Навчальний рік уже розпочався, проте батьки й матері продовжують хвилюватися, в яких умовах навчаються їхні діти та чи є в них усе необхідне. Питань багато: це й забезпечення шкіл і дитсадків теплом, підручниками, перевезення учнів до місць навчання і назад та чимало інших.

«Загалом в Україні мають бути підготовлені до осінньо-зимового періоду майже 19,5 тисячі шкіл та 16,5 тисячі дитсадків», — сказав віце-прем’єр Олександр Вілкул під час селекторної наради з керівниками регіонів з питань виконання соціальних ініціатив Президента «Діти — майбутнє України».

Як повідомили «УК» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з початку року на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет надійшло майже три тисячі звернень з питань освіти. Вони стосувалися забезпечення належних умов для навчально-виховного процесу, роботи шкіл тощо. Найчастіше зверталися жителі Києва, Дніпропетровська, Донецька, Харківської, Луганської, Одеської, Вінницької, Львівської областей.

Заявники часто просили не закривати школи чи дитсадки, відстоюючи принцип, що дітей слід переводити лише у кращі умови. А для цього слід повернути приміщення дошкільних навчальних закладів з довгострокової оренди та використовувати за призначенням, а ще — розпочати будівництво нових відповідно до потреб громадян.

Були звернення з проханням організувати безпечне, регулярне і безоплатне перевезення дошкільнят та учнів, а також педагогічних працівників дитсадків і загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості до місця навчання, роботи і додому.

Так, заявниця із селища Водобуд, що підпорядковане Харцизькій міській раді Донецької області, просила відновити перевезення дітей зі свого селища до школи № 9 та дитячого садка «Дюймовочка» в місті Зугрес. Сигнал прийняли і згодом перевірили: безкоштовне перевезення учнів до школи та дітей до дитячого садка відновлено. Заявниця була дуже вдячна за допомогу.

Діти повинні навчатись у належних умовах. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

А жителька Макіївки Донецької області звернулася на урядову телефонну «гарячу лінію» зі скаргою на засмічення міської каналізаційної системи на території школи № 4. Фахівці центру у зворотному зв’язку з’ясували, що силами Макіївського ПУВКХ КП «Компанія «Вода Донбасу» каналізаційну систему прочистили.

Батьків також турбує забезпечення школярів підручниками й навчальними посібниками. Наприклад, жителька міста Ковель Волинської області повідомила, що учні 6 класу Ковельської загальноосвітньої школи № 12 не забезпечені на 2013–2014 навчальний рік підручниками з англійської мови. Звернення на урядову телефонну «гарячу лінію» посприяло розв’язанню проблеми.

Якщо у вас є питання щодо компетенції органів виконавчої влади, фахівці Урядового контактного центру радять звертатися за допомогою на урядову телефонну «гарячу» лінію.

Загалом за період з 9–16 вересня на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет звернулися 11270 заявників. 

0800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua