Днем раніше в ході позачергового засідання уряду Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк озвучив суть пакета реформ, внесеного до Верховної Ради. Урядовцям знадобилося два тижні, щоб разом із представниками парламентської коаліції напрацювати їх з майже півсотні податкових, бюджетних, митних і соціальних ініціатив.

Глава уряду спростував розповсюджену ЗМІ та деякими парламентаріями інформацію про імовірне підвищення пенсійного віку, перегляд підходів у нарахуванні пенсій для спеціальних категорій осіб, відмову від стипендій, заборону отримання пенсій для працюючих пенсіонерів.

Арсеній Яценюк не втрачає віри, що пакет урядових реформ, підтриманий парламентом, допоможе Україні отримати додаткові доходи до бюджету і забезпечити соціальні видатки. Саме тому, готуючи головний кошторис країни, Кабінет Міністрів керувався такими постулатами, як податкова справедливість, скасування і денонсація офшорної угоди між Україною і Кіпром, трансфертне ціноутворення для великого бізнесу, легалізація заробітних плат та зменшення податкового навантаження на них.

Проект держбюджету-2015 він називає надскладним. Тому й повторює: «Аби в 2016 році українська економіка почала зростати, 2015 рік повинен стати роком як стабілізації, так і чітких та жорстких правил роботи з державними коштами, з податками і з соціальними виплатами».

Не гарантія — можливості

Парламентаріям Арсеній Яценюк раніше нагадав про відповідальність перед українським народом та резюмував: «Ми в надскладній фінансовій ситуації. Те, що потрібно робити, уряд робить. Цей пакет дасть можливість, а не гарантію того, що наші іноземні партнери на 2015 рік додатково виділять кошти для фінансової стабілізації країни. Зараз мова йде про майбутнє країни, яка повинна стати членом Європейського Союзу і яка повинна пройти складний етап становлення».

Вже у сесійній залі Прем’єр констатував, що Кабмін готовий спільно з парламентом обговорювати пропозиції щодо податкового і бюджетного законодавства, а також проект державного бюджету стільки, скільки буде потрібно. «Не спішіть, подивіться, почитайте», — сказав він та перед цим попросив Верховну Раду внести до порядку денного усі 44 документа. — Бюджет можна буде приймати після того, як ви підтримаєте всі попередні законодавчі ініціативи. Він побудований на новій податковій базі, змінах підходів щодо всіх соціальних виплат...»

Глава уряду підтвердив, що у проект бюджету прогнозний курс гривні закладається на рівні 17 гривень за долар. Він також розповів, що уряд залишив в проекті закону і в Податковому кодексі діючу систему ПДВ для сільськогосподарських підприємств. Однак наші міжнародні кредитори наполягають на переведенні АПК на загальний режим оподаткування.

Економічний фронт для уряду

В рамках представлення бюджетних перспектив на наступний рік кожен з урядовців мав по 10 хвилин на виступ. Так, у своєму слові міністр фінансів Наталія Яресько заявила про те, що зараз вирішується подальша доля України. «Задача уряду — активно боротися на економічному фронті. За допомогою наших міжнародних партнерів ми повинні стабілізувати фінансовий стан країни, посилити та запустити структурні реформи і закласти можливості для відновлення зростання в 2016 році», —сказала вона, додавши, що напрацьовані Кабміном документи сфокусовані на досягненні трьох цілей: бюджетна та фіскальна децентралізація; спрощення оподаткування та детінізація економіки; встановлення рівних правил гри для всіх.

30% витрат державного бюджету 2015 року припадає на оборону і фінансування боргів. Сам документ грунтується на узгодженому макропрогнозі, який передбачає падіння реального ВВП на 4,3% за інфляції 13%. «Проект документа передбачає витрати на оборону у розмірі 82,9 мільярда гривень, а також 6 мільярдів держгарантій і можливість одержати ще 1,5 зі спецфонду від реалізації конфіскованого майна», — пояснила міністр.

На підтримку учасників АТО та їхніх сімей в держбюджет закладено 2,6 мільярда гривень. Усі пільги для цієї категорії осіб та їх сімей не зменшуватимуться в грошовому вимірі.

Окрім цього, уряд прогнозує збільшення номінальних доходів. Це з утриманням дефіциту держбюджету у межах 3,7% ВВП дасть змогу профінансувати витрати на 543 мільярди гривень.

Проблемою Наталія Яресько називає стрімке зростання витрат на обслуговування боргу, оскільки «девальвація збільшила на 55% платежі за нашими зовнішніми зобов’язаннями, а також стрімко накопичувалися внутрішні борги в минулі роки. Капіталізація «Нафтогазу», банків і Фонду гарантування вкладів».

