Тоді, коли на Донбасі триває антитерористична операція, спрямована виключно на захист мирних громадян від дій терористичних груп, Росія оголосила про чергові військові навчання у безпосередній близькості до кордонів України. Фактично за кілометр від наших східних рубежів у повну бойову готовність приведено тисячі російських військових, сотні танків та іншої важкої техніки. Такі дії повністю суперечать чотиристороннім Женевським домовленостям.

«Після цієї зустрічі влада України разом з усім міжнародним співтовариством зробила чіткі кроки для стабілізації ситуації. Єдина країна, яка не зробила нічого, — Росія», — констатував Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Армійська інженерна техніка облаштовує нашу ділянку українсько-російського кордону. Фото з сайту tsn.ua

Сусід розписався у тероризмі

Світове співтовариство жорстко засудило Росію за експорт і підтримку тероризму в Україні. Однак тамтешні офіційні особи вважають, що Росія застосує право на самозахист у разі, якщо і надалі порушуватимуть права російських громадян на території України. «Цим Росія визнала, що на території України, де діють терористичні організації, де перебувають невідомі особи, зі зброєю в руках саме російські громадяни. І зрозуміло тепер, що ці громадяни представляють спецслужби Російської Федерації. Заява Росії — не що інше, як пряме підтвердження факту наявності російських громадян, які підтримують терористів, на території України», — заявив глава уряду.

За його словами, на виконання Женевських домовленостей уряд України розпочав процес реформування Конституції, спрямований на децентралізацію влади, розширення повноважень місцевих громад, захист національних меншин та їхніх мов (зокрема й російської), територіальної цілісності та єдності країни. Прикро, але Росія, продовжуючи підтримувати терористів, намагається ще більше дестабілізувати ситуацію.

«Очевидно, що метою Росії є: перше — зірвати президентські вибори в Україні, щоб Україна не мала легітимно обраного Президента; друге — змістити проєвропейський і проукраїнський уряд; третє — захопити Україну як мілітарно, так і політично», — наголосив Арсеній Яценюк, додавши, що своїми діями Росія намагається зірвати затвердження Міжнародним валютним фондом програми економічної допомоги нашій державі

При цьому Прем’єр чітко заявив, що жоден із цих планів не вдасться реалізувати, і ми відстоюватимемо нашу країну всіма наявними засобами — політичними, дипломатичними й військовими. Російська військова агресія може призвести до військового конфлікту у Європі. «Світ ще не забув Другу світову війну, а Росія хоче розпочати вже третю. Уся повнота відповідальності за агресію на території України, за підрив міжнародної безпеки та стабільності лежить на керівництві Російської Федерації. Це країна, яка порушує Статут ООН, це країна, яка порушила наші двосторонні зобов’язання, це країна, яка поводиться як озброєний до зубів гангстер. Тільки настають часи, коли по зубах таки дають», — підкреслив глава уряду. При цьому він наголосив, що шанс на мирне врегулювання ситуації завжди залишається, і закликав Росію виконати Женевські домовленості.

Злочини проти людяності

Українська сторона тісно співпрацює з ОБСЄ, місія якої нині перебуває в Україні і має доступ до всієї нашої території. «Ми гарантуємо, що будь-хто з місії ОБСЄ може прибути в будь-яку точку, де проводиться антитерористична операція, і особисто пересвідчитися, що метою антитерористичної операції є тільки одне: збереження людського життя і боротьба з бандами, які з автоматів розстрілюють людей. І вже дійшло до того, що почали прикриватися дітьми з дитячих садків. Цих Росія підтримує? Это лицо русской демократии? Підтримка Російською Федерацією терористів, бандитів, які катують мирних громадян, є міжнародним злочином. І за такі злочини треба нести відповідальність, тому що це злочини проти людяності», — заявив Прем’єр. 

Тож він закликав усю міжнародну спільноту об’єднатися проти російської агресії, що є викликом не лише для України, а й для всього цивілізованого світу, тримати й надалі єдність, діяти спільно й узгоджено, аби змусити Росію виконувати її міжнародні зобов’язання.

«Світ із нами. Але на моє переконання, відповідальність за нашу країну тільки в наших руках. Це наша держава, це наші люди, це наше майбутнє і це наша боротьба. І для того щоб побороти, треба боротися», — сказав глава уряду.