консульської допомоги, а також вжити заходів для запобігання подібним трагедіям у майбутньому.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров від імені уряду і від себе особисто також висловив співчуття рідним та близьким туристів, які були розстріляні в Пакистані.