Незмінна прикмета наших зим — наслідки снігопадів. Одночасно зі снігом сходить асфальт, у будинках протікають дахи, інколи їх просто зносить. Чомусь повелося сильні опади у вигляді снігу, які трапляються в грудні-січні, називати великою несподіванкою. Начебто сніг пішов у липні.

Ланцюжок так званої боротьби зі стихією містить три складові. Підготовка до снігопадів та ожеледі, намагання з ними поборотися і знову боротьба — із наслідками. За всіма показниками діям комунальників і влади можна виставити невисоку оцінку. Причина — у застарілій системі управління житлово-комунальним господарством.

Потоп за викликом

Вода на голови після танення снігу полилася в квартирах багатьох миколаївців. В одному з таких будинків майже сторічної давності на вулиці Адміральській мешкає Лариса Левоненко (ім’я змінено), яка цього року зазнала значних збитків від наслідків відлиги.

«Навіть не вірилося, що потоп зруйнує все в домівці, — ділиться жінка. — Вода текла зі стелі, підставили всі ємкості, що були в хаті. Викликали аварійку не раз, звернулися до нашого ЖЕКу «Добробут». Працівники прийшли, кажуть, що на дах лізти очищати сніг права не мають. Матеріалів для ремонту даху також не мають. Та вихід має ж бути».

І родина його знайшла. Чоловік прийшов до контори і заплатив 650 гривень за матеріали. Питаю, чи взяли документ, за яким можна було б, приміром, врахувати ці кошти у вартість квартплати. Звісно, ні. Чи відремонтують той дах, поки що не відомо.

Поділилася досвідом боротьби зі стихією Тетяна Добринська, яка мешкає у п’ятиповерховій хрущовці разом із трирічним сином. Мешканці верхніх поверхів потерпають через постійні потопи ще з літа. Тоді вже люди почали вимагали ремонту, звернулися до департаменту ЖКГ та адміністрації Заводського району. Ремонт почали робити, та до зими не встигли. Тож крізь шпарини у покрівлі на голови людям знову тече вода, а стіни заростають пліснявою. Коли почалася відлига, зі стелі полилося, мов у душі. Замкнуло електропроводку в усіх кімнатах, окрім коридору. Тетяна влаштувала хлопчика в дитсадок, де йому безпечніше, ніж удома.

Люди знову пішли по всіх інстанціях. Андрій Палько, заступник начальника департаменту ЖКГ Миколаївської міськради, повідомив, що комунальники не встигли зробити лише кілька десятків метрів. За лічені дні все буде налагоджено.

А про біди жителів дев’ятиповерхівок розповіла пенсіонерка Тамара. В них проблеми з ринвами. Сніг забиває труби, вода просочується і заливає квартири з верхнього до першого поверху.

Чимало жителів миколаївських багатоповерхівок мріють про якісний ремонт покрівель. Фото з сайту nikolaev-city.net

Сніг не винен

Загальна площа ветхого та аварійного житла становить майже 10 тисяч метрів. Кожен третій будинок потребує ремонту. Всього ж невідкладного ремонту, за інформацією департаменту ЖКГ, потребують 649 покрівель. Причини невиконання ремонтних робіт зрозумілі: нестача коштів, низькі тарифи на комунальні послуги, загальна складна економічна ситуація. А тут ще й сніг.

На думку незалежного експерта в галузі ЖКГ представника громадської організації «Фонд розвитку Миколаєва» Тетяни Золотухіної, сніг у тих напастях не винен.

«Сніг лише виявився каталізатором занепаду системи управління житловим фондом, — зазначає спеціаліст. — Насправді такого виду робіт, як очищення дахів від снігу, не існує. Ці дії заборонено правилами техніки безпеки. Хіба що спеціалізовані аварійні бригади можуть цим займатися. У вартості тарифу за квартиру такої послуги немає. Тобто ЖЕКи начебто не причетні до очищення від снігу».

«Коли людина заявляє, що дах потребує ремонту, запитую: а ви знаєте, за що сплачуєте? — продовжує експерт. — До тарифу входить виключно поточний ремонт, який охоплює до 10% обсягу робіт. Цим відрізняється поточний ремонт від капітального. Капремонт ніколи не входив до тарифу. Інше питання, що не проводять навіть поточного ремонту, передбаченого в тарифі».

У нинішньому жахливому стані дахів винні обслуговуючі організації й орган місцевого самоврядування, що встановив такі умови на ринку. Винні й мешканці будинків, які не контролюють надання їм житлово-комунальних послуг.

Чи є вихід? Він є завжди. Один з варіантів пов’язують із набранням чинності з 1 липня цього року Закону №417 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», коли мешканці самі обиратимуть обслуговуючу контору та управителя. Тоді вони самі зможуть вирішувати, на що насамперед витрачати власні гроші — на ремонт дахів, заміну труб чи встановлення лічильників. Така перспектива, на думку багатьох спеціалістів, сучасна, однак не вписується в поняття українського менталітету.

«МАРСіани» не врятують

На жаль, українці господарювати самі не навчилися і не готові.

Якщо ж авральна ситуація, тоді вже приходять аварійно-рятувальні служби. У Миколаєві — «МАРС», яких ще називають «МАРСіани». Вони рятують, коли більше ніхто не допоможе. Звісно, переважно будівлі бюджетних організацій. Так, Державний воєнізований гірничорятувальний (аварійно-рятувальний) загін Державної служби України з надзвичайних ситуацій очистив від снігу дах Миколаївського театру ляльок, приміщення дитсадків, вечірньої школи, Миколаївського професійного ліцею торгівлі та ресторанного сервісу. Рятувальники виконали роботи з усунення небезпечних бурульок, криги та снігу із будівель інших закладів, прибрали сніг із дахів кількох житлових будинків.

Та жодні «МАРСіани» не врятують від непередбачувано-передбачуваних ситуацій. Чому, приміром, зруйнувалася шатрова покрівля житлового будинку на вулиці Образцова, 6? Там обвалився дах двоповерхового житлового будинку, старі конструкції просто не витримали «сніжного» навантаження. На щастя, мешканці не постраждали. Їх відселили в гуртожиток, тривають роботи. За попереднім висновком, будівля потребує капремонту.

Урятувати себе можуть лише самі мешканці. Йдеться лише про те, щоб кожен власник відчув за собою відповідальність за утримання та нормальний стан будинку.

…А поки що сподіваємося на небесні сили. В Миколаєві знову сильно дощить. І течуть дахи.

ДУМКА ФАХІВЦЯ

«Доки не зміниться ставлення до власності, не зміниться нічого»

Тетяна ЗОЛОТУХІНА,
експерт Фонду розвитку Миколаєва:

— Досліджую тему оптимізації надання послуг житлово-комунального господарства в Україні та Миколаєві не перший рік. Звісно, можна писати заяви до органів у галузі ЖКГ. Та результатів це не дає.

Вважаю серйозним проривом Закон №417 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та ухвалений у першому читанні закон «Про житлово-комунальні послуги». Люди почали ворушитися, розуміючи, що утримання будинку — це виключно їхня проблема, їхнє завдання. І це правильно. Якщо ти власник у будинку, то ти не тільки господар своєї квартири, а й власник усіх тих конструктивних елементів, які доносять тобі комунальну послугу. Не повинні ні держава, ні місцеве самоврядування утримувати твій будинок разом з іншими його власниками.