Верховна Рада підтримала пропозицію громадськості створити в Києві пантеон героїв, які віддали життя за свободу і незалежність України. В інших містах країни за ініціативи місцевих громад постануть Алеї героїв та меморіальні комплекси. За відповідну постанову, подану народним депутатом, а нині головою РНБО Олександром Турчиновим, зі змінами, внесеними народним депутатом Ігорем Луценком, проголосувало 247 депутатів.

Увічнити пам’ять загиблих за нашу свободу і незалежність, фото яких нині можна побачити і в центрі Києва, і в різних експозиціях по всій країні, має єдиний національний пантеон героїв. Фото з сайту radiosvoboda.org

«Національний пантеон героїв — це місце, де будуть справжні та символічні поховання найвизначніших діячів української історії. Це дуже важливо для нас усіх, адже тільки там, де пам’ятають загиблих, є ті, хто захищає живих», — вважає голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Саме за ініціативи цього закладу вже кілька місяців потому розпочалася робота над створенням концепції Українського національного пантеону героїв. Як повідомляють в інституті, у всьому світі такі пантеони — це національна гордість держави, вони формують у свідомості людей патріотизм та повагу до минулого та сучасного країни. Будемо сподіватися, що спільна праця з увічнення пам’яті про загиблих борців за свободу й незалежність України об’єднає патріотів і творчих фахівців, а для дітей та молоді стане нагодою долучитися до доброї справи і вивчення історії своєї країни.