Чергове засідання уряду Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк відкривав низкою повідомлень. Стосувалися вони  рішень, нещодавно прийнятих Кабінетом Міністрів. Так, глава уряду нагадав про ескалацію воєнного конфлікту, постачання Російською Федерацією зброї і терористів на територію нашої країни. При цьому він не оминув увагою факти підтримки Росією сепаратистів та  реакцію на ці дії міжнародної спільноти. Окремо означив подальший формат розслідування «атаки» на рейс MH17 «Малайзійських авіаліній» над Торезом.

Зокрема уряд створив Комітет із запровадження санкцій проти Російської Федерації, до складу якого увійшли представники Міністерства закордонних справ, Мін’юсту, Мінекономіки та Мінфіну, а також силових та правоохоронних структур. «Україна введе санкції по відношенню до кожної фізичної особи, яка має паспорт громадянина РФ і яка підтримує терористів і сепаратистів в Україні», — підкреслив Прем’єр.

Він пояснив, що новостворений комітет зафіксує перелік усіх компаній-резидентів Росії, які напряму чи опосередковано фінансують тероризм і бандитизм на території України. Під пильною увагою слідства опиняться ще й компанії, які підтримували анексію Криму, застосовуючи фінансові та адміністративні важелі впливу.

Офіційна нота вимагає відповіді

Загалом йдеться про список персональних санкцій, до якого увійдуть фізичні особи, зокрема посадовці РФ, причетні до зазіхання на територіальну цілісність і незалежність України, тероризму і його фінансування, підтримки і створення незаконних збройних формувань на території України. Будуть і секторальні санкції проти конкретних компаній та суб’єктів публічного права, що прямо або опосередковано підтримували бандитів і терористів, сприяючи їм фінансово чи економічно.

Окремо глава уряду виділив питання постачання зброї з боку РФ на територію України. «Комітет у десятиденний термін має внести на розгляд уряду перелік персональних і секторальних санкцій проти юридичних і фізичних осіб РФ, які підтримують і фінансують тероризм в Україні і зазіхають на територіальну цілісність і незалежність нашої держави», —  заявив Прем’єр.

Він також нагадав про те, що Україна і Росія є учасниками Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Щодо порушення норм цього міжнародного документа Росією, керівництво нашої держави вирішило направити їй офіційну ноту. «Україна вважає, що Росія безпосередньо причетна до фінансування терористів на території України, до відправки зброї, тренованих агентів, підтримки бандитів і терористів, які вчиняють злочини проти людяності. Ми вимагаємо від Російської Федерації дати негайну відповідь на ноту МЗС відповідно до вимог Міжнародної конвенції», — наголосив Арсеній Яценюк, додавши при цьому, що остаточне рішення прийматиме вже Міжнародний суд ООН.

Для відновлення зруйнованої терористами інфраструктури  потрібно переглянути бюджет. Фото Укрiнформу

Хто платить убивцям?

Окрім цього, під час засідання уряду  розглядалися зміни до Кримінального кодексу України «Про підвищення відповідальності за фінансування сепаратизму». З огляду на те, що цей документ вже вступив у силу, Прем’єр дав завдання Міністерству внутрішніх справ, Службі безпеки та Генеральній прокуратурі створити спеціальну слідчу комісію щодо розслідування причетності як народних депутатів України, так і посадовців та фізичних осіб, компаній до фінансування тероризму. Цей слідчий орган у найкоротші терміни повинен розпочати свою роботу, тобто притягти до кримінальної відповідальності всіх винуватців подій, які відбуваються в Україні.

До речі, говорячи про таких осіб, глава уряду слів не підбирав: попросив карати тих, хто платить гроші за вбивство мирних українців, військових, за те, що знищували українську незалежність — одне слово: всіх, хто працює проти нашої країни: «Всіх за законом до відповідальності! Всі правові інструменти у вас є, Арсене Борисовичу (Аваков. — Авт.). Прошу вас очолити роботу відповідно до закону».

Того дня уряд схвалив рішення «Про підтримку ініціативи і підписання угоди між відповідними компетентними органами України та Нідерландів щодо передачі розслідування авіакатастрофи Нідерландам». У такий спосіб планується забезпечити повну незалежність і прозорість процесу. Арсеній Яценюк запевнив, що Україна братиме найактивнішу участь у розслідуванні. «За цей міжнародний злочин проти людяності треба сидіти у Міжнародному кримінальному суді. Вважаємо, що на даному етапі це правильне рішення. Воно демонструє позицію Української держави — ми готові до прозорого, чесного і міжнародного розслідування цього факту. Нам немає чого ховати, на відміну від сусідньої країни, назва якої — Росія», — заявив  Прем’єр.

Відповідальність на парламенті

У  четвер глава уряду  в парламенті доповість про зміни, які необхідно внести до Державного бюджету на 2014 рік. Від парламентаріїв він очікує політичної відповідальності та мудрості, які будуть проявлені під час розгляду і прийняття потрібних для країни законопроектів. «Нам треба фінансувати армію, відновлювати території, знищені терористами, утримувати країну на плаву, і уряд не потерпить жодних торгів і шантажу з боку будь-кого. Це відповідальність усієї країни перед кожним солдатом, перед кожною родиною цього солдата і перед державою в цілому», — резюмував він.

Зі слів міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, присутні на засіданні Кабміну дізналися про визволення від терористів чотирьох міст і необхідність відновити бюджетне фінансування у Дзержинську, Сєверодонецьку, Попасній, Рубіжному (до цих населених пунктів гроші не надходили вже кілька тижнів).

На виступ міністра внутрішніх справ Прем’єр відреагував «швидким» дорученням — Міністерство фінансів та Міністерство соціальної політики мають терміново відновити всі бюджетні видатки, а Державний ощадний банк разом із НБУ — забезпечити  перерахування відповідних коштів громадянам України на звільнених від терористів територіях.