Події на вихідних у Донецькій, Луганській та Харківській областях, а саме захоплення адміністративних будівель під сепаратистськими гаслами, стали центральною темою вчорашнього урядового засідання.

Потрійне «анти»

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що багатотисячні мітинги, які проходили на сході України ще місяць тому, зникли. Проте залишилося радикальне коло осіб — від тисячі до півтори тисячі у кожній області, зі специфічним російським акцентом. Вони координують свою діяльність із спецслужбами іноземних держав і в неділю вчинили заворушення, пішли шляхом захоплення адміністративних приміщень і дестабілізації ситуації. «Ми напрацьовували план дій, як реагувати на таку ситуацію, і є чіткий план дій. З таким планом міністр внутрішніх справ Арсен Аваков від’їхав до Харкова, перший віце-прем’єр-міністр, відповідальний за силовий і правоохоронний блок, Віталій Ярема зараз перебуває в Донецьку», — повідомив глава уряду.

Він заявив, що інформація про відведення Російською Федерацією своїх військ від наших кордонів не зовсім відповідає дійсності: війська перебувають у 30-кілометровій зоні від українського кордону, тому фактично ніхто військ не відводив.

У контексті цього Прем’єр-міністр звернувся до жителів східних областей України. «Абсолютно понятно, что идет реализация антиукраинского, антидонецкого, антилуганского и антихарьковского плана — плана по дестабилизации ситуации, плана по тому, чтобы иностранные войска пересекли границу и захватывали территорию страны, чего мы не допустим. Уверен, что жители Донецка, Луганска и Харькова хотят жить в единой унитарной стране. Именно для этого мы начали процесс конституционных изменений, чтобы передать полномочия на места, чтобы каждый себя чувствовал достойным гражданином страны, который влияет на власть и в Украине, и в своей области», — підкреслив Арсеній Яценюк.

Сподіваємося, наші громадяни навряд чи погодяться жити у статусі «молодшого брата». Фото з сайту visualphotos.com

Це наш дім!

При цьому радикальні заклики щодо федералізації він назвав брехливими і такими, що спрямовані на знищення української державності. «Це сценарій, написаний Російською Федерацією, мета якого тільки одна — розчленування, знищення України і перетворення частини України на територію рабства під диктатом Російської Федерації. Цього не буде», — заявив глава уряду.

Він ще раз звернувся до представників еліти Східної України. «Це наша країна, це наша спільна відповідальність, і тому ми як уряд вживатимемо всіх правових заходів. Ми як коаліція робитимемо все політично для того, щоб у своїй країні ми самостійно розбиралися з тим, якою буде українська Конституція, якими будуть повноваження регіонів, як ми ставитимемося до мови, історії, культури, релігії — це наші внутрішні питання. І нам не потрібно підказувати. Наша спільна відповідальність — зберегти країну. Певен, що ніхто не хоче бути підлеглим сусідньої країни. Ми маємо свою країну і давайте її збережемо», — гаряче закликав Прем’єр.

Він також зазначив, що перебуває у постійному контакті із силовим і правоохоронним блоком. Так, згідно з оперативною інформацією, на вчорашній ранок ситуація в Харківській області дещо стабілізувалася, повідомив глава уряду, висловивши впевненість, що порядок буде наведено і в Луганській, і в Донецькій областях.

Серед іншого, на вчорашньому засіданні розглянуто зміни до законодавства щодо запобігання фінансовій кризі. Арсеній Яценюк запевнив, що протягом цього тижня відбудеться засідання Верховної Ради, до якого необхідно підготувати всі додаткові законодавчі акти для врегулювання економічної ситуації.