32 найсильніші збірні планети і 64 захоплюючі поєдинки. Найдорожчий футболіст планети аргентинець Ліонель Мессі проти володаря «Золотого м’яча» минулого сезону Кріштіану Роналду з Португалії. Непередбачуваний місяць під пекучим бразильським сонцем, 157 тисяч поліцейських і солдатів, які мають гарантувати безпеку вболівальників та спортивних делегацій.

Так виглядає формат Кубка світу-2014.

Форвард Неймар (№10) — головна надія господарів в атаці. Фото з сайту wallpho.com

За традицією матч-відкриття не обходиться без участі команди господарів. Головний фаворит змагань — збірна Бразилії — розпочне свій шлях до чемпіонської вершини в Сан-Паулу на стадіоні «Арена Корінтіанс», який вміщує 70 тисяч глядачів. Суперником п’ятиразових чемпіонів світу на старті домашньої першості буде Хорватія.

До остаточної заявки балканської команди потрапив квартет футболістів, які виступають в українській Прем’єр-лізі. Це, насамперед, капітан національної дружини, який захищає кольори донецького «Шахтаря» — Даріо Срна. Компанію гірникові складе ще один новоспечений чемпіон країни — форвард Едуардо. Головний тренер «картатих» Ніко Ковач викликав на головний турнір чотириріччя і двох київських динамівців — гравця оборони Домагоя Віду і опорного півзахисника Огнена Вукоєвича.

У складі бразильських чарівників м’яча до матчу-відкриття світової першості готується ще один підопічний Мірчі Луческу. Це 21-річний атакуючий хавбек Бернард, який підписав контракт із «Шахтарем» рік тому. Нагадаю, що в групі А крім бразильців та хорватів за вихід до наступного етапу змагатимуться також збірні Мексики і Камеруну.

Окрасою групової стадії бразильського мундіалю обіцяє стати поєдинок Іспанія — Нідерланди, який відбудеться 13 червня. Чинні чемпіони світу на полях Південної Америки спробують захистити свій титул, здобутий 2010 року в ПАР. Боротися є за що: у разі перемоги кожен футболіст збірної, а також члени тренерського штабу отримають по 720 тисяч євро. Нагадаю, що преміальні Ікера Касільяса та його партнерів чотири роки тому дорівнювали 600 тисячам.

Головний тренер «помаранчевих» Луї ван Гаал розраховує не тільки на своїх найяскравіших зірок — найкращого бомбардира збірної за всю історію Робіна ван Персі з «Манчестер Юнайтед» (43 забитих м’ячі) і Ар’єна Роббена з мюнхенської «Баварії», а й на швидкісного і технічного вінгера київського «Динамо» Джермейна Ленса.

В останньому товариському матчі перед чемпіонатом світу фіналісти ЧС-2010 зустрічалися з командою Вельсу. На початку другого тайму Ленс вийшов на поле, замінивши ван Персі. Підопічний Сергія Реброва сповна скористався своїм шансом: на 76-й хвилині після передачі Роббена встановив остаточний рахунок зустрічі — 2:0.

Ще одна родзинка попереднього етапу Кубка світу — стартовий матч групи G між командами Німеччини і Португалії, який відбудеться 16 червня. У складі піренейців уболівальники напевне побачать півзахисника «Динамо» Мігеля Велозу. Також продемонструвати свою майстерність на стадіонах бразильських міст матимуть змогу ще двоє легіонерів українського чемпіонату — боснієць Тоні Шуніч з луганської «Зорі» та нігерієць Мішель Бабатунде з луцької «Волині».

З 12 червня всі 64 матчі світової першості транслюватимуть канали «Футбол 1» та «Футбол 2». Фінальний матч Кубка світу-2014 відбудеться 13 липня на знаменитому стадіоні «Маракана» в Ріо-де-Жанейро.

ПРЯМА МОВА

Анатолій ТИМОЩУК,
капітан збірної України:

— На мій погляд, у рідних стінах можуть перемогти бразильці. Моєму партнерові по пітерському «Зеніту» — Халку та іншим південноамериканським зіркам зробити це буде непросто. Позаду в них насичені матчами найвищої складності чемпіонати провідних футбольних країн Старого Світу. Тріумфаторами двох останніх чемпіонатів Європи та мундіалю-2010 в ПАР були іспанці. Важко повірити, що команді Вісенте Дель Боске до снаги повторити цей успіх за океаном. Найімовірніше головним конкурентом господарів буде команда Німеччини.

РОНАЛДО,
екс-форвард збірної Бразилії:

— Найголовніші претенденти на чемпіонський титул — Бразилія та Аргентина, Іспанія та Німеччина. Втрутитися в суперечку футбольних гігантів можуть фіналісти Євро-2012 — італійці. Гучною несподіванкою може стати гра збірної Англії та Росії, яку очолює досвідчений фахівець Фабіо Капелло. Ще одна команда, яка здатна вистрелити в потрібний момент, — Уругвай.

Франц БЕККЕНБАУЕР,
почесний президент «Баварії»:

— Існує така прикмета: переможець Кубка конфедерацій ніколи не перемагає на чемпіонаті світу. Однак на сьогодні треба відкинути всі подібні припущення. Я на власні очі бачив, як чудово рік тому бразильці грали в Кубку конфедерацій. Теж саме буде і в фінальному турнірі мундіалю. Скласти достойну конкуренцію господарям здатна лише Німеччина.

Жозе МОУРІНЬО,
головний тренер лондонського «Челсі»:

— Команда Чезаре Пранделлі потрапила в складну групу — з Англією, Уругваєм та Коста-Рикою. Але Італія завжди залишається Італією. Ця збірна складається з надзвичайно талановитих і досвідчених виконавців, за плечима яких неоціненний досвід ігор підвищеної складності. Якщо чотириразові чемпіони світу подолають груповий етап, вони здатні пройти далеко. У матчах плей-оф з ними важко конкурувати будь-кому.