Щотижневий захід у стінах Кабінету Міністрів Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк вважав за потрібне розпочати із пропозиції, скерованої до членів уряду, — з метою реформування енергетичного сектору ухвалити рішення про реорганізацію НАК «Нафтогаз України» і створення на її базі двох компаній з транзиту і зберігання газу. І таке рішення було ухвалено під час зібрання.

Зокрема, «Нафтогаз України» займатиметься виключно реалізацією природного газу. Новостворене публічне акціонерне товариство «Українська газотранспортна система», як того вимагає європейське законодавство, «опікуватиметься» транспортуванням природного газу, а на плечі ПАТ «Українські газові сховища» планують покласти функцію зберігання палива.

Арсеній Яценюк переконаний, що реорганізація сприятиме переходу України до європейських стандартів енергетичного ринку: «Йдеться про перший реальний крок, про повну адаптацію українського енергетичного сектору до вимог Третього енергетичного пакета».

Отримувати пенсію у звичних умовах мріють усі пенсіонери країни. Фото з сайту top.rbc.com

Заблукали у структурах

Кабінет Міністрів планує створити робочу групу з реформування системи правоохоронних органів. Першим рушієм видозмін стане спеціальна робоча група, яку сформує та очолить перший віце-прем’єр-міністр Віталій Ярема. Спільно з європейськими експертами йому слід буде розробити пропозиції щодо концептуальної зміни правоохоронної системи України, зробивши основний акцент на захисті людей.

Зважаючи на те, що українці чекають на реальні зміни в системі МВС та СБУ, Арсеній Яценюк ознайомився із загальним переліком органів, які в державі здійснюють правоохоронні функції. Нарахував таких аж 23 одиниці й резюмував: «Це тільки те, що ми знайшли. У такій кількості втрачається людина, на яку всі повинні працювати. У рамках реформи правоохоронної системи та конституційної реформи органи прокуратури мають бути позбавлені функції загального нагляду».

Виплати дійдуть

Окрім цього, під час засідання йшлося про повне погашення урядом заборгованості із виплат фондів соціального страхування. Відзвітуватися щодо цього питання Прем’єр попросив міністра соціальної політики Людмилу Денісову. «По фондах соціального страхування за всіма соціальними виплатами ми розрахувалися. У нас немає жодної заборгованості. Це і допомога з безробіття, це і лікарняні. Вперше я можу доповісти, що ми нічого не винні нашим громадянам», — сказала вона.

Водночас від глави уряду Міністерство соціальної політики, Міністерство внутрішніх справ, Служба безпеки, Ощадбанк і Укрпошта отримали доручення скоординувати свої дії для доставки пенсій і соціальних виплат до міст і селищ Донецької та Луганської областей. З урахуванням Краматорська, Слов’янська й Антрациту — до цих міст доставка коштів все ж припинилася. «Це наші громадяни. Вони хочуть позбутися терористів, як і вся країна. Ми виконуватимемо свої зобов’язання перед нашими українцями, де б вони не проживали. Жителі Донбасу мають знати — про них піклуються!» — окреслив позицію уряду Прем’єр.

Своєю чергою Людмила Денісова підтвердила, що нині виплата пенсій відбувається за графіком. Позавчора розпочато їх фінансування, а відучора жителі Донбасу мали змогу одержати пенсії. Але це не стосується пенсіонерів у Слов’янську, Краматорську й Антрациті. Інформацію про неможливість захистити осіб, які розносять пенсії в «східних локальних пунктах», підтвердив того дня й заступник міністра внутрішніх справ Сергій Чеботар. «Ми просили б забезпечити ці виплати в сусідніх із Донецькою та Луганською областями регіонах і районах», — звернувся він до Прем’єра.

До слова, перед початком засідання уряду перший віце-прем’єр-міністр Віталій Ярема розповів представникам ЗМІ, що в рамках проведення АТО запровадження воєнного стану на Донбасі може як сприяти, так і нашкодити врегулюванню ситуації. Ці делікатні питання детально обговорюватимуть уже під час засідання РНБО, яке має відбутися після інавгурації Президента.

А ще Віталій Ярема поінформував, що для біженців з «критичних» регіонів України підготовлено понад 30 тисяч місць для тимчасового розміщення (найбільше їх відведено у Черкаській області). За даними урядовця, лише за останній тиждень близько 15 тисяч таких осіб виїхали з території Донбасу.