Втративши надію поставити Україну на коліна політично, сусідня держава вирішