Перебуваючи з офіційним візитом в Республіці Білорусь, Прем’єр-міністр Микола Азаров зустрівся з Президентом цієї держави Олександром Лукашенком та Прем’єр-міністром Михайлом Мясниковичем.    

Тут нас розуміють

Білоруський лідер заявив, що у разі підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС необхідно розробити нові механізми для співпраці між нашою державою та країнами Митного союзу.

«Україна прийняла суверенне рішення, і ми обов’язково знайдемо формулу, щоб бути разом і продовжити співпрацю. Перед нами великий шлях. Ми, члени Митного союзу, повинні найближчим часом пройти цей шлях пошуків формули співпраці у нових умовах. Нутром я з Україною, і ми обов’язково знайдемо формулу, щоб працювати разом. Ми хочемо, щоб Україна була не тільки поряд, а й всередині інтеграційних процесів, які відбуваються в Єдиному економічному просторі», — сказав Олександр Лукашенко.

У свою чергу Микола Азаров погодився з тим, що співпрацю необхідно продовжувати. Він наголосив, що для України надзвичайно важлива зона вільної торгівлі як з ЄС, так і з країнами Митного союзу. «Для нас важливе створення зони вільної торгівлі з ЄС, і настільки ж важлива подальша співпраця з країнами ЄЕП. І Україна готова знайти механізми співпраці як з ЄС, так і з країнами Митного союзу», — висловив упевненість глава українського уряду.

Оптимістичні заяви лунали і з вуст білоруського Прем’єра. Зокрема Михайло Мясникович зазначив, що офіційний візит Прем’єр-міністра України відкриє нову сторінку в двосторонніх відносинах між нашими державами. «Вважаю, що ваш візит відкриє нову сторінку в наших відносинах, адже, незважаючи на регулярність наших контактів, є певні питання, які потребують швидкого вирішення», — сказав Михайло Мясникович.

Микола Азаров зазначив, що між Україною й Білоруссю встановлено високий рівень взаємодії та взаєморозуміння: «Загалом оцінюю рівень нашої взаємодії як дуже добрий. Не з усіма нашими партнерами у нас встановлено такі добрі двосторонні відносини».

При цьому він підкреслив, що в ході офіційного візиту його супроводжують ключові міністри, що дасть змогу на професійному рівні обговорити всі питання двосторонньої співпраці, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Досвід сусідів стане у пригоді і нашим виробникам сільгосптехніки. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Як зблизити позиції

Уже в ефірі телеканалу «Білорусь 1» Микола Азаров подякував керівництву сусідньої держави за виважену спокійну оцінку наших планів про підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

«Такі виважені оцінки, які переважають у позиції білоруського керівництва, свідчать про те, що Білорусь конструктивно дивиться на цей процес і робить абсолютно правильні висновки. Якщо, скажімо, твій сусід прийняв таке рішення, подумаймо разом, як зробити, щоб нам обом було краще, а не гірше. І тут ми готові до максимальної співпраці», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Він зазначив, що Україна розраховує на те, що й надалі з Білоруссю розроблятимуться спільні проекти.

«У Білорусі вдалося зберегти, по суті, найважче — високотехнологічні виробництва, наприклад МАЗ. Дуже багато робиться у сфері оборонної промисловості. Ми плануємо разом із Білоруссю скооперуватися і створити у себе виробництво всієї лінійки необхідної сільськогосподарської техніки. Тут досвід Білорусі нам дуже стане у пригоді», — сказав Микола Азаров, повідомляє УНІАН.

Прем’єр підкреслив, що Україна зацікавлена в подальшому розвитку і нарощуванні двосторонньої співпраці з Білоруссю. «У чому полягають національні інтереси Білорусі в Україні? У чому полягають національні інтереси України в Білорусі? Ми ж сусіди. У чому наші суперечності? Сядьмо за стіл переговорів і максимально зближуймо наші позиції, підсильмо те, в чому збігаються наші інтереси. А таких збігів у нас дуже багато», — підкреслив глава уряду. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»