Учора під час виступу Арсенія Яценюка в урядовій ложі перебували Міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак, а на своїх місцях у сесійній залі — 321 народний депутат. Аби ні в кого більше не виникало запитань щодо газових перспектив України, Прем’єр задав тон виступу новиною: «Росія відмовилася від планів відключення України від постачання газу, і поки що знято питання щодо так званої попередньої оплати за російський природний газ».

У цьому контексті він нагадав, що місяць раніше українська сторона направила до ВАТ «Газпром» передарбітражну ноту. В такий спосіб на підставі базового контракту, підписаного у 2009 році, попросила врегулювати «гострі кути», які виникли між сторонами: питання ціни на газ, обсягів постачання блакитного палива за так званим принципом take or pay і порядку вирішення спорів між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром».

На базі НАК «Нафтогаз України» буде створено два публічні акціонерні товариства з транзиту і зберігання газу. Фото УНIAН

Стокгольм не відкладається

«Росія використовує енергетику як газову зброю. На той період вона відмовилася від проведення переговорів і підписання нової додаткової угоди між нашими компаніями», — резюмував Арсеній Яценюк. Тож Україна чітко заявила, що за таких обставин звернеться до Стокгольмського арбітражного суду, і в п’ятницю підготувала позов, згідно з яким висунула вимогу Росії встановити справедливу ціну, а безпосередньо «Газпрому» — надати низку компенсацій.

Уряд вважає ціну, встановлену РФ у першому кварталі цього року на природний газ для України в розмірі 268 доларів за кубометр, ринковою і прийнятною, хоч і називає її «хабаром, даним попередній владі». За словами Арсенія Яценюка, питання ціни є ключовим у переговорах, які тривають між головою НАК «Нафтогаз України» Андрієм Коболєвим та представниками Міністерства енергетики та вугільної промисловості й головою ВАТ «Газпром» Олексієм Міллером (це тристоронній формат, у якому бере участь і Комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Оттінгер).

Щодо перспектив переговорного процесу, який має дійти логічного завершення під кінець тижня, Арсеній Яценюк має стриману позицію: припускає, що це може бути чергова спроба російської сторони «відтягнути час». «Україна не платитиме Росії 500 доларів за тисячу кубометрів газу. Це політична ціна. Якщо Росія розглядає Україну як дійну корову, то вона помиляється. Ми націлені на захист своїх інтересів. Якщо угоди не буде досягнуто в рамках передарбітражного спору, ми йдемо до Стокгольмського суду. Ми нічого не просимо у Росії — вимагаємо ринкового підходу», — сказав він.

До речі, крім позовів до Європейського суду з прав людини за анексію Криму, найближчим часом Україна має намір підготувати й подати позов до органів державної влади та управління РФ на суму понад трильйон гривень — за незаконне захоплення й грабіж держави.

Більше добувати й менше споживати

У найближчій перспективі Кабінет Міністрів планує створити на базі НАК «Нафтогаз України» два публічні акціонерні товариства з транзиту і зберігання газу, а також залучити європейських і американських інвесторів до модернізації й експлуатації української ГТС. Так, українська газотранспортна система відповідатиме лише за прокачування газу магістральними шляхами, коли українські газові сховища займатимуться накопиченням і відпуском газу всім суб’єктам господарювання.

«Тільки для того, щоб зберегти обсяги власного видобутку газу, нам необхідні значні інвестиції в будівництво дожимних компресорних станцій, а щоб збільшити обсяг виробництва, потрібні мільярдні інвестиції в буріння. Це займає максимум два роки, залежно від вкладених інвестицій. Протягом цього року передбачені 2,2 мільярда гривень — крапля в морі. Саме тому ще один із важливих елементів — залучення іноземних компаній і української компанії «Укргазвидобування» та збільшення обсягів інвестування, щоб максимально підвищити обсяг власного видобутку газу», — пояснив Прем’єр-міністр.

Енергетична політика, на його думку, має складатися з двох блоків: «більше добуваємо і менше споживаємо». Однак для зменшення собівартості та збільшення енергоефективності української енергетичної системи передовсім слід інвестувати в теплокомуненерго.

До слова, за підсумками 2014 року Кабінет Міністрів розглядає два сценарії оцінки дефіциту НАК «Нафтогаз України». «Загальний борг, який уряд отримав, наприкінці лютого сягав 2,2 мільярда доларів. Якщо порахувати за прокачування газу й взяти до уваги платежі за кредитами, то, за оптимістичним сценарієм, ми оцінюємо дефіцит «Нафтогазу» в 62 мільярди доларів, а за песимістичним — в 93 мільярди доларів», — резюмував Арсеній Яценюк.

Зима вказує на 7 мільярдів

Говорив він і про експлуатацію «Укртрансгаз» (100% акцій компанії перебувають у власності «Нафтогазу»). Блакитне паливо, яке видобувають в Україні обсягом близько 20 мільярдів кубометрів на рік, потрібно повністю спрямовувати на потреби населення. Для цього слід ухвалити закон. «У нас 15 мільярдів іде на потреби населення, а 5 мільярдів — у промисловість внаслідок того, що в парламенті кілька разів не ухвалювали закон, який би зобов’язував компанії, які займаються видобуванням газу в Україні, віддавати його на потреби населення», — дав простір до розмірковувань Прем’єр.

Окрім цього, в українських ПГС нині накопичено близько 12 мільярдів кубометрів палива. Однак для того, щоб Україна могла перезимувати з теплом, потрібно придбати і закачати ще близько 7 мільярдів кубів. Цей ресурс, на думку глави уряду, можна одержати завдяки реверсивним поставкам палива.

Прем’єр окремо закликав європейські країни заблокувати будівництво газопроводу «Південний потік» в обхід України, назвавши проект будівництва цього газопроводу збільшенням енергозалежності Європи, яка виключить Україну із загальної енергетичної політики ЄС. «Це проект, який посилить позиції російського «Газпрому» в Європі. Він не має нічого спільного з політикою енергобезпеки в Європі», — сказав він.