За 8 місяців цього року в державах Митного союзу спостерігається економічне зрос тання, а також збільшення товарообігу майже на 17%. При цьому обсяг торгівлі України з МС становить понад 60 мільярдів доларів на рік. Тож розвиток торговельно-економічних відносин у цьому напрямку є стратегічним і невід’ємним елементом нашої економічної політики, і це принципова позиція керівництва держави.

Проте останніми місяцями з боку деяких членів МС перманентно лунають застереження щодо подальшого розвитку торговельних відносин з Україною через бажання нашої держави підписати Угоду про асоціацію з ЄС, включно зі створенням ЗВТ.

Днями Прем’єр-міністр  Микола Азаров узяв участь у першому засіданні Вищої єв ра зійської економічної ради на рівні глав урядів, де спробував переконати своїх колег, що інтеграція, зокрема економічна, України з ЄС не несе загроз для Митного союзу. Саме результатам свого візиту до Астани глава уряду приділив головну увагу під час чергового засідання Кабміну.  

Меморандум у дії

Участь делегації України в роботі Євразійської економічної комісії як спостерігача Микола Азаров назвав реальним початком роботи формули «3+1» у відносинах з МС. «Україна й держави Митного союзу почали практично застосовувати Мінський меморандум про поглиблення співпраці між Україною та Євразійською економічною комісією», — заявив Прем’єр.

Так чи інакше, всі питання засідання в Астані, пов’язані зі співпрацею МС та України, зосереджувалися навколо можливої асоціації з ЄС. Застереження та побоювання, висловлені з цього приводу, глава українського уряду парирував необхідністю глибокої модернізації національних економік країн-учасниць, що унеможливиться в разі створення нових розмежувальних ліній.

«Тому я запропонував перегорнути першу сторінку, так би мовити, емоційно-суб’єктивної реакції на майбутнє підписання Угоди про асоціацію України та ЄС. Я офіційно запропонував главам урядів країн-учасниць Євразійського економічного співтовариства провести тристоронні консультації у форматі ЄС—Україна—Митний союз», — повідомив Микола Азаров.

Перенасичення українського ринку європейськими товарами і «витискання» українських товарів до Митного союзу не буде. Не буде і реекспорту європейських товарів на Схід, адже для запобігання цьому є абсолютно надійні, апробовані у світовій торгівлі механізми, сказав Прем’єр. Він також зазначив, що Україна зацікавлена приєднатися до проектів і угод у рамках МС. Цим питанням займається Група високого рівня на чолі з віце-прем’єр-міністром Юрієм Бойком. 

У ході візиту Микола Азаров провів двосторонні зустрічі з прем’єрами Росії, Казахстану, Білорусі та Киргизстану, за підсумками яких дав деякі доручення. Так, віце-прем’єру Юрієві Бойку доручено координувати роботу з віце-прем’єром РФ Ігорем Шуваловим щодо усунення обмежень і перепон у взаємній торгівлі. Мінекономрозвитку, Мінагрополітики, Мінінфраструктури і Міндоходів доручено розпочати роботу над проектом створення зернового пулу у складі України, Росії та Казахстану. 

«Тобто загалом і засідання Вищої економічної ради, і двосторонні переговори засвідчили банальну, але неспростовну істину: непорозуміння і конфлікти ведуть до економічних втрат, а відвертий і практичний діалог народжує позитивні, корисні для розвитку наших економік рішення», — підкреслив Прем’єр.

Цього року Україна розширює ринки збуту зернових. Фото fedpress.ru

Врожай буде рекордним

Окрему увагу глава уряду приділив ситуації в агропромисловому комплексі, зокрема збиранню зернових і перспективам експорту збіжжя. За словами Миколи Азарова, за попередніми оцінками, врожай становитиме до 60 мільйонів тонн зерна. При цьому аналітики впевнені, що рекордний врожай підніме Україну на друге місце у світі за рівнем експорту кукурудзи. Тож на нинішньому етапі головне завдання — збереження врожаю та якісне виконання зовнішньоекономічних контрактів.

З одного боку, уряд поставив завдання створити умови для безперешкодного переміщення зернових — як через оптимізацію логістичних витрат, так і шляхом відмови від надуманих довідок і погоджень, заявив Прем’єр. Не менш важливим є створення конкурентного середовища на ринках послуг сертифікованих зернових складів і послуг з перевалки зерна в портових елеваторах, над чим працює міжвідомча робоча група при Мінекономрозвитку, яку координує віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул.

З іншого боку, держава планує розширити ринки збуту в Азії та Африці. «Цьогорічний експортний потенціал становитиме до 18 мільйонів тонн. Крім ринків сільгосппродукції СНД і ЄС, Україна активно експортуватиме продукцію агропромислового комплексу в Китай, Південну Корею, Бангладеш, Індію, Японію. Ці держави для України дуже перспективні, а ми там — конкурентоспроможні», — підкреслив глава уряду.

Водночас Микола Азаров звернув увагу на те, що дощова погода затягує польові роботи, тому слід раціонально використовувати суху погоду для збирання пізніх культур. «Запізнюється і посівна кампанія. Українські аграрії поки що засіяли озимими зерновими культурами менше, ніж торік, — лише 21% запланованого. Тому вимагаю від Мінагрополітики, місцевої влади максимально сконцентрувати сільськогосподарську техніку (навіть і з сусідніх регіонів) та надавати всю можливу допомогу для завершення збирання зерна та посіву озимих культур, зокрема озимої пшениці», — поставив завдання Прем’єр.

З огляду на непрості погодні умови, глава уряду дав доручення щодо підготовки до опалювального сезону. Так, НАК «Нафтогаз України» доручено з 1 жовтня  розпочати заповнення системи газом і підвищення тиску до нормативного рівня. За це особисто відповідатиме віце-прем’єр Юрій Бойко, керівник Міненерговугілля Едуард Ставицький та його заступник Сергій Чех.

Відповідальним особам на центральному та місцевому рівнях Прем’єр поставив вимогу забезпечити вчасну подачу тепла до об’єктів соціальної сфери та житлових будинків.

Мінрегіону доручено: забезпечити цілодобову роботу спеціального штабу, який відповідатиме за всі аспекти проведення опалювального сезону, а також разом з Держслужбою з надзвичайних ситуацій, Мінінфраструктури та місцевими органами влади забезпечити готовність аварійних служб. Крім того, поставлено завдання підготувати снігоприбиральну та спецтехніку, місця для стоянки транзитного транспорту тощо.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про міжнародну технічну допомогу (проект Закону);

♦ Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо особливостей доступу інвалідів до освітніх послуг (проект Закону);

♦ Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 4 січня 2002 р. № 3 і від 29 серпня 2002 р. № 1302 (щодо оприлюднення у мережі Інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади) (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України (щодо функціонування державної системи моніторингу навколишнього природного середовища) (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про внесення змін до пункту 5 Положення про Вищу кваліфікаційну комісію нотаріату (постанова Кабінету Міністрів).