За підсумками першого півріччя цього року Дніпропетровщина заробила 7,2 мільярда гривень, що на 15,6%  перевищує заплановане з початку року. Так у бюджеті з’явився понадплановий мільярд. Доходи області становлять бюджети міст, районів, об’єднаних громад та обласний, за який відповідає облдержадміністрація.

Як наповнювали всі ці бюджети у першому півріччі 2016-го?  Додаткові півмільярда гривень до бюджетів міст Дніпропетровщини дало їх перевиконання на 12,7%. Райони області понадпланово заробили 207,2 мільйона гривень, або 42%. Великий внесок у скарбницю регіону почали робити об’єднані громади.  За першу половину року вони отримали майже 300 мільйонів гривень — на 51 мільйон, або на 21,1% більше, ніж планували. Обласний бюджет поповнився «зайвими» 180 мільйонами, що становить перевищення плану на понад 14%. Додаткові надходження стали можливими завдяки перевиконанню плану за збирання податку на доходи фізичних осіб, плати за землю, акцизного податку на роздрібну торгівлю, податку на майно тощо. 

«Усі понадпланові кошти підуть на розвиток міст та районів Дніпропетровщини. Громади самостійно зможуть вирішити, куди спрямувати гроші. І це ще одне свідчення того, що бюджетна децентралізація працює. Однак керівники територій мають пам’ятати, що крім повноважень, це ще й висока відповідальність — за раціональне використання коштів та якісно виконані роботи», — зауважив голова Дніпропетровської облдержадміністрації  Валентин Резніченко. 

Він розповів, що кошти обласного бюджету, за який відповідає облдержадміністрація, спрямовують на ремонти та будівництво об’єктів у всьому регіоні. Це дитячі садки, школи, лікарні, водоводи, котельні, дороги. 

За словами радника голови Дніпропетровської  ОДА Юрія Голика,  Валентин Резніченко зустрічається з людьми, отримує дзвінки на «гарячу лінію», повідомлення на мобільний додаток e-контакт. Тому є розуміння  потреб на місцях, і проблеми розв’язують. Одна з таких — комунальні дороги. Цього року передбачили з обласного бюджету понад 400 мільйонів гривень.  Наступного року плануються залучити ще 600 мільйонів. Так за кілька років доведуть дороги до ладу.