З ПЕРШИХ ВУСТ

Президент дав  прес-конференцію для представників центральних,
регіональних та іноземних засобів масової інформації

Широке спілкування з представниками мас-медіа стало, без перебільшення, непересічною подією, спричинивши справжній ажіотаж у журналістських колах. Досить сказати, що зала Українського дому вмістила понад три сотні медійників, а багато хто залишився спостерігати за дійством за допомогою телетрансляції на підступах до будівлі. І глава держави виправдав сподівання слухачів, без особливої розкачки одразу розпочавши з осмислення ситуації, що склалася в країні останнім часом. Вона, на думку Президента, була цілком прогнозованою ще рік тому. І все, що відбувалося в країні  — і цього, і минулого року, — було скоординованими діями влади, великим бажанням суспільства змінити життя на краще.

Шлях реформ неминучий

2010 рік був визначальним і стартовим для держави, бо прийшла нова команда, яка взяла на себе відповідальність за стан справ у країні. Вона була зобов’язана змінити стан в економіці, тобто запропонувати і виконати ті заходи, які поліпшили б стан в економіці, зробили б так, аби вона не продовжила далі падати, як вона впала позаторік.

Безумовно, треба було за будь-яку ціну, ні в якому разі не зменшити соціальні виплати. Щонайменше стовідсотково платити пенсії, соціальну допомогу, заробітні плати. А краще, звісно, в умовах інфляції зробити підвищення, принаймні, на рівень інфляції. «Я вважаю, це нам вдалося зробити, — сказав Віктор Янукович. — Зупинити падіння економіки та розпочати економічне зростання. Минулий рік показав, що економіка зросла на 4,2%, зарплати торік зросли трохи більш ніж на 10% — але не настільки, як нам хотілося, і як це необхідно було зробити».

Тут Президент перейшов до головного — реформ. Адже це той процес, без якого неможливе майбутнє країни. Тобто без здійснення реформ далі  жити в такому стані вона б не змогла. Це той шлях, який зобов’язує сьогодні владу робити рішучі кроки у майбутнє.

З досвіду реформ, які відбувалися у світі, відомо, що їх початок завжди болючий. Бо це зміни. І як би хто не розраховував, реформи дуже часто дають неочікуваний результат. Тому їх треба проводити, передовсім, дуже професійно, прораховувати кожен крок, використовувати передовий світовий досвід. І весь час тримати руку на пульсі: як до цього ставиться суспільство, як реагує на це громадськість, що в багатьох випадках висловлює точку зору громадян.

Торік лише розпочато реформи у семи напрямках. «2011 рік, — переконаний Президент, — є продовженням розпочатих реформ і початком нових. Їх неможливо проводити окремо одну від одної. Можна проводити лише системно і комплексно».

Адже життя нашої країни гармонійно пов’язане з різними напрямками життєдіяльності, різними галузевими економіками. Тобто структура економіки кожного регіону істотно відрізняється, а люди всюди однакові. «В жодному разі не можна відрізняти людей однієї професії від іншої, чи де живе людина, на якій території нашої держави. Ми повинні здійснювати реформи таким чином, щоб, по-перше, вони не перешкоджали одна одній — а тільки доповнювали. По-друге, щоб ми їх проходили якнайшвидше, щоб отримати кінцевий результат. Тому я співчуваю сьогодні в деяких випадках, де ми маємо втрати. Я співчуваю людям насамперед. Є незручності. Але без змін, якщо ми цього не будемо робити, не буде майбутнього ні в нас, ні в наших дітей, ні в нашої країни в цілому. Тому цей шлях неминучий», — наголосив Віктор Янукович.

Головне — не забувати про людей

Які є проблеми тут, слушно запитав глава держави. Безумовно, все нове потребує певних знань і впевненості в тому, що робиш, ніби сам собі відповів він. Навчити таку величезну кількість чиновників діяти швидко, синхронно і ефективно — дуже важка, але одна з найголовніших справ. Недостатньо просто прийняти закони і чекати, як вони почнуть діяти. Треба організувати їх імплементацію, створити механізми, які рухали б ці реформи. Тобто у цей процес задіяні сьогодні не тільки виконавці, а й переважна частина суспільства, що працює. Але ті люди, які сьогодні не працюють, насамперед пенсіонери, не повинні бути заручниками невдалих чи непродуманих дій влади.

Вони повинні вірити, що реформи спрямовані на поліпшення життя, насамперед тих, хто свою справу в житті для нас, нашого покоління вже зробив. Це — пенсіонери. І, безумовно, всі ці реформи дадуть позитивний результат і в економіці, і в якості життя людей. Не так швидко, як би хотілося, але обов’язково країна з часом дедалі більше відчуватиме початок руху шляхом модернізації, який тільки посилюватиме державу і поліпшуватиме життя наших людей.

Дуже великим питанням залишається розбудова справедливої держави, підкреслив Президент. А це означає, що система правоохоронних органів, судова влада також потребують реформ. Їх також розпочато. Більшість із них спрямовано на захист прав людини. Сьогодні вони перевіряються вітчизняними фахівцями разом з іншими світовими організаціями Європи і США.

Ще одним питанням, яке цікавить усіх журналістів, є свобода слова. «Я мав багато зустрічей з ними, які мене переконали: треба робити координуючий орган, консультативну раду, яка мала б змогу реагувати на всі питання, які виникають у журналістів і в суспільстві та пов’язані зі свободою слова», — підкреслив Віктор Янукович. І таку раду вже створено. Прес-секретарю Президента Дарині Чепак доручено займатися цією справою. І до цієї ради введено посадовців, здатних відповідати на будь-які питання. «Маючи таку інформацію від цієї ради і від вас, я завжди реагуватиму на будь-яку ситуацію, яка виникатиме у нашій країні», — запевнив присутніх Віктор Янукович.  