Іще Кабінет Міністрів хоче ввести новий податок на ювелірні вироби і дорогі автомобілі, а завдяки легалізації грального бізнесу зможе отримати близько 2 мільярдів надходжень. Міністр фінансів також спрогнозувала, що бюджетна реформа збільшить надходження до місцевих бюджетів. «Ми даємо більший ресурс місцевим бюджетам, водночас збільшуючи їх відповідальність за видатками, і вводимо стимулювання для створення територіальних громад. Ми передаємо 100% плати з адмінпослуг і держмита, збір з роздрібних продажів по підакцизних товарах, податок на нерухоме майно та до 80% екологічного податку», — сказала вона.

Про те, що Мінфін розраховує заощадити витрати Державного бюджету у сумі більше ніж 200 мільйонів за рахунок введення єдиної системи нарахування пенсій, заявив вже заступник Наталії Яресько Едуард Матвійчук. «Буде скасовано норму, коли можна було піти на пенсію і 10 років, сидячи вдома, отримувати пенсію у розмірі 85% від окладу та надбавку за стаж. Буде удосконалено порядок нарахування спецпенсій, які будуть такими ж, як і для всіх трудящих».

Міністр соціальної політики Павло Розенко торкнувся закону щодо реформування загальнообов’язкового державного страхування та легалізації фонду оплати праці. За його даними, тіньовий ринок заробітної плати нині становить близько 200 мільярдів гривень. «70 мільярдів щороку недоотримує Пенсійний фонд, а місцеві бюджети — 30 мільярдів», — зазначив міністр.

Дотації в бюджет Пенсійного фонду становитимуть 90 мільярдів. Ця сума покриє лише виплату пенсій в нинішніх розмірах.

Іще Мінсоцполітики обіцяє реформування фондів соцстрахування та анонсує посилення відповідальності за трудову дисципліну та захист прав працівників (запровадять штрафи за прийом на роботу без укладення трудового договору).

Верховна Рада у разі ухвалення пропонованих Міністерством економічного розвитку і торгівлі змін до законодавства може скасувати норму про обов’язкове додавання 5% біоетанолу до палива. З такою урядовою пропозицією виступив у парламенті глава Міністерства економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус. «У нафтогазовій галузі скасовуємо зобов’язання додавання 5% біоетанолу, оскільки була ліцензія, але її ще ніхто не використовував», — сказав він.

Урядовець також розповів, про намір Мінекономрозвитку заборонити представникам правоохоронних органів забирати сервери у ІТ-компаній за браком доказів злочину.

Окремо міністр запропонував провести на державних підприємствах аудит, скоротити їх кількість і в подальшому об’єднати у холдинги. За його даними, в країні загалом 3374 державних підприємств. З них працюють лише 1920.  «Топ-100 з усіх державних підприємств мають 92% обігу від загальної кількості компаній. Вони за перші півроку лише згенерували країні 67 мільярдів гривень збитку», — сказав він.

Окремо йшлося про дерегуляційні зміни. Зокрема, про скорочення кількості ліцензій з 56 до 38, про скасування 21 регуляторного документа, про приведення усієї харчової галузі до стандартів ЄС. Планується удосконалити й ринок оренди земель та ввести електронну реєстрацію для тих, хто бажає вести бізнес в Україні. Разом з тим значно спроститься процедура закриття фірм.

Про оптимістичне і консервативне

Кабмін запропонував Верховній Раді затвердити проект бюджету на 2015 рік на основі оновлених Податкового і Бюджетного кодексів та  ще понад 40 проектів законів.

Прогноз економічного та соціального розвитку України на 2015 рік передбачає два сценарії. Консервативний взятий за основу при розрахунку показників бюджету і передбачає зниження ВВП на 4,3%. При цьому обсяг номінального ВВП прогнозується на рівні 1,721 трильйона грн. Індекс споживчих цін (грудень до грудня попереднього року) — 13,1%. Оптимістичний сценарій відповідає оцінкам МВФ: падіння ВВП у 2015 році становитиме 2% при збільшенні номінального ВВП до 1,751 трильйона. Інфляція при цьому очікується на рівні 11,2%.

Доходи держбюджету заплановано на рівні 475,24 млрд грн (загального фонду — 452,771 млрд грн, спецфонду — 22,468 млрд гривень). Видатки передбачаються у сумі 527,194 млрд грн (загального фонду — 502,937 млрд грн, спецфонду — 24,257 млрд грн.).

Граничний обсяг дефіциту держбюджету заплановано на рівні 63,67 млрд грн (загального фонду — 49,803 млрд грн, спецфонду — 13,867 млрд грн).

На кінець 2015-го Кабмін пропонує визначити граничний держборг у розмірі 1,17 трильйона гривень.

P.S.За оптимістичним прогнозом Голови ВР Володимира Гройсмана, пакет урядових законопроектів Верховна Рада може прийняти до кінця поточного тижня.  Та якщо «життя вноситиме корективи», режим роботи народних обранців зміниться.