ТРАДИЦІЇ

Перший місяць осені за народними прикметами прогнозує погоду на найближчі півроку

Вересень літо красне проводжає, осінь золоту зустрічає. Оскільки серпень був доволі вологим, у гаях і дібровах осінніх фарб поки що небагато. На зеленій палітрі вирізняються своїм яскраво-червоним вбранням лише горобина та калина. Зате квіткове розмаїття кольорів вражає. У ці дні, зокрема, казковий світ осінніх фарб демонструє традиційна виставка квітів на Співочому полі столиці. Це надзвичайно яскраве видовище.

У вересні тим, хто не байдуже ставиться до народних прикмет, слід зосередити увагу на тих явищах природи, що визначають осінню погоду, наближення зими, її майбутній перебіг. Похолодання відчувається уже з перших днів.

Після уроків можна й з жовтим листям побавитися. Фото з сайту mama-tato.com.ua

3 вересня — Тадея, Василини. На Тадея селянин не журився — «у хаті хлібець завівся». А Василина про льон клопочеться: вчасно зібрати — волокна не втрачати, а насіння й у полукіпках дозріє. У повітрі в цей час з’являється павутиння. Якщо воно стелеться по землі — на тепло; мало павутиння — осінь буде сухою.

Важливим для спостереження у шанувальників народних прикмет вважається 14 вересня —- Семена-Стовпника (Семена-Літопроводця). До цього дня слід було завершити сівбу озимини. На Семена засилали сватів, а на Покрову (14 жовтня) справляли весілля. З 14 по 21 вересня — друге бабине літо. Якщо Семен проводжає у вирій гусей, зима буде рання. Високо летять гуси — довго снігу не буде; низько — до великих снігопадів. Якщо у цей час не відлетіли у вирій шпаки, осінь буде холодною.

21 вересня — Друга Пречиста. Різдво Богородиці.У  цей день поминають покійних матерів. Перед іконою Матері Божої ставлять кутю і свічку. Молоді жінки моляться Богородиці і просять благословення на продовження свого роду. Якщо на Пречисту пройде дощ - людям на добро змиє усі негаразди. До кінця місяця утримається тепла погода.

23 вересня — Петра і Павла (осінніх), день осіннього рівнодення. Пониження температури повітря відчутніше. Особливо вночі. Господарі розвішують під стріхами кетяги горобини та калини. Вважається, що горобина захищає оселю від усіляких негараздів, а калина  приносить щастя дівчатам цієї оселі. Якщо урожай горобини рясний — осінь буде дощовою, а зима суворою. Неврожай на ягоду — осінь буде суха.

Взагалі вереснева погода завше мінлива, але якщо місяць видасться сухим і теплим, такою ж буде осінь, зима забариться. Різке похолодання може розпочатися на Воздвиження Чесного  і Животворящого Хреста Господнього (27). «На Здвиження жупан з кожухом міняються, а осінь із зимою», —каже народна мудрість. Якщо журавлі відлітають на південь малими ключами, наступне літо буде неврожайним, а якщо великим караваном — урожай буде щедрим.

Спостерігаймо, запам’ятовуймо, сподіваймося на краще у природі і в господі.

НАШ КАЛЕНДАР

1 вересня — День знань.

4 вересня — День підприємця.

8 вересня — Міжнародний день солідарності журналістів; Міжнародний день  письменності (грамотності).

10 вересня — День фізичної культури і спорту; День українського кіно; Всесвітній день попередження самогубств.

11 вересня — День працівників нафтової, газової і нафтопереробної промисловості; День танкістів.

15 вересня — Міжнародний день демократії.

16 вересня — Міжнародний день охорони озонового шару.

17 вересня — День рятівника; День винахідника та раціоналізатора; День фармацевтичного працівника.

18 вересня — День працівника лісу.

21 вересня — Міжнародний день миру.

22 вересня — День партизанської слави.

24 вересня — Всесвітній день боротьби із захворюваннями серця.

25 вересня — День машинобудівника; Всесвітній день моря.

26 вересня — Європейський день мов.

27 вересня — День туризму.

30 вересня — Всесвітній день бібліотек.