Фундамент розбудови сильної держави, покращення життя людей влада розпочала будувати минулого року. Поточний рік стане  продовженням цієї роботи. «Сьогодні влада, як ніколи за 20 років незалежності, діє спільно, злагоджено і відповідально. Є прорахунки, помилки — від цього ніхто не застрахований. І я ніколи від цього не відмовлявся. Я завжди погоджувався, коли були критика чи зауваження, — висловився глава держави. — На них треба реагувати своєчасно, своєчасно виправляти, якщо є помилки, і більше не повторювати».

Відтак він з готовністю й відвертістю запросив пресу до діалогу.

Злиття не планувалося

Одне із запитань до Президента стосувалося розвитку українсько-російського партнерства. «Ми йдемо шляхом відновлення відносин з Росією, тому що приречені бути партнерами», — відповів Віктор Янукович. Серед перспектив співпраці глава держави відзначив зростання товарообігу (торік показник становив 42 млрд дол., а цьогоріч може досягти 50 млрд). Наступний пріоритет — енергетична сфера. Для України цікава спільна робота в нафтовій галузі, тут найголовніше — мати стабільне прокачування нафти для роботи української системи. За його словами, це можна зробити лише через залучення інвестицій для розробки вітчизняних нафтових родовищ. Наша держава також має на меті розвивати з Росією машино-, літако- та суднобудування. «Україна зацікавлена в тому, щоб завантажити свої заводи, а вже потім розпочати виробництво своїх суден»,— підкреслив Віктор Янукович, додавши, що українські компанії вже отримали замовлення на будівництво суден торгового флоту.

На наступне запитання, чи відбуватиметься злиття «Нафтогазу» та «Газпрому», Президент відповів, що такого об’єднання не передбачалося взагалі. «Ми плануємо участь і «Газпрому», і «Нафтогазу» в будь-яких спільних проектах — наприклад, модернізації української ГТС, побудові окремих ділянок, можливо, у видобутку нафти чи газу на різних територіях, у тому числі й в Україні», — сказав глава держави. На його думку, настав час реструктуризувати «Нафтогаз», виділивши його структурні підрозділи в самостійні компанії. І цей процес має розпочатися з підготовки компаній до IPO, аби зорієнтуватися щодо їх реальної вартості. «Як тільки ці підприємства вийдуть на світові біржі, ми побачимо, яким чином їх розвивати. Можливо, для початку продати 10% акцій того чи іншого підприємства і отримати інвестиційний ресурс», — констатував Президент.

Окремо Віктор Янукович наголосив, що докладе усіх зусиль, щоб антикорупційний закон в Україні виконувався: «Тут не повинно бути ні своїх, ні чужих — однаковий підхід до всіх». Він нагадав, що з 1 липня діє новий закон про боротьбу з корупцією. За словами глави держави, подолання цієї проблеми в Україні пов’язане з реформою регуляторної політики держави. На його переконання, перші дії — скорочення дозвільної системи на майже 90% — спрямовані на розрив зв’язку між чиновниками і підприємцями. «Питання корупції — це хвороба не тільки чиновників, а й всього суспільства», — наголосив Президент, говорячи про те, що саме через корупцію наша країна втрачає майже 20 млрд грн цього року, і потребує виводу з тіні заробітної плати та економіки, що досягли вже 40%.

Щодо перспектив агропромислового комплексу він наголосив на доцільності застосування системного підходу до земельної реформи. Передовсім, йшлося про пріоритетні питання розвитку аграрної галузі та українського села — всі відповідні законопроекти буде прийнято цього року. «Земельна реформа — це той шлях, який дасть змогу залучати додаткові кошти на розвиток села та вкладати їх у розвиток інфраструктури. Механізми, які будуть закладені у земельну реформу, дозволять не тільки залучити до виробництва сільгосптоварів ефективних менеджерів, тих, що раціонально використовуватимуть українську землю, а й, безумовно, дасть можливість отримувати громадянам, власникам паїв справедливу ціну за оренду землі та під час її продажу», — підкреслив Віктор Янукович.

Гривня буде стабільною

На запитання щодо валютних коливань Президент висловився переконливо: гривня є і буде стабільною. Нині Національний банк має близько 37,5 млрд дол. США золотовалютних резервів. Відтак він прогнозує зростання цього показника до 40 млрд (це на 11 млрд дол. більше, ніж півтора роки тому).

До того ж, Президент запевнив журналістів у стабільності роботи банківської системи такими словами: «Ми не припиняли співпрацю з Міжнародним валютним фондом, що є ознакою стабільності української банківської системи, та того, що світова фінансова спільнота ставиться до нашої банківської  системи з довірою».

Говорячи про хід підготовки до чемпіонату Європи-2012 з футболу, Віктор Янукович відзначив відставання у будуванні доріг. Проте він переконаний: 100% об’єктів інфраструктури Євро-2012 буде побудовано. До кінця року, за його словами, буде збудовано й усі заплановані готелі.

Окрім цього, глава держави висловив надію, що Україні вдасться вибороти право на проведення чемпіонату Європи з баскетболу у 2015 році. За його словами, вже розпочато й підготовку до ймовірного проведення в 2022 році у Карпатах Зимової Олімпіади. Зокрема, це робота над спортивною інфраструктурою. «Це наша ініціатива, ми вже провели величезну роботу з Міжнародним олімпійським комітетом», — зазначив Президент.