ПОДІЯ

Держава готова до скасування митних та інших процедур для охочих інвестувати в розвиток виноградарства, виноробства та садівництва на півострові

У Ялті відбувся II Міжнародний Чорноморський економічний форум. У стінах Лівадійського палацу понад 200 провідних представників урядових, ділових, експертних кіл з 15 країн обговорювали перспективи розвитку мікрорегіонів Чорноморського басейну та України.

Без інфраструктури немає руху

У перший день роботи форуму жваво обговорювали питання розвитку інфраструктури, міжрегіонального співробітництва та поліпшення інвестиційного клімату в регіоні і в Україні.

Безумовно, для подальшого розвитку держави пріоритетом є розбудова інфраструктури. Під час брифінгу міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк повідомив, що відомство цього року запланувало інвестувати 36 млрд грн в інфраструктурні об’єкти держави. Адже будівництво логістичних центрів може перетворити Україну на шовковий шлях між Європою і Азією.

Також про вирішальну роль цієї галузі в економіці говорив і віце-прем’єр-міністр Борис Колесніков.  Він підкреслив, що без розвиненої логістики не може йтися про розвиток туризму. «Зараз ми ведемо переговори з компанією Royal Caribbean Cruises про модернізацію Cевастопольського і Ялтинського пасажирських портів, подовження причальної стіни для заходу туристичних суден найвищого класу, найбільших розмірів, що істотно збільшить туристичний потік до Криму». При цьому він зазначив, що у створенні сучасної інфраструктури Криму необхідна державна допомога.

Але будь-який розвиток стратегічно важливих галузей передбачає не тільки державне інвестування. Форум покликаний шукати і закордонних інвесторів. Голова Делегації Європейського Союзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра наголосив, що Україна дуже цікава для Євросоюзу в питанні вкладання грошей. Він звернув увагу присутніх на важливість створення сприятливого інвестиційного клімату для малого та середнього бізнесу: «Відсоток малого та середнього бізнесу в Україні залишається низьким, тому влада країни повинна приділити належну увагу цьому питанню». Бо саме малі й середні підприємства можуть стати рятівним колом у разі погіршення ситуації на міжнародних ринках.

Сонячні грона є справжньою окрасою регіону. Фото Укрінформу

Надія на аграріїв

На другий день роботи форуму з неприхованою цікавістю обговорювали питання розвитку сільського господарства. Участь у роботі сесії, присвяченій формуванню сучасного агросектору в країнах Чорноморського регіону, взяв профільний  міністр Микола Присяжнюк.

Він наголосив на доцільності створення країнами регіону спільних проектів в аграрній сфері. Зокрема моніторингового центру з виробництва та споживання сільськогосподарської продукції. Також, на його думку, дуже важливе і перспективне створення Причорноморської зернової біржі, яка дала б змогу збільшити фінансування сільгоспвиробників, стабілізувати постачання зерна та залучити додаткові кошти на виробництво зернових. Що ж до перспектив автономії, то міністр зазначив, що регіон має потенціал для збільшення виробництва сільгосппродукції майже до 3 млрд дол.

Пріоритетний проект держави

Перший заступник Голови Ради міністрів Криму Павло Бурлаков розповів, що однією з найактуальніших проблем сільського господарства автономії є брак складського холодильного обладнання. У свою чергу, напередодні другого дня роботи форуму Борис Колесніков повідомив, що керівництво держави готове всіляко сприяти залученню інвестицій у розвиток сільського господарства в Криму. Держава піде на будь-які скасування митних та інших процедур для бажаючих інвестувати в розвиток виноградарства, виноробства та садівництва. «Ні Президент, ні уряд, ні місцева влада не сумніваються в успіхах Криму. Просто потрібно діяти швидко, іноді жорстко, а головне — враховувати всі обставини», — констатував віце-прем’єр.

Звісно, на форумі обговорювали й питання розвитку туризму та розширення курортного сезону в країнах Чорноморського регіону. Останнім часом автономія вельми ефективно використовує допомогу Європейського Союзу та міжнародних фондів у сфері розвитку курортно-туристичної галузі. На думку керівника Державного агентства України з туризму та курортів Олени Шаповалової, Криму вдалося за короткий термін домогтися суттєвих результатів у реформуванні туристичної сфери. «Багатьом регіонам України слід брати приклад з Криму», — підкреслила вона.

Нині відомство і керівництво АРК спільно готують кілька законодавчих ініціатив. Також розпочато роботу над проектом Державної цільової програми з туризму, яка матиме загальнонаціональний характер і враховуватиме туристичні особливості кожного з регіонів України.

За два дні форуму відбулося 9 сесій. Рада міністрів Криму підписала кілька угод. Зокрема про співпрацю з чотирма регіонами України, з трьома проектами міжнародної технічної допомоги іноземні інвестиції в розвиток морського порту в Ялті та Міжнародного аеропорту «Сімферополь».

Уже другий рік поспіль Міжнародний Чорноморський економічний форум стає майданчиком, де триває наполеглива робота з реалізації стратегічних інтересів України в Чорноморському регіоні. На думку заступника голови Ради міністрів Криму Катерини Юрченко, та увага, яку цього року форуму приділив уряд, свідчить, що Крим — справді пріоритетний національний проект.