СИТУАЦІЯ

Засилля на нашому ринку феросплавів іноземних виробників веде до занепаду вітчизняної галузі

Добре відома аксіома: в усьому світі влада дбає передусім про вітчизняного товаровиробника. Зокрема оберігає від недобросовісної конкуренції з боку іноземних компаній. Варто лише згадати антидемпінгові розслідування, які проводили в низці країн стосовно української продукції. Здавалось би, в Україні - відповідно до Закону «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну» - мали  дотримуватися таких самих принципів. Однак на практиці це не завжди так. Приміром, ситуація на вітчизняному ринку феросплавів має всі ознаки експансії імпортерів.

Саме тому керівники феросплавних підприємств звернулися з відкритим листом  до Прем’єр-міністра М.Азарова та першого віце-прем’єра — міністра економічного розвитку і торгівлі А.Клюєва з приводу загрозливої ситуації, що виникла внаслідок різкого збільшення імпорту феросплавів. Лист  підписали  голова правління, гендиректор ПАТ «Нікопольський завод феросплавів» В.Куцин,  голова правління ПАТ «Запорізький завод феросплавів» П.Кравченко, в.о. голови правління ПАТ «Стахановський завод феросплавів» В.Солошенко.

Металурги звертають увагу на те, що ситуація на вітчизняному ринку феросплавів має всі ознаки експансії імпортерів. «Якщо в 2008-2010 роках спостерігалося помірне зростання імпорту феросплавів, то в 2011-му цей процес набув характеру, який загрожує існуванню української феросплавної галузі: в першому півріччі 2011 року імпорт феросплавів в Україну виріс порівняно з аналогічним періодом 2010 року в 2,1 раза. Якщо 2010-го частка імпорту становила 24,75%, то в першому півріччі 2011 року обсяг завезеної продукції — 51,38% вітчизняного ринку», — зазначають керівники підприємств.

Вітчизняна металургія дедалі менше користується продукцією українських феросплавних підприємств. Фото Укрінформу

Різка активізація імпорту відбувається на фоні  ускладнення умов роботи українських феросплавних заводів. Автори листа закликають уряд  підтримати національного товаровиробника, розпочавши спеціальне розслідування щодо імпорту феросплавів, яке  передбачено Законом України «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну» та ввести режим  квотування імпорту феросплавів в Україну.

У день публікації листа керівники підприємств феросплавної галузі провели прес-конференції. Окрім директорів Запорізького та Нікопольського заводів, у ній взяли участь керівник Побузького феронікелевого заводу  М.Новіков та колишній заступник міністра промислової політики С.Грищенко.

Пан Грищенко наголосив, що за обсягами виробництва феросплавів Україна входить до десятка світових лідерів, а за якістю перебуває серед перших. Так, Нікопольський завод експортує феросплави до 70 країн світу.  Однак галузь суттєво постраждала під час кризи 2008-2009 років. Минулий рік дав надію — виробництво феросплавів зросло на 38%. Але 2011-го все звело нанівець засилля імпорту. За нормами СОТ, зростання імпорту хоча б на 5% дає право на прийняття захисних заходів. Якщо порівняти дані за 6 місяців цього року з аналогічним періодом минулого, то імпорт зріс на 110%. Чому держава не реагує? 

Попит на феросплави зростає, однак собівартість їх виробництва значно підвищується. На неї впливають ціни на газ, заздалегідь завищені екологічні вимоги. А головне — ціна електроенергії. Вона становить  половину собівартості. Іноземні конкуренти отримують електроенергію за пільговими тарифами. Наші підприємства споживають електроенергію за цінами вдвічі-втричі вищими, ніж закордонні виробники феросплавів. Енергетики продають 1 кВт електроенергії, наприклад ЗЗФ, по 68 копійок (а ту частину, що йде за 2-м класом споживання, — за 90 копійок), і водночас експортують  за кордон по 40 копійок. Субсидуємо іноземних конкурентів?  

На тлі складних умов для вітчизняних виробників спостерігається нарощування імпорту феросплавної продукції. Хоча для такого зростання немає жодного економічного обгрунтування — українські феросплавні заводи можуть запропонувати вітчизняним металургійним підприємствам всю необхідну з точки зору якості та асортименту феросплавну продукцію за помірною ціною. Українські  виробники гнучкіші, вони можуть поставляти товар будь-якими партіями, у зручний час, доводити феросплави до потрібного хімічного складу.

Надвисока частка феросплавів іноземного виробництва на українському ринку,  подальше нарощування темпів імпорту феросплавів ведуть до критичного зменшення завантаження вітчизняних феросплавних заводів. Це прямий шлях до зниження промислового потенціалу України, деіндустріалізації вітчизняної економіки, зростання її залежності від непередбачуваної кон’юнктури міжнародних сировинних ринків. Наслідком може бути подальше зниження конкурентоспроможності України на міжнародній арені. А також ускладнення соціального становища в країні, зокрема в тих містах, де металургійні підприємства є головними бюджетними донорами та створюють більшість робочих місць.

Керівники підприємств  феросплавної галузі висловили сподівання, що уряд, спираючись на норму Закону «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну», ухвалить низку ефективних заходів щодо припинення неконтрольованого зростання імпорту феросплавів.