ТРАГЕДІЯ

Учора Суходільськ і Макіївка стали свідками масштабних аварій,які забрали життя 19 гірників. Доля ще 18 на момент здачі номера до друку залишалася невідомою

«Загинуло 17 гірників. Двох з опіками та травмами різних ступенів тяжкості госпіталізували. Доля ще дев’ятьох не відома». Ці сухі рядки офіційного повідомлення прес-служби МНС з самого ранку сколихнули розмірене літнє життя країни. Шахта «Суходільська-Східна», що в Краснодонському районі Луганщини, «вистрілила» новинами першою. А через кілька годин на копальні Бажанова, що в Макіївці на Донеччині, обрушилася надшахтна споруда. Внаслідок цієї аварії загинуло дві людини, чотирьох травмовано, ще 9-х шукали рятувальники. 

Все той же метан

За даними головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Луганської облдержадміністрації, ймовірною причиною аварії на шахті «Суходільська-Східна» був вибух повітряно-метанової суміші. Такі попередні висновки згодом має підтвердити урядова комісія, створена Прем’єр-міністром за дорученням Президента. Очолив її міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко.

З самого ранку до пошуково-рятувальних робіт було залучено 11 відділень Державної воєнізованої гірничорятувальної служби Міненерговугілля. А за фактом трагедії прокуратурою Луганської області порушено кримінальну справу за ч.2 ст.273 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах службовими особами, які зобов’язані їх дотримувати, що спричинило загибель людей). Аби контролювати роботу місцевих прокурорів, на місце події прибув заступник Генпрокурова Юрій Ударцов. На Луганщину терміново відбув з Криму і Президент Віктор Янукович.

Не чекаючи вказівок згори, керівництво ПАТ «Краснодонвугілля», куди входить «Суходільська-Східна», через прес-службу повідомило: родина кожного гірника, який загинув унаслідок аварії на шахті, одержить по 1 млн грн матеріальної допомоги. Та зобов’язалося зробити усе можливе для ліквідації наслідків вибуху.

Одразу після отримання повідомлення про іншу трагедію — на шахті імені Бажанова, що у Макіївці на Донеччині, — Президент Віктор Янукович дав доручення МНС та СБУ ретельно вивчити обставини цієї аварії. Учора там о 9.40 стався обвал копра — надшахтної споруди заввишки 65 метрів, в якій розміщуються установки для підйому-спуску людей та вантажу. В наземному стволі перебували, за попередньою інформацією, 13 осіб. 538 гірників, які працювали у копальні, змушені були самостійно виходити на поверхню.

Поділяючи горе

Президент Віктор Янукович висловив співчуття родинам загиблих гірників. «Поділяю гіркий біль непоправної втрати і сумую разом з вами і вашими родинами. Прийміть мої щирі слова співчуття та підтримки у цю тяжку годину. Вічна пам’ять загиблим», — йдеться у словах підтримки глави держави.

«Це велике горе для нашої країни. Ми всі зусилля докладаємо для того, щоб мінімізувати всі наслідки цієї жахливої катастрофи», — наголосив Прем’єр-міністр Микола Азаров у розмові з Предстоятелем Грузинської Православної Церкви Святійшим і Блаженнійшим Католикосом-Патріархом всієї Грузії Ілією ІІ. У свою чергу грузинський патріарх передав слова підтримки дружнього грузинського народу Україні.

Відгукнувся на трагедію і Брюссель. Президент Європейського парламенту Єжи Бузек зазначив: «Я б хотів висловити моє найглибше співчуття українському народу й зокрема сім’ям і друзям шахтарів, загиблих внаслідок вибуху. Наші думки сьогодні з тими, хто вважається зниклим безвісти. Я уродженець вугледобувного регіону Польщі, і знаю, наскільки складна й ризикована робота в шахті й наскільки пов`язані між собою шахтарі».

* * *

На час здачі номера Президент Віктор Янукович перебував у Луганській області. У програмі робочої поїздки — відвідання шахти «Суходільська-Східна», зустріч з рідними загиблих та постраждалих гірників, відвідання гірників, госпіталізованих внаслідок вибуху на шахті у Луганській обласній клінічній лікарні.

Докладніше — у наступному номері.

З МІСЦЯ ПОДІЇ

Лава відчаю  на «Суходільській-Східній»

Олена ОСОБОВА,
«Урядовий кур’єр»

Марія Арсенівна Міхєєва з селища Великий Суходол та Катерина Павлівна Власова з селища Сєверне Краснодонського району прокинулися серед ночі як від удару. Приблизно до третьої ранку з нічної зміни мали повернутися їхні сини, що працюють прохідниками шахти «Суходільська-Східна» публічного акціонерного товариства «Краснодонвугілля». Пройде ще півгодини, і невістки тремтячими руками набиратимуть телефон диспетчера шахти, щоб отримати гірку звістку. Так, на шахті сталася трагедія. А далі погані новини підуть одна за одною…

Центром новин у селищі Сєверне став майданчик перед магазином. Тут з шостої ранку збираються люди, прагнучи дізнатися хоча б щось про своїх близьких, бо жодної офіційної інформації немає. Мине ще кілька довгих годин для усіх родин, у кого хтось з чоловіків на той час ще залишався на роботі, поки з’явиться перша звістка про те, що на горизонті 917 в західному вентиляційному фланговому ходку №24 стався вибух повітряно-метанової суміші. На той момент в шахті перебувало 252 гірники, 28 людей опинилися в небезпечній зоні. Невдовзі стало відомо, що 17 прохідників загинули в забої.

Катерина Власова та її невістка кинулися на шахту. В актовому залі вже розгорнули центр допомоги психологи МНС. Вдділення воєнізованої гірничо-рятувальної служби працювали у штреку, застосовуючи головним чином лопати, аби не спричинити завалів і врятувати тих гірників, чия доля не відома. От і все, про що змогли дізнатися дві жінки. Жодного списку, який би сповіщав про долю шахтарів, ще не було. Родичі сиділи в актовому залі і всі плакали. Мами, тещі і дружини перемовлялися: «краще б за копійки в іншому місці працював», «а мій відмовлявся навіть бутерброди брати — казав, там така пилюка!».

Поки матері пили воду з корвалолом, запропоновану рятувальниками, в Інтернеті з’явилися перші коментарі трагедії. Колишній гірник, голова Конфедерації незалежних профспілок Луганщини Микола Козюберда заявив, що «трагедія сталася через корисливість власників». За його словами, в об’єднання «Краснодонвугілля» колись входило дев’ять шахт. Тепер п’ять. А інтенсивність видобутку різко зросла, так що трагедія була передбачувана.

СУМНА СТАТИСТИКА

Найбільші аварії на шахтах України  з моменту здобуття незалежності

Червень 1991 р. — 31 шахтар отримав смертельні отруєння через загоряння конвеєрної стрічки на шахті «Південнодонбаська-1»

Червень 1992 р. — 58 шахтарів загинули внаслідок вибуху метану на шахті «Суходольська-Східна» в Луганській області

Вересень 1994 р. — 30 шахтарів загинули внаслідок вибуху газу на шахті «Слов’яно-Сербська» в Луганській області

Квітень 1998 р. — 63 шахтарі загинули через вибух метану на шахті імені Скочинського в Донецькій області

Серпень 1998 р. — 24 шахтарі загинули внаслідок вибуху газу на шахті імені 19 з’їзду партії в Луганській області

Травень 1999 р. — 50 шахтарів загинули внаслідок вибуху метану на шахті імені Засядька в Донецькій області

Березень 2000 р. — 80 шахтарів загинули внаслідок вибуху метану і вугільного пилу на шахті імені Баракова Луганської області

Серпень 2001 р. — 54 шахтарі загинули через вибух метану на шахті імені Засядька

Липень 2002 р. — 20 шахтарів загинули внаслідок вибуху на шахті імені Засядька

Липень 2004 р. — 25 шахтарів загинули внаслідок підземного вибуху на шахті «Краснолиманська» Донецької області

Листопад 2007 р. — 106 шахтарів загинули в результаті серії вибухів метану на шахті імені Засядька

Травень 2008 р. — 11 шахтарів загинули внаслідок вибуху на шахті «Краснолиманська» Донецької області