БЮДЖЕТ-2012

Сьогодні не можна сказати, що коштів, запланованих у Держбюджеті-2012, достатньо, щоб задовольнити потреби всіх молодих українців. Наразі в регіональних управліннях Фонду зареєстровано в рейтинговому списку близько 17 тис. молодих сімей, які потребують поліпшення житлових умов. І якщо брати до уваги, що середній розмір кредиту становить 300 тис. грн, то для забезпечення житлом тільки цих громадян потрібно понад 5 млрд грн. А взагалі за різними оцінками в черзі перебувають близько 120-150 тис. молодих сімей.

І все-таки в останні роки ми бачимо позитивну динаміку щодо виділення коштів із загального фонду державного бюджету на програму пільгового кредитування, яку виконує Фонд. Якщо в 2009 році взагалі не було фінансування, то в 2010-му виділено 36 млн грн, в 2011-му — 60 млн грн. На цей час у проекті держбюджету на 2012 рік передбачено також 60 млн грн, але ми проводимо відповідну роботу і маємо надію, що ця сума, безумовно, буде збільшена. Максимальний розмір такого збільшення ми вирахували — це 670 млн грн, які недофінансовані з державного бюджету за всі роки дії програми, розрахованої на період 2002-2012 років. Цей показник свого часу був підтверджений висновками Рахункової палати, яка також на основі аналізу виконання програми надала пропозиції щодо суттєвого збільшення фінансування.

Щодо статутного капіталу Фонду, розмір його збільшення розраховується виходячи з прогнозних обсягів повернення кредитних коштів, які свого часу отримали молоді сім’ї. І тому це сума, яка гарантовано може бути отримана Фондом для збільшення статутного капіталу.

Проектом державного бюджету передбачено виділити в 2012 році 111 млн грн на програму часткової компенсації відсоткової ставки комерційних банків, що на 8 млн грн більше, ніж у поточному році. Ми розраховуємо, що  2012-го нам вдасться максимально знизити існуючу заборгованість, яка виникла перед молодими сім’ями у 2009 році.

Як зібрати гроші на квартиру? Фото з сайту visualphotos.com 

При цьому всі ми розуміємо, що коштів у державі для достатнього фінансування такої пільгової програми, як надання довгострокових житлових кредитів під 3%, явно недостатньо. І тому запропоновано законодавчо закріпити необхідність розробки Державної програми на рівні закону, започаткувати різноманітні механізми державної підтримки забезпечення молоді житлом, забезпечити планування такої підтримки залежно від кількості сімей, які потребують державної допомоги протягом відповідного року. Тобто перейти від планування обсягів виконання програми з точки зору фінансів до планування в фізичних показниках. І також передбачається започаткувати дієвий громадський контроль за виконанням цієї програми. Маємо надію, що протягом четвертого кварталу Верховна Рада розгляне цей законопроект, і це може бути вагомим стимулом для розвитку молодіжного житлового будівництва в наступні роки.

Крім того, ми розраховуємо, що значна кількість молодих сімей отримає державну допомогу за програмою доступного житла, яка передбачає надання 30% безповоротної субсидії від нормативної вартості житла. Проектом державного бюджету на наступний рік вперше передбачено окремим рядком фінансування цієї програми на суму 200 млн грн, що вдвічі більше, ніж фактично виділяється на цю програму у 2011 році. 

Леонід РИСУХІН,
голова правління
Державного фонду
сприяння молодіжному
житловому будівництву