РЕЗОНАНС

Обіймати керівну посаду  у приморських містах Криму стає небезпечно

Уранці, 26 лютого, голова курортного селища Сімеїз Кирило Костенко за звичним маршрутом прямував на своєму позашляховику на роботу. Неподалік від будівлі селищної ради на нього вже чекали. Зловмисники пострілами з автоматичної зброї потрапили у лобове скло автомобіля 40-річного селищного голови. Прибувши за викликом, слідчо-оперативна група констатувала, що Костенко помер на місці.

Автомобіль мера Сімеїза «розстріляли» біля селищної ради, коли він приїхав на роботу. Фото УНIAН

Майже за два роки до цієї трагічної події Кримською прокуратурою проти Кирила Костенка та депутата селищної ради було порушено кримінальну справу за фактом отримання хабара у розмірі 400 тисяч гривень. Тоді вони були взяті під арешт, але через два тижні керівника сільради відпустили без жодних пояснень.  Начальник Головного управління МВС України в Криму Михайло Слепньов заявив, що основна версія навмисного вбивства, яку відпрацьовують слідчі, — професійна діяльність загиблого. У кримському главку також повідомили, що пізніше цього дня пожежною бригадою на горі Кішка було знайдено спалений автомобіль. Під час його огляду оперативники виявили залишки  автоматичної зброї, якою, можливо, і здійснили цей злочин. На території півострову розпочали план «Перехоплення». За дорученням голови Ради міністрів Криму Анатолія Могильова для пошукових робіт правоохоронцям надали вертоліт.

Водночас місцеві інформаційні видання вибухнули коментарями. Переважна більшість тих, хто висловив свої припущення з приводу трагедії, схиляються до думки, що причина всьому — приваблива земля кримського Південного узбережжя. Екс-голова міліції автономії Геннадій Москаль, який запам’ятався своєю боротьбою з кримінальними угрупованнями півострова в лихі 90-ті, припускає, що кримські події останніх двох років свідчать про черговий перерозподіл землі.

Кирило Костенко був обраний на свою посаду у 2010 році.

Справді, останнім часом бути керівником приморського селища стало вкрай небезпечно. Нікого вже не здивуєш відкриттям кримінальної справи, вбивством або дивним самогубством. Кримчани ще не встигли забути, як торік восени селищний голова Малого Маяка, що в Алуштинському районі, за загадкових обставин наклав на себе руки, вистрибнувши з третього поверху сімферопольської лікарні. Взимку 2011 року вкоротив собі віку його колега з Веселовської сільради, що під Судаком, поціливши з рушниці собі в серце. Цей список можна продовжувати, оскільки за два останні роки вбиті або пішли самовільно з життя чотири керівники приморських селищ.

Керівництво кримської міліції і прокуратури поки що утримується від коментарів, посилаючись на те, що тривають слідчі дії, або повідомляють те, що вже відомо широкому загалу. У Міністерстві внутрішніх справ пов’язують вбивство голови селищної ради Сімеїза з його службовою діяльністю. «Це основна версія», — заявив Віталій Захарченко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

КОЛИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР

Віктор ПШОНКА,
Генеральний прокурор України:

«Те, що це замовний злочин, зрозуміло, і в цьому немає сумнівів. Я категорично не стверджую, тому що триває слідство, але мені дають підстави останні злочини, пов’язані з перебуванням на посадах голів сільрад, селищних рад, органів місцевого самоврядування, де питання, пов’язані з землею, землекористуванням, проведенням тендерів. Через прийняті рішення виникає багато конфліктних ситуацій, які інколи закінчуються скоєнням злочинів».

(За повідомленням «Української правди»)