НОУ-ХАУ

Щороку в нашій державі народжується близько 3 тисяч дітей засприяння
допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ)

Це наслідок багаторічної наукової роботи колективу вчених-медиків на чолі з професором Федором Дахном, що висунена на Державну премію. І хоч у комітеті на її присудження лише 1-2 людини, які розуміються на цій темі, одначе є надія, що «мистецтво допомоги створення людини» буде гідно оцінене всіма її представниками, зазначали промовці під час громадського обговорення. Адже праця має не лише загальноукраїнське, а й загальносвітове значення.

Пізнати радість материнства

Кількість жінок в Україні понад 25 млн, з них репродуктивного  віку — 12,3 млн, безплідних — 1,2 — 1,4 млн (або 20%). Таку страшну статистику озвучив один з авторів наукової праці, директор Інституту репродуктивної медицини, професор, заслужений діяч науки і техніки Федір Дахно. Завдяки технологіям, які у 2010-му отримали Нобелівську премію (її автори Роберт Едвардс та Патрік Стептоу) і набули широкого впровадження в Україні, тисячі жінок уже сьогодні можуть пізнати радість материнства.

— За роки роботи ми досягли значних результатів. Зокрема, за останні 10 років Українська асоціація репродуктивної медицини не відправила  жодної української пари на лікування за кордон, бо у понад 30 вітчизняних клініках, з яких 6 державних, виконують повний цикл методик, які показали свою ефективність. А от іноземці до нас, навпаки, їдуть, — наголошує головний репродуктолог країни. — Сприяє цьому і вигідна цінова політика, і невдалі спроби завагітніти на батьківщині, і заборона деяких країн використовувати певні методики. Завдяки ДРТ (близько 20 методик), зокрема, заплідненню  invitro, спрямованих на реабілітацію репродуктивної функції батьків, збереження генофонду сімей та народу України, в нашій країні  на світ з’явилось  20-30 тис. малюків. Точну цифру важко назвати, — уточнює Ф. Дахно, — адже дуже багато вагітних не хочуть розповідати навіть рідним, що сам процес запліднення відбувся в умовах лабораторії. Першій дитині, народженій у Харкові природним шляхом від генетичних батьків, але після запліднення invitro, уже 20 років. Це наша знаменита Катюша, яка нині навчається в Національному університеті культури та мистецтв, — хвалиться професор, демонструючи фото напрочуд симпатичної студентки. — Як показує її приклад та інших діток, народжених після лікування батьків ДРТ, про яких ми знаємо і за якими можемо стежити, у них немає відхилень у здоров’ї та розвитку.

Щоб не впала народжуваність

За словами головного акушера-гінеколога МОЗ, директора Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини, д.м.н., професора, члена-кореспондента АМН, заслуженого лікаря України В’ячеслава Камінського, нині лише 20% безплідних серйозно підійшли до розв’язання цієї проблеми, тоді, як інші опустили руки через неефективне лікування, брак грошей та інформації про державну і муніципальну (м. Київ) програми ДРТ.  Треба розуміти, що ДРТ — це не лише дитина в пробірці, а цілий комплекс заходів лікувальної і профілактичної дії, що спираються на загальне репродуктивне здоров’я. А воно бажає бути кращим через відсутність масової фізичної культури, шкідливі звички, ранні аборти тощо. Для подолання демографічної кризи потрібні комплексні дії, — наголосив він.  Щороку держава оплачує через МОЗ близько 550 циклів. Ще 177 — фінансує Київ, — зазначає В.Камінський. — Разом з недержавними клініками українці проходять щороку понад 12 тис. циклів, а за допомогою ДРТ народжується близько 3 тис. дітей. А треба більше, зважаючи, що нині в максимальну  репродуктивну активність вступили діти 90-х. А тоді, як ви пам’ятаєте, була шалена демографічна криза і показники народжуваності впали втричі залежно від регіонів. Тобто не народились діти, які зараз могли б родити, — нагадав  головний акушер-гінеколог України. — Як наслідок, сьогодні кількарічне зростання народжуваності йде на спад, — підсумував він. — Тому сьогодні одним із напрямків держполітики має стати збільшення фінансування програм ДРТ і заохочення сімей, у яких є вже дитина, щоб вони народжували другу, третю. Наразі такі ініціативи підтримуються в уряді та парламенті. У цей процес активно включаються регіони, зокрема, Донецьк, Луганськ, Дніпропетровськ, Одеса, що планують на наступний рік передбачити муніципальні програми ДРТ на зразок тієї, що вже три роки успішно діє в Києві. За попередніми підрахунками, вже сьогодні близько 50-70 тис. сімей готові отримати таку допомогу і народити дітей. Щоправда, зважаючи, що цикл коштує недешево (від $2 до 4 тис.),  державного фінансування (5 млн грн) вистачає далеко не на всіх потребуючих. Поки що держава оплачує лише першу спробу жінки завагітніти шляхом ДРТ, — наголошує В. Камінський, — тоді як розвинені країни — стільки, скільки потрібно для народження дитини. На уточнююче запитання кореспондента «УК», як потрапити у держ??програму ДРТ, Ф.Дахно відповів, що спочатку треба отримати направлення від лікаря, а потім звернутись із заявою-клопотанням у МОЗ, що координує це питання.  

 

ДО РЕЧІ

9 вересня в Інституті ПАГ НАМН на розширеному засіданні Вченої Ради відбулось громадське слухання  наукової праці колективу авторів на чолі з професором Ф. Дахно. Її  Національна медична академія післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика представила на здобуття Державної премії в галузі науки і техніки за 2011 р. Присутні вчені (академік НАМН України, професор Антипкін Ю.Г., член-кор. НАМН України, професор Вороненко Ю.В., член-кор. НАН та НАМН України Резніков О.Г. і багато інших — близько 30 провідних професорів, акушерів-гінекологів) одноголосно підтримали авторів наукової праці — наукового колективу на здобуття Державної премії. Високо оцінили здобутки вчених і народні депутати України Сорочинський Р.Н., Гайдаєв Ю.О. і Горіна І.А.

 

ДОВІДКА «УК»

За даними ВООЗ, є 24 причини, що призводять до безпліддя у жінок, і 16 — у чоловіків.