Події, що вирують у Криму, й абсолютно не прийнятні дії Російської Федерації на нашій території зараз у думках кожного українця. Але інформація про вбивство українського військовослужбовця під час сутички на півострові тимчасово відсуває проблему псевдореферендуму та анексію автономії. Потенційно ми опинилися за півкроку до збройного конфлікту. І хоч під час вступного слова Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка на засіданні Кабміну ?йшлося переважно про вирішення поточних економічних питань, члени уряду та запрошені вшанували хвилиною мовчання пам’ять нашого загиблого співвітчизника. 

Переходячи до порядку денного роботи уряду, його глава наголосив на важливості остаточної стабілізації ситуації в Україні. Зокрема це стосується наведення ладу щодо виконання українських законів, а також надання можливості правоохоронній системі повноцінно захищати права та життя громадян.

«І тут я цілком і повністю підтримую позицію міністра внутрішніх справ щодо жорсткого й адекватного підходу в кадровому питанні. У нас немає своїх і чужих. У нас є тільки інтереси українського народу. Ми з вами вели дискусію про кадрові призначення. Із сьогоднішнього засідання Кабінету Міністрів всі кадрові призначення, зокрема і заступників, і керівників держкомпаній, відбуватимуться тут, у цьому залі, в присутності всіх членів уряду. Це буде ще один крок до прозорості роботи Кабінету Міністрів», — заявив Арсеній Яценюк. 

Стабілізація важливіша за популярність

Торкаючись економічного блоку питань, Прем’єр зазначив, що Міністерство фінансів підготувало низку законодавчих ініціатив про зміну податкової системи. Не всі запропоновані рішення, за словами глави уряду, сприйматимуться позитивно, однак їх спрямовано  на стабілізацію економіки та отримання масштабної фінансової підтримки від Міжнародного валютного фонду та інших партнерів України. 

«Сподіваюся, що стабілізаційний період триватиме протягом цього року, а економічне зростання, яке ∂рунтуватиметься на економічних показниках 2014-го, відбуватиметься наступного року. Тому зараз основне для нас — не впасти. І ми робимо все для того, щоб втримати економічну ситуацію», — підкреслив Арсеній Яценюк.

Водночас він висловив зауваження щодо ініціативи про оподаткування доходів, отриманих від розміщення коштів на депозитних рахунках. «Висловлю вам свою позицію, а ми із членами уряду порадимося. Я категоричний противник того, щоб оподатковувати доходи всіх вкладів. Тому думаю, що в нас повинен бути законопроект, який оподатковує доходи тільки багатих. Про що йдеться? Ось я проглянув зокрема і власну декларацію. За минулий рік з тих доходів, які є у мене, процентні доходи від розміщення депозитів становили 614 тисяч гривень. Я не заплатив жодної гривні податку в державний бюджет. Вважаю це неправильним. Тобто ті, хто отримує значні доходи, повинні ділитися із країною. Саме тому ми повинні оподаткувати зокрема і мій дохід, і тих громадян України, які отримують значні надходження від депозитів», — висловив переконання Прем’єр-міністр.

Він зазначив, що суми депозитів 90% українців становлять до 50 тисяч гривень, і такі вклади не повинні оподатковуватися. «А 10% багатих повинні ділитися з країною та суспільством — це правильний підхід, так відбувається в усьому світі. З одного боку, ми вирішимо питання, щоб люди несли кошти на депозити, з іншого — це питання соціальної справедливості й допомоги своїй країні. Якщо отримуєш сотні тисяч гривень доходу — треба частину віддавати суспільству. І тому прошу, щоб у нас саме таке рішення було прийнято, і звертатимусь до парламенту, в якому також частина з тих 10% українців, які отримують значні доходи від розміщення коштів на депозитних рахунках. Настав час справедливості й настав час допомагати своїй країні. Будемо платити податки — ті, хто має з чого платити», — заявив глава уряду.

Громадянам, які мають високі доходи, доведеться поділитися частиною прибутків  із державою. Фото Володимира ЗAЇКИ

Кінець корупційної монополії

Також він поінформував, що Мінфін готує пакет законів стосовно запровадження жорстких фіскальних заходів. Ці законопроекти необхідно розглянути у найкоротші терміни, що сприятиме пришвидшенню процесу отримання коштів від Міжнародного валютного фонду.

При цьому Прем’єр звернувся до економічного блоку уряду з пропозицію внести на розгляд так званий позитивний пакет — законопроекти, спрямовані на дерегуляцію, залучення інвестицій, створення робочих місць. Так, керівникові Мінфіну Олександрові Шлапаку поставлено завдання розпочати підготовку Кодексу економічного зростання, що має передбачати зменшення кількості податків і, відповідно, розширення бази оподаткування.

А віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман має зосередитися на роботі, спрямованій на дерегуляцію в розрізі децентралізації. «Всю цю банду, яка сиділа на видачі дозволів, різних документів з будівництва, монополію, яка була у Кабміні, слід знищити невідкладно. Віддаємо на місця повноваження — це єдиний шлях подолати центральну корупцію. І прописуємо нові правила. Тому прошу: ми повинні швидко й оперативно працювати, країна очікує термінових змін. У нас залишилося дуже мало часу, щоб український народ дав перші оцінки роботи уряду. І від нас залежить, які будуть ці оцінки», — резюмував Прем’єр.