Керівництво Державтоінспеції активно взялося викорінювати хабарництво на дорогах. Та чи вдасться це зробити? Адже роками, як не десятиліттями, таке явище культивувалось, і на всіх рівнях його ніби й засуджували, а насправді ніхто серйозно з ним не боровся.

Тепер за порушення ПДР купюрою не відбудешся. Фото Володимира ЗAЇКИ

Утім, у червні начальник департаменту ДАІ МВС України Анатолій Сіренко оголосив цьому явищу війну. Причому — на два фронти: як з міліціонерами-хабарниками, так і з водіями, які кількома купюрами намагаються компенсувати свої чи то незнання, чи то ігнорування правил дорожнього руху. Анатолій Сіренко суворо попередив особовий склад ДАІ про недопущення корупційних діянь, халатного ставлення до своїх професійних обов’язків та про відповідальність. Але зауважив, що й водії мають дотримуватися вимог законодавства. «Аби надати водіям «додатковий» стимул щодо виконання законів України, я прийняв рішення про відповідне документування спроб дачі хабара працівникові ДАІ. На сьогодні кожен регіональний підрозділ отримав доручення щодо фото-, відеофіксації таких неправомірних дій порушників дорожнього руху», — зауважив Анатолій Сіренко.

Який же результат цієї боротьби? Тільки впродовж 10 днів задокументовано 118 фактів спроб дачі хабара інспекторам ДАІ. Усі випадки оформлені належним чином і зареєстровані в установленому законом порядку. Так, тільки на Херсонщині у червні працівники ДАІ зафіксували чотири спроби дати хабара дорожнім патрульним. Найбільшою пропонованою сумою було 250 гривень. А на Сумщині інспектори ДПС затримали водія автомобіля Audi, який намагався дати хабар у розмірі однієї тисячі гривень, від якої інспектор відмовився і задокументував цей факт. Горе-водію тепер доведеться відповідати перед законом.

Раніше ж говорили про інші факти. Так, прокуратура Київської області направила до Ірпінського міського суду обвинувальний акт щодо колишнього інспектора ДАІ з обслуговування Ірпінського регіону та міста Буча. Він, як повідомила прес-служба прокуратури Київської області, безпідставно зупинив легковик Volkswagen Polo та незаконно вилучив у водія документи на авто. Після цього вимагав 2500 гривень за їх повернення, які й отримав безпосередньо у своєму службовому автомобілі. За це й поплатився. Дії правоохоронця кваліфіковано за ч. 4 ст. 368 КК України, тобто одержання службовою особою неправомірної вигоди з використанням наданої йому влади, поєднаної з вимаганням неправомірної вигоди. За скоєне 34-річному екс-працівнику ДАІ загрожує покарання — позбавлення волі від восьми до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Щоправда, все це відбулося ще в березні за колишнього керівництва ДАІ. Однак і нині ще не всі державтоінспектори відвикли від «дорожньої мзди». Так, уже в червні, коли почалася серйозна боротьба з ДАІшниками-хабарниками, як повідомила прес-служба ДАІ, впродовж двох тижнів виявлено п’ятеро працівників Державтоінспекції, які вимагали гроші у водіїв. Щодо двох столичних і трьох інспекторів ДАІ Івано-Франківщини підготовлено наказ на звільнення. Отримають дисциплінарне покарання і їхні керівники.

Цікава річ. Державтоінспекція на своєму сайті розмістила міні-опитування. Людей просять відповісти на запитання: «Чи підтримуєте ви введення в Україні автоматичної фото-, відеофіксації порушень правил дорожнього руху?» Так ось, на вечір 16 липня відповіді розділились майже порівну: 1538 респондентів проголосували «за» антихабарну фіксацію, а 1536 — проти! Звичайно, з цього опитування неможливо дізнатись, хто голосував — чи водії, чи ДАІшники, але виходить, що електронне документування хабарів до смаку явно не всім. Тож, вочевидь, боротьба з дорожніми поборами навряд чи буде легкою і навряд чи закінчиться швидко.

Втім, нинішній час вніс корективи і в поведінку автоінспекторів. Так, один з користувачів соцмереж розповів, що у Львові ДАІшник зупинив машину за невелике перевищення швидкості. Дізнавшись, що люди везуть бронежилети та інше необхідне для передачі в зону АТО (ці речі були в машині), міліціонер витяг з кишені 1200 гривень, дав хлопцям і відпустив, побажавши щасливої дороги. «Є надія, що в країні щось зміниться, якщо вже ДАІшники дають водіям гроші», —зауважив користувач інтернет-сторінки.