ПРОБЛЕМА

Сонячна лоза стане високоприбутковою,  якщо її вирощуванням перейматимуться не лише виробники


 

В Україні високоякісний столовий виноград вирощують невеликі фермерські господарства Запорізької, Херсонської області, АР Крим та деякі інші області країни. Останнім часом жвавий інтерес до нього проявляють і порівняно великі господарства. За даними аналітиків, найближчими роками в Україні площі під столовим виноградом будуть збільшені до 20 — 22 тис. га. Але нині вживання столового винограду і переробленої продукції з нього — на низькому рівні. Це пов’язано з диспаритетом цін, незадовільним станом виробництва і відсутністю сучасної бази зберігання і переробки. Обсяги ринку столового винограду в Україні становлять 450-500 тис. тонн при нормі вжитку 10 кг на душу населення, а фактично виробляють 1,09 кг на душу, тобто вдесятеро менше за норму. Цю різницю ми покриваємо за рахунок імпорту. І виходить, що гроші наших споживачів ідуть на розвиток та підтримку іноземних фермерів-виноградарів.

На сьогодні одна з найсерйозніших проблем у структурі агропромислового комплексу —  відсутність налагодженої системи збуту продукції. У нас є свій бренд, під яким об’єдналося не одне покоління виноградарів, — «Кримський виноград», він досить добре відомий і у нас, і в країнах СНД. Але хочу сказати, що бренд є, а от самого винограду в потрібному обсязі і якості через названі причини немає.

Кримський виноград  — смачний і вітамінний. Фото з сайту nat.ua 

Особливий інтерес для Криму представляє ранній виноград. Один із перспективних напрямів, що забезпечить високий урожай, — вирощування винограду в теплицях. І це дуже вигідно. Адже такий метод дає можливість збирати в середньому з куща до 45 кг, а найголовніше — ні рослини, ні виробник не залежать від примх погоди та настирливих птахів.

Практичний досвід кращих виноградарів України свідчить, що при відповідній агротехніці вже на другий рік після посадки на молодих кущах можна отримувати по 12 тонн ягід столового винограду з гектара, а врожай Аркадії, що вступила в плодоносіння, може сягати 77,8 т/га і приносити валовий дохід до півмільйона гривень.

А щоб допомогти вітчизняним аграріям підвищити конкурентоспроможність, необхідно залучати у виноградну галузь інвестиції і збільшувати виробництво. Перспективним було б і створення галузевих регіональних асоціацій виробників задля лобіювання своїх інтересів через органи влади.

У нинішніх реаліях жорсткого ринку столове виноградарство вимагає особливої уваги і координації дій уряду України, реальних національних програм його підтримки і активних дій самих виробників з впровадження нових столових сортів, сучасних технологій обробки. Без вирішення таких серйозних проблем, як будівництво новітніх холодильників, уваги до питань маркетингу і логістики, ми з місця не зрушимо. Якщо ж взятися за справу засукавши рукава, то будемо мати шанси стати світовими лідерами з виробництва високоякісного столового винограду.

Володимир ЯРМИЛКА,
кандидат сільськогосподарських наук,
провідний спеціаліст Українсько-канадського
Проекту Розвитку плодоовочівництва

ДОВІДКА «УК»

У Криму площа виноградників по всіх категоріях господарств складає 31685 га, з них під столовим виноградом —  3700 га. Валовий врожай в 2010 р. склав 13600 тонн. На одного споживача з врахуванням відпочивальників припадає менше 2 кг, це в п’ять разів менше за норму.