Текст розпорядження №905-р, ухваленого під час останнього засідання Кабінету Міністрів, зачитав того самого вечора віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко в ході оперативно організованого брифінгу. За його словами, керуючись виключно інтересами національної безпеки, процес підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною з одного боку та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами — з іншого вирішено призупинити.

Цим рішучим кроком уряд дав собі час на докладне вивчення комплексу заходів, які Україна має виконати для відновлення втрачених обсягів виробництва, напрямів торговельно-економічних відносин із Росією та  іншими державами — членами СНД. Окрім цього, нашій країні знадобився період для формування належного рівня внутрішнього ринку, який би забезпечив їй паритетні відносини із країнами — членами ЄС.

Відновити діалог з Росією…

Кабмін прописав у документі завдання  для МЗС, Мінекономрозвитку та Мінпромполітики запропонувати ЄС та Росії утворити комісію на тристоронній основі для опрацювання комплексу вищеозначених питань. Консенсусні відповіді спрямувати, знову ж таки, на відновлення втрачених обсягів виробництва та ринків збуту, розширення міжнародної торгівлі, лібералізацію торговельних відносин, узгодження регуляторної бази для поліпшення умов підприємницької діяльності.

Ці відомства мають відновити активний діалог з Росією та іншими країнами Митного союзу і державами — членами СНД щодо пожвавлення торговельно-економічних зв’язків. У такий спосіб планується зберегти економічний потенціал держави. Мінекономрозвитку, Мінпромполітики, Мінагрополітики, Міненерговугілля, Мінінфраструктури внесуть зміни до державних цільових, галузевих і регіональних програм, спрямованих на розвиток торгівлі, виробничої кооперації та обмін технологіями з державами — членами СНД. Це вже заходи для підвищення нашої економічної стійкості.

Юрій Бойко немов хотів відкрити очі присутнім фразою про те, що зменшення торговельно-економічних відносин із країнами — членами СНД призвело до стрімкого спаду обсягів виробництва промислової продукції в Україні й негативно позначилося на економці загалом. І додав експресії, заявивши, що питання «призупинення процесу в бік ЄС» уряд просить розглянути й Раду національної безпеки і оборони.

 «Це рішення — результат аналізу торговельно-економічних відносин за останній місяць, — заявив віце-прем’єр. — Слова словами, та отримані нами днями цифри засвідчили про негативні чинники впливу».

Високопосадовець наголосив, що для вітчизняної економіки у пріоритеті виробничі проекти: авіація, машинобудування, космос, енергетика. «Нині їх призупинено. А це додаткові 40 тисяч робочих місць», — уточнив він. Щоправда, потім спробував знайти й позитивний момент, заявивши: «Процес переговорів розпочнеться знов, опісля того, як ми знайдемо вихід із ситуації, коли спад промислового виробництва і наших відносин із країнами СНД компенсуватиметься за рахунок європейського ринку. В іншому разі серйозно постраждає економіка України, і це негативно позначиться на рівні життя всіх її жителів».

...бо ЄС не дав сигналу

Уряд переконаний у правильності дій, адже Європейський Союз досі так і не запропонував Україні чіткого механізму компенсацій економічних втрат за рахунок нових ринків у разі підписання Угоди про асоціацію. «Ми порушували питання про заміщення і компенсацію втрат, яких зазнали останніми місяцями в торговельно-економічному балансі із країнами СНД. На жаль, чіткого сигналу так і не надійшло, — озвучив позицію Юрій Бойко. — Тому з’явилося розпорядження, яке спрямовує уряд на пошук нових ринків і відновлення відносин з нашими російськими партнерами і країнами СНД».

Щоправда, й гарантій від Росії цього вечора він озвучити не захотів. Нагадав лише про важливе значення для обох країн проекту «Дніпро».

Украй «оптимістичний» брифінг завершився інформацією про те, що Кабінет Міністрів уже не розраховує на кошти Міжнародного валютного фонду. Остання вимога організації — підвищити тарифи на комунальні послуги для населення на 40% — докорінно відрізняється від позиції Президента. Тож Україна планує розрахуватися з МВФ, залучаючи значно менші кошти… опісля відновлення торговельно-економічних відносин з північним сусідом та іншими країнами Співдружності.