До активної роботи урядовці повернулися 9 січня. Офіційного тону першому у цьому році заходу Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк задав без зайвих вступних частин: окреслив урядові плани й завдання на поточний рік. «Перший базовий пакет реформ ухвалено парламентом, наші західні партнери відзначили важливість ухвалення всіх важливих для країни законів, включно із Державним бюджетом», — сказав він. Однак Прем’єр припускає, що головний кошторис країни зазнає коригувань. Усе залежатиме від подальшої фінансово-економічної ситуації. 

«Цей рік розпочався з серйозної фінансової підтримки України нашими західними партнерами», — продовжив Арсеній Яценюк. Він нагадав про спільну урядову поїздку до Німеччини і зазначив, що Федеральний канцлер Ангела Меркель чітко запевнила вітчизняну сторону, що Україна не сама. Зокрема Європа допоможе нам встановити мир і стабілізувати економічну ситуацію. Свідченням цього є схвалення днями Європейською комісією пропозиції з надання третього пакета макрофінансової допомоги Україні на 1,8 мільярда євро. 

«Це важливий крок, як і рішення Німеччини надати 500 мільйонів євро кредиту для відбудови інфраструктури в східних областях держави», — додав Прем’єр.

Міністри їдуть  у регіони

«Рік складний, завдання непрості, але ми зобов’язані впоратися з усіма викликами, які стоять перед Україною», — наголосив Прем’єр. У 2015 році країна неодмінно крокуватиме шляхом розпочатих реформ. Кінцева мета — зміна життя українців. «Об’єктивно, що це не можна зробити за один день, але той період, який відведено нам на зміни в країні, слід використовувати ефективно, щодня», — сказав Арсеній Яценюк. Він анонсував для членів Кабміну низку регіональних поїздок. Зважаючи на проведення бюджетної децентралізації, надання областям окремих повноважень і додаткових прав на місцях, він попросив пояснити, як правильно скористатися нововведеннями «на благо громадян кожної території».

«Треба, щоб гасла з децентралізації перейшли у площину конкретної реалізації, — означив суть питання Прем’єр. — Ми повинні пояснювати людям нашу політику, цілі, які ми сповідуємо, як ми досягатимемо результату».

Економічна варта

На порядку денному постало й питання другої стадії підготовки до безвізового режиму з ЄС. У такий спосіб Арсеній Яценюк анонсував, що з 12 січня видаватимуть закордонні біометричні паспорти, які відповідатимуть світовим і європейським нормам. В нашій країні є 35 терміналів, які впродовж місяця зможуть видавати до 30 тисяч паспортів. З 15 лютого має функціонувати 606 точок видачі таких документів. «У 2015 році ми дійдемо до цифри видачі 2,5 мільйона паспортів на рік проти нинішніх 1,5 мільйона», — наголосив Прем’єр.

До слова, всі закордонні паспорти, які вже мають українці, не втрачатимуть чинності. Вони дійсні, допоки громадянин не вирішить отримати біометричний паспорт.

Окрім цього, Кабінет Міністрів ухвалив рішення, щоб видавати дітям не проїзний документ, як було раніше, а паспорт терміном дії на чотири роки (цей пункт також цілком відповідає європейським стандартам, згідно з ним сканування відбитків пальців братимуть у дітей з 12 років, за згоди батьків).

З міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим Прем’єр навіть вів дискусію щодо спрощення порядку видачі біометричних паспортів, аби зменшити кількість квитанцій і водночас надати право всім громадянам їх отримувати. «На жаль, у нас залишилося радянське обмеження, коли певна категорія громадян не може отримати закордонний паспорт», — додав Арсеній Яценюк.

Розповів він і про програму співпраці з Міжнародним валютним фондом. «МВФ приїхав до України, розпочалися технічні консультації. Буде непросто, як завжди, і це природно. Саме тому всі міністерства мають активно почати співпрацю з нашими партнерами, оскільки вся макрофінансова допомога прив’язана до нашої програми з цією організацією», — поставив питання руба Арсеній Яценюк.

Запорукою надання фінансової підтримки стало чітке торішнє виконання Україною програми МВФ. «Є реформи, які відповідають домовленостям із нашими західними партнерами, — є допомога. Немає реформ — ніхто просто так гроші не даватиме», — сказав Арсеній Яценюк, додавши, що всі отримані кошти не спрямовують у державний бюджет, на виплати пенсій та зарплат. — Все це йде передовсім на виконання наших зовнішніх зобов’язань. Не ми взяли 40 мільярдів доларів за три роки, а Віктор Янукович та колишній режим. Зараз нам вкрай складно, але ми погашаємо боргові зобов’язання».

За його оптимістичним сценарієм, світ бачить, що Україна виконує їх, міжнародні інвестори повертаються, потім накопичуються золотовалютні резерви країни, стабілізується валютний курс зокрема та банківська система в цілому, згодом створюються нові робочі місця, наповнюється бюджет, зростають заробітні плати та зростають соціальні стандарти. «Процес передбачає не взяти в когось гроші і витратити їх на соціальну сферу та не знати, хто даватиме кошти наступним... Ми повинні навчитися заробляти. Для цього треба створити дуже тверду та сильну економічну варту країни. Це завдання українського уряду, з яким ми впораємося», — резюмував Прем’єр.

Секрети «біометрії»

Опісля засідання уряду відбулася презентація закордонних біометричних паспортів. Бланк паспорта громадянина України для виїзду за кордон (нового зразка) виготовляється у формі книжечки та складається із 32 паперових сторінок з додатковими ступенями захисту. В його обкладинку вмонтовано електронний чіп, на який вноситиметься інформація в електронному вигляді про власника документа та біометричні дані — оцифрований підпис і фото, відбитки пальців. Документ видаватимуть терміном на 10 років.

Оформлення паспорта нового зразка триватиме 20 днів і коштуватиме 518 гривень 15 копійок. За бажанням, можна замовити паспорт без електронного чіпа — за 461 гривню 15 копійок. Оформлення протягом 7 робочих днів можливе за умови доплати подвійного розміру державного мита та вартості адмінпослуги.