ЗАВДАННЯ

Кабмін зобов’язано спростити процедуру утилізації транспортних засобів 

Президент Віктор Янукович підписав доручення щодо вдосконалення законодавчого регулювання питань, пов’язаних з утилізацією транспортних засобів, сплатою екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів, та забезпечення економічних інтересів власників авто.

Згідно з документом Прем’єр-міністр Микола Азаров має забезпечити підготовку та внесення в установленому порядку на розгляд Верховної Ради законопроектів про зміни до Податкового кодексу та інших законодавчих актів. У них уряд має передбачити захист прав і економічних інтересів власників, які передають на утилізацію транспортні засоби, зокрема в частині відшкодування їх вартості.

Президент акцентує на усуненні надмірних вимог до суб’єктів господарювання, які мають намір здійснювати діяльність з розбирання транспортних засобів, що утилізуються. Йдеться про вимоги з наявності у спеціалізованих пунктах системи екологічного менеджменту, сертифікованої за стандартами Міжнародної організації зі стандартизації (180) серії 1400 або за аналогічним національним стандартом.

Крім того, Прем’єр-міністру доручено визначити механізм чіткого державного контролю і нагляду у сфері господарської діяльності з утилізації транспортних засобів відповідно до вимог Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Також має бути визначено порядок використання коштів, які надійшли від сплати екологічного податку за утилізацію, повідомляє прес-служба Президента.

Уряд має також усунути положення, які не узгоджуються з міжнародними зобов’язаннями України, взятими у процесі вступу до Світової організації торгівлі. Зокрема, йдеться про положення з особливостей діяльності суб’єктів господарювання, що виготовляють транспортні засоби та беруть на себе зобов’язання забезпечити утилізацію знятої з експлуатації техніки у порядку та на умовах, визначених відповідним законом, а також положення, за якими такі суб’єкти не є платниками екологічного податку за таку утилізацію.

Інше доручення Віктора Януковича на адресу Прем’єр-міністра Миколи Азарова та Глави Адміністрації Президента Сергія Льовочкіна стосується опрацювання можливості підйому радянського підводного човна «Щ-216» серії Х-біс, який було виявлено співробітниками Кримської республіканської установи «Чорноморський центр підводних досліджень» у липні цього року поблизу мису Тарханкут.

Уряд має забезпечити транспортування субмарини, її дослідження, поховання екіпажу та створення музею на його базі. Крім того, зазначені установи мають розглянути питання створення меморіалу загиблим морякам. У рамках відзначення 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників і 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років слід провести заходи з ушанування пам’яті загиблих моряків радянського підводного човна «Щ-216» серії Х-біс із залученням родичів загиблих, представників іноземних держав, наголошує в дорученні Президент.

З урахуванням проведених робіт профільні установи мають розробити відповідну проектну документацію та забезпечити фінансування всіх робіт і заходів. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»