Головну увагу на вчорашньому засіданні уряду Прем’єр-міністр Микола Азаров приділив результатам засідання Ради глав урядів країн СНД, що пройшло днями у Санкт-Петербурзі, а також перспективам економічної співпраці на просторах Співдружності. Це зібрання Микола Азаров назвав одним із найрезультативніших, адже було підписано близько 30 документів, що охоплюють широкий спектр співробітництва у багатьох галузях.     

«Але головною темою дискусії стало обговорення стану виконання Угоди про зону вільної торгівлі між державами СНД. Це питання було внесено до порядку денного за нашою ініціативою — ініціативою України, яку підтримали всі глави урядів СНД», — зазначив Прем’єр.

Він висловив переконання, що в умовах світової рецесії повноцінне та інтенсивне використання режиму вільної торгівлі на величезному ринку СНД має усунути тимчасові суперечності та кон’юнктурні політичні міркування. Саме тому у Санкт-Петербурзі ретельно проаналізовано проблеми практичного функціонування зони вільної торгівлі в рамках об’єднанння. «Спільний висновок глав урядів СНД такий: попри проблеми всередині економічного контуру Співдружності, є можливості й механізми підтримки економічного зростання, яких немає навколо цього контуру», — сказав Микола Азаров.

У цьому контексті він висловив сподівання, що потенціал Угоди про ЗВТ буде повністю використано. «Всі усвідомили і відчули на практиці, що в умовах тривалих втрат від світової рецесії будувати нові бар’єри всередині СНД абсолютно неправильно і неприйнятно», — заявив Прем’єр, підкресливши, що в цілому такий підхід підтриманий главами урядів СНД. 

Використати всі можливості

Серед конкретних домовленостей Микола Азаров назвав такі: продовження роботи з поетапної ліквідації експортних мит; продовження розробки угоди щодо доступу до трубопровідного транспорту; початок розробки угоди про вільну торгівлю послугами.

«З наступного року Україна головує у СНД. Виконання досягнутих домовленостей щодо використання всіх можливостей зони вільної торгівлі буде головним і постійним пунктом порядку денного головування України. Я сподіваюсь, що спільними зусиллями в 2014 році ми усунемо всі бар’єри у взаємній торгівлі. Крім того, нашу увагу буде зосереджено на створенні нових проектів і програм промислової кооперації СНД, які використовують конкурентні переваги наших країн у авіакосмічній галузі, транспортній сфері, суднобудуванні, АПК, ПЕК, науково-технічній сфері», — окреслив перспективи глава уряду.

Тож Прем’єр дав кілька доручень для конкретизації порядку денного українського головування в СНД. Так, віце-прем’єр-міністру Юрію Бойку разом з Міненерговугілля, Мінекономрозвитку та МЗС доручено визначити склад української частини Групи високого рівня, яка займатиметься напрацюваннями щодо угоди про доступ до трубопровідного транспорту та об∂рунтувати наші пропозиції щодо тексту документа. «Завдання поставлено так, аби у травні наступного року, коли в Києві відбудеться засідання глав урядів, внести на розгляд максимально погоджений проект угоди і підписати її», — підкреслив Микола Азаров.

Водночас Мінекономрозвитку разом із Мін’юстом та МЗС повинні протягом місяця розробити і після схвалення урядом подати до Виконавчого комітету Співдружності Незалежних Держав проект документа, що конкретизує і врегулює питання об∂рунтованого застосування певних обмежень у торгівлі з урахуванням правил і норм СОТ. Крім того, Мінекономрозвитку разом із МЗС доручено здійснювати системний моніторинг виконання зобов’язань, визначених Угодою про зону вільної торгівлі СНД.

«Наголошую, що генеральне завдання всієї цієї роботи — збільшення товарообігу в межах вільної торгівлі в СНД і таким чином підтримання економічного зростання», — заявив глава уряду.

Кордон залишається індикатором суперечностей між державами СНД. Фото УНIAН

Запитання до вимог

Головним питанням внутрішнього порядку денного Микола Азаров визначив розробку і затвердження Держбюджету на 2014 рік. У новий рік держава повинна увійти з абсолютно реалістичним і збалансованим кошторисом, що має стати визначальним інструментом поліпшення економічної ситуації, заявив Прем’єр.

Він звернув увагу урядовців на те, що головним проблемним чинником наразі є скорочення обсягів промислового виробництва, що спричинило зменшення обсягів будівельних робіт; надмірна ціна на газ та нафту, що негативно впливає на ситуацію в стратегічних галузях; і виконання зобов’язань перед МВФ.    

Говорячи докладніше про співпрацю з МВФ, глава уряду зачитав кілька положень з нещодавнього листа фонду: «Умови: підвищення тарифів на газ і опалення для населення приблизно на 40%; зобов’язання заморожування базової заробітної плати, мінімальної заробітної плати, загальної номінальної заробітної плати на поточному рівні; істотне скорочення видатків на бюджетні цілі; зниження субсидій в енергетиці; поступове згортання звільнення від ПДВ для сільського господарства й інших галузей та інші умови». Хочу запитати наших критиків з фракцій «Удар», «Батьківщина», «Свобода»: вони підтримують такі умови?»

Ці запитання опозиційним фракціям Микола Азаров попросив задати першого віце-прем’єр-міністра Сергія Арбузова, а про результати доповісти уряду.

Питання підтримки вимог МВФ, що, як зазначив Прем’єр, обумовлюється наданням кредитів фонду в обсягах, необхідних для виконання фінансових зобов’язань перед самим же МВФ, також стане предметом подальшого обговорення членів уряду.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державного мита (проект закону);

♦ Про внесення змін до статей 6 і 19 Закону України «Про позашкільну освіту» (проект закону);

♦ Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження плану заходів щодо розширення площ зрошуваних земель у південних областях та забезпечення їх ефективного використання на період до 2017 року (розпорядження уряду);

♦ Про схвалення Концепції Державної цільової регіональної програми розвитку Українського Придунав’я на 2014—2017 роки (розпорядження уряду).