Урочиста церемонія відбулася вчора у Залі чемпіонів НСК «Олімпійський». «Хтось написав наукову працю, хтось отримав здобутки в спорті. Тут і герої Майдану, і герої антитерористичної операції. Кожен, хто зараз присутній на врученні цієї премії, просто заслужив її», — так без пафосу, але щиро й відверто глава уряду привітав нинішніх лауреатів.

З-поміж шістдесяти лауреатів премії Кабміну за особливі досягнення молоді в розбудові України в номінації «За особисту мужність» був і Роман Качан — хлопець з багатодітної родини, який відстоював свою громадянську позицію на Майдані.

Нагороду «За особисту мужність» отримав герой АТО Володимир Муляр. БМП, в екіпажі якої перебував Володимир, знищили внаслідок обстрілу сепаратисти. Троє бійців екіпажу загинули. Під час бою він врятував життя командира підрозділу — переніс пораненого від палаючої машини в безпечне місце та надав першу медичну допомогу.

Цьогорічні лауреати заслуговують на особливу увагу влади й суспільства. Фото з Урядового порталу

Арсеній Яценюк підкреслив, що кожному українцю до снаги змінити країну. «І якщо хтось думає, що зміни в країні відбуваються тільки завдяки уряду, Президенту, депутатам, — це неправда. Зміни в країні відбуваються завдяки таким, як кожен із вас. Роль кожної особистості в долі країни і в її історії визначає майбутнє країни, нації, нашої держави в цілому».

«Якщо кожен громадянин країни (я підкреслюю — кожен), який хоче змін в країні, який хоче, щоб Україна не просто мала назву «європейська держава», а стиль життя українців відповідав високим стандартам, щоб була робота, зарплата, не було корупції, щоб країна справді йшла до успіху, сам собі скаже: від мене дуже багато залежить, я здатен змінити цю країну, але я почну зміни із себе, з робочого місця, де я працюю, зі своєї родини, зі своєї хати, зі свого ставлення до близьких, друзів, зі свого ставлення до нашої країни в цілому. Тоді зміни обов’язково будуть невідворотними», — цитує слова Арсенія Яценюка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Глава уряду зазначив, що нині Україна проходить надскладні випробування, яких світ і Європа не бачили останні кілька десятиліть. Це не перші випробування для нашої держави і її народу. І щоразу нам вдавалося перебороти їх і вийти переможцями. І цього разу нам стане сил. Немає тих, що боролися проти України і українців. Але Україна є, українці борються. І ці українці — це кожен з нас.

Арсеній Яценюк знайшов прості й зрозумілі слова для нагороджених: «Я від імені уряду щиро вам дякую за те, що ви боретеся, досягаєте і що ви особистості з великої літери. Ви чесно заслужили від української держави набагато більше, ніж сьогодні вручено. Але це наша не остання зустріч. Нам є над чим працювати, а вам є що досягати».

Наступного разу Арсеній Яценюк пообіцяв знайти кошти на збільшення грошової винагороди таким лауреатам. «Вам цю премію уряд вручає не за вік, а за те, що кожен з вас — людина з великої літери... Ви не заслужили такого низького розміру премії. Мені як Прем’єр-міністру соромно за уряд, що вручаємо премію кілька тисяч гривень. Але я це виправлю».

Торік у зв’язку зі складною ситуацією в країні церемонію скасували, тож цього року відзначення відбувається за досягнення впродовж двох років (2013 і 2014), повідомляє Укрінформ.

Грошовий еквівалент нагороди становить 3400 гривень, її удостоєно в таких номінаціях: за виробничі (4 лауреати), наукові (17), творчі (5) та спортивні (16 лауреатів) досягнення. За особисту мужність премію отримали 13 осіб, за внесок у забезпечення розвитку молодіжного руху — п’ятеро.