Виступ у Верховній Раді глава уряду розпочав із повідомлення, що в нього є кілька новин: «Погана — Росія повністю закрила постачання газу Україні. Хороша новина — надворі літо, у нас є 14 мільярдів кубічних метрів газу, і ми подали на російський «Газпром» до суду». За його словами, усю вакханалію з приводу газу було влаштовано перед візитом Президента до Брюсселя, де він підписуватиме економічну частину Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Газ, що пахне війною

Було проведено кілька раундів переговорів у тристоронньому форматі за участі Комісара ЄС з питань енергетики Гюнтера Еттінгера, глави нашого уряду, голови правління НАК «Нафтогаз», міністра енергетики та вугільної промисловості і голови правління російського «Газпрому».

Україна і ЄС мали спільну позицію з підписання газової угоди: «Ми напрацювали пакет, прийнятний для України, адекватний для Європейського Союзу й абсолютно ринковий для російського «Газпрому». Було ухвалено рішення, щоб ціна на газ формувалася як пакетна і складалася з двох частин: у так званий низький сезон ціна на газ — 300 доларів за тисячу кубічних метрів. У високий, опалювальний сезон, ціна на газ — 385 доларів. Це повністю ринковий підхід», — озвучив Арсеній Яценюк.

Українська сторона погодилася продовжувати розрахунки з російським «Газпромом». Україна була готова за умови підписання ринкового пакета здійснити платіж 1 мільярд доларів США, а далі загальний обсяг коштів, які ми повинні заплатити російському «Газпрому», поділити рівними частками до кінця цього року з нарахуванням на кожну частку 6% річних як плату за фактичний кредит, що торік було підписано між «Нафтогазом» і російським «Газпромом».

«Ми домовилися про необхідність визначення остаточної ціни у Стокгольмському суді, і таку позицію було підтримано Європейською комісією. Ми встановлюємо тимчасовий механізм «300 і 385», ідемо в суд, і в Стокгольмі вирішують. Якщо «Газпром» неправий, вони нам доплатять, якщо ми неправі — ми доплатимо «Газпрому», — сказав глава уряду Незважаючи на запропоновані підходи, Росія відмовилася від переговорів як таких, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

Складається враження, що газова угода є частиною російського плану зі здійснення агресії стосовно Української держави, зазначив Прем’єр: «Це частина плану, що передбачає цілий ряд заходів зі знищення української незалежності і державності. Це розпочалося з анексії Криму, з дестабілізації ситуації в Донецьку і Луганську, це фінансування терористів на території східної України, засилання бандитів з боку Росії на територію Донбасу, передача зброї, техніки, здійснення газового тиску на українських споживачів, економічна блокада через блокування двосторонніх торговельно-економічних відносин і через фінансовий тиск. Ось план Росії».

Росія досі не може ніяк зрозуміти, що Україна — незалежна держава, і не їй визначати, куди нам іти. А йдемо ми в Європейський Союз,  однозначно висловився Арсеній Яценюк, красномовно додавши: « Я не здамся без бою. Будемо вибивати ту ціну, що є ринкова, чесна і справедлива».

Україна — третій найбільший ринок «Газпрому». Нас випереджають лише Німеччина й Туреччина. Загалом із 2009 року «Газпрому» з урахуванням платежів «Нафтогазу» і реального сектору економіки сплачено 50 мільярдів доларів США. Тому всі ці байки наших російських сусідів, що вони нам допомагають, не відповідають дійсності. Тому й вимагатиме НАК «Нафтогаз України» у Стокгольмському суді повернути 6 мільярдів доларів переплати. 

Україна не переплачуватиме російському газовому монополісту. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Розрахунок на великий реверс

Уряд подає до парламенту законопроект, який передбачає створення спільної з ЄС компанії з модернізації та експлуатації української газотранспортної системи, що кардинально змінить європейську карту енергетичної безпеки. А Росія при цьому припинить диктувати свої умови. Проект закону буде розглянуто на найближчому засіданні уряду. Однак контроль над цією спільною компанією повинен залишитися в нашої держави, переконаний Арсеній Яценюк.

Він також нагадав, що НКРЕ отримала доручення запровадити економічно об∂рунтовані тарифи на транзит російського природного газу територією України: «У нас немає угоди з європейськими партнерами про транзит газу. Росія фактично отримала в оренду українську газотранспортну систему і транспортує свій природний газ за тарифами, які, на нашу думку, не є економічно об∂рунтованими».

Крім того, уряд звернувся до європейських партнерів про перенесення точки з поставок газу із західного кордону на східний: «Ми готові, щоб у сьогоднішніх умовах наші європейські партнери спільно з Україною здійснювали облік постачання природного газу до країн-членів Європейського Союзу, — аргументував Прем’єр. — Аби потім знову росіяни не розповідали, що щось хтось у когось украв».

Кабінет Міністрів займається й реверсним постачанням газу. Україна вже розпочала так званий малий реверс, а вчора наша делегація відбула до Європейського Союзу для переговорів щодо великого реверсу. «Тоді загальний обсяг поставок буде достатнім для забезпечення України природним газом», — оптимістично заявив Прем’єр.

Зупинився він і на питанні ціни на газ для промисловості, зазначивши, що дехто каже, що уряд і держава не повинні цим опікуватися: «Звучить красиво, але неправильно. Ціна для промисловості — це ж не ціна для олігархів, вони мене менш за все цікавлять. Це ціна для робочих місць у країні, для конкурентної економіки. Путін добре знає: з ціною 500 доларів на природний газ для української економіки ми нічого нікому не продамо, тому що наші ціни будуть неконкурентні». Поки що в уряді створено кризовий енергетичний штаб, завдання якого — забезпечити баланси енергетичних ресурсів, споживання й витрачання та енергоефективність. Очолює його віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

А на наступному засіданні уряду розглядатиметься законопроект про надзвичайний стан в енергетиці. Країна має бути готова до найскладніших обставин. Тому порядок введення надзвичайного стану на енергоринку, механізми контролю, механізми енергоефективності повинні бути відображені в законі, і уряд повинен мати важелі впливу на енергетичний сектор, вважає Прем’єр-міністр. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»