Економічні прогнози на цей рік не дуже втішні: очікується падіння ВВП на 3% та двозначна інфляція на рівні 12—15%. За таких складних умов вкрай важлива консолідація зусиль бізнесу і влади для стабілізації ситуації та виходу в короткотривалій перспективі на економічне зростання. Як цього досягти, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк обговорив з промисловцями, підприємцями та роботодавцями під час зустрічі, за підсумками якої підписано Меморандум про партнерство та співробітництво між Кабінетом Міністрів та Українським союзом промисловців і підприємців.

Невдовзі вітчизняні товари в Європі стануть доступнішими. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Глава уряду окреслив основні проблеми, які нині стоять перед українською економікою. Це фактичне згортання двосторонньої економічної співпраці з Росією з вини останньої; скорочення обсягів іноземних інвестицій та їх відтік через російську агресію; складна ситуація в банківському секторі через відтік депозитів; нестабільність валютообмінного курсу. Розв’язати ці проблеми може допомогти відновлення програм співпраці з МВФ та іншими іноземними кредиторами.

«Якщо буде підписано програму, ми очікуємо цього року близько 13,5 мільярда доларів США загального обсягу надходжень від усіх міжнародних кредиторів, зокрема МВФ, Європейського інвестиційного банку, Світового банку, ЄБРР», — наголосив Арсеній Яценюк.

Говорячи про поточну діяльність уряду, він нагадав, що після підписання політичної частини Угоди про асоціацію ЄС в односторонньому порядку вирішив відкрити ринок для українських товарів. «Це вікно відкриється рівно за місяць. Ми маємо бути готовими до постачання продукції. Кожен день — це гроші для української економіки. Загальний обсяг надходжень до нашої економіки до листопада оцінюємо в обсязі близько 500 мільйонів євро. Це ті гроші, які ми не можемо, а повинні заробити», — звернувся до присутніх Прем’єр.

Він доручив керівникам Мінекономрозвитку та МЗС видати всім підприємствам, які працюють з ЄС, конкретні інструкції з роз’ясненнями,  як саме розпочати невідкладне постачання продукції на європейський ринок.

Болісним питанням залишається обсяг кредитування реального сектору економіки за дуже високою процентною ставкою. Ситуацію може виправити відновлення програми співпраці з МВФ, що дасть змогу створити реальну «подушку стабільності», а отже знизити процентну ставку, яка нині становить 30%. «Немає такого бізнесу в світі, що спроможний витримати такі процентні ставки», — констатував глава уряду. Нині разом з Нацбанком напрацьовують механізм відновлення кредитування економіки, і після завершення переговорів з МВФ протягом місяця промисловість та бізнес матимуть змогу отримати додатковий кредитний ресурс за нижчою ставкою.

Посприяти промисловості має і державне замовлення. З приводу цього Прем’єр зазначив, що в бюджеті є 25 мільярдів гривень так званих гарантій під інвестиційні проекти. «Вони можуть піти під оновлення Укрзалізниці. Там рівень локалізації майже 100%. Ми усвідомлюємо, що наші підприємства, сконцентровані на сході, будуть позбавлені російських замовлень. Невідкладно ми повинні замінити замовників з Росії замовниками з України. Це запустить металургійний комплекс, дасть додану вартість всередині країни», — заявив Арсеній Яценюк. Курувати цей напрямок має міністр інфраструктури.

Окреслюючи ситуацію в податковій та митній сферах, Прем’єр повідомив, що відновлено процес відшкодування ПДВ (вже відшкодовано 3,8 мільярда гривень). Однак корупційних схем, які застосовували в цій сфері за попередньої влади, більше не буде. Інакше порушуватимуть кримінальні справи. Також глава уряду звернувся до бізнесу з проханням дати дозвіл податковій розміщувати в Інтернеті інформацію про те, скільки і кому відшкодовано ПДВ.     

Боротьба з корупцією триває і на митниці. «За місяць роботи нового уряду складно переламати всю глибокоешелоновану корупцію на середньому та нижньому рівнях. Так, вона існує до сьогодні в системі митних, податкових та інших органів. І це наше основне завдання як уряду знищити корупцію, що знищує український бізнес і довіру до України», — заявив Прем’єр, закликавши бізнес не провокувати корупцію. 

Позитивні зрушення є в питаннях захисту власності. Так, за три тижні закрито близько 800 кримінальних справ, порушених виключно з рейдерською метою. Арсеній Яценюк зазначив, що він звернувся з листом до Генпрокуратури, аби органи прокуратури, міліції та податкової служби більше не використовувалися в розподілі власності і пограбуванні бізнесменів. Розпочато й перший етап ліквідації податкової міліції, замість якої буде створено Службу фінансових розслідувань.

Окремо глава уряду звернувся до парламенту, аби той на наступному пленарному тижні ухвалив нову редакцію закону про держзакупівлі, під який підпадатимуть усі державні компанії, а також прискорив роботу над остаточним ухваленням закону про відновлення довіри до судової системи, мета якого — проведення люстрації та створення справді незалежної судової гілки влади.