БИТВА ЗА ВРОЖАЙ-2012

Попри посушливу осінь Україна продовжує сіяти: аграрії, яким недоступне субсидоване страхування виробничих ризиків, не збираються зменшувати площі під озимину

 

Схоже, що битва за врожай зернових наступного року буде важкою і доведеться пересівати значну частину озимини. Причина такого драматичного прогнозу у тому, що вологи для посадки культур зараз не вистачає практично у всіх регіонах України. Синоптики б’ють на сполох: за словами керівника сільськогосподарського відділу Гідрометцентру Тетяни Адаменко, осінь суха і буде такою у жовтні. «Грунт не зволожений. Посівні у переважній більшості областей вже повинні бути у розпалі, але вони проходять дуже повільно. А взагалі погодні умови нинішньої осені дуже нагадують 2005 рік. Тоді опадів в перші два осінніх місяці ми так і не дочекалися», — зазначає вона.

Щоправда, за інформацією Гідрометцентру, у непоганому становищі перебувають Донецька, Луганська та Запорізька області, де пройшли дощі та грунт було дещо зволожено. Також синоптики все ще вірять в те, що можна дочекатися опадів на півдні країни, адже там сівба озимих ще не розпочиналася. В цілому  станом на 19 вересня аграрії посіяли 2 млн га ріпаку та озимих зернових культур, що становить лише 25% від прогнозу.

Втім, як повідомив кореспонденту «Урядового кур’єра» генеральний директор «Українського клубу аграрного бізнесу» Володимир Лапа, такі ж посушливі умови були і минулої осені. «Однак дощі, які пройшли в жовтні та листопаді, зробили свою справу і 2011 року ми отримали непоганий врожай зернових. Зрозуміло, що певна частина полів пересіювалася. Однак я б на цю проблему подивився з іншого боку: цього року через невідшкодування ПДВ виробники зерна не матимуть грошового ресурсу, який би дав їм змогу пересіяти озимину навесні», — наголошує він.

Аграрії не скорочуватимуть площі посівів зернових. Фото з сайту visualphotos.com

А на думку аналітиків проекту «АгроЕфективність», держава нинішнього року забирає в аграріїв 250-300 грн на кожній тонні від ціни реалізації у вигляді експортного мита. Тому дохідність виробництва зерна в Україні знизилася з 19 до 9%. Таким чином,  впевнені експерти, зараз виробникам взагалі невигідно займатися зерновими культурами, тому вони просто намагатимуться скорочувати площі під них.

Однак, за даними багатьох аграріїв, вони цього робити не збираються. Отож із хлібом країна буде за будь-якої погоди і за будь-яких умов. А щоб підстрахувати аграріїв, покрити їхні збитки, сьогодні чимало компаній розробили потужні системи страхування агроризиків. Наприклад, днями було оприлюднено проект Міжнародної фінансової корпорації (МФК) «Розвиток агрострахування в Україні». «Не варто забувати, що Україна розташована в зоні ризикованого землеробства. Про це знають не лише аграрії, а й страховики. Саме через погодні умови Україна недобирає 58% врожаю», — зазначає керівник проекту МФК Гарі Роше.

Втім, за словами   В. Лапи, страхування агроризиків сільгоспвиробників у будь-якій цивілізованій країні є субсидованим, тобто держава покриває значну їх частку. «Є така програма і в Україні, але вона, на жаль, не працює. Скажу, що в нашій країні чимало сільгоспвиробників вимушені страхувати свої ризики, наприклад, коли беруть кредит у банку. Але випадків свідомого страхування у нас замало», — зазначає він.

До того ж, трапляється і таке, коли застрахувавши свої ризики, селянин після страхового випадку не міг повернути собі від страхової компанії гроші.

Однак таке відбувалося і в минулі роки. Попри труднощі із поверненням ПДВ, відсутність привабливих програм із страхування сільгоспризиків, проблеми із отриманням банківських кредитів та врешті-решт за наявності важких погодних умов, Україна була з хлібом.

Слід додати і те, що площі під озимину під врожай 2012 року, за даними директора департаменту землеробства Міністерства аграрної політики і продовольства Олександра Демидова, зросли на 200 тис. га і становитимуть 8,3 млн га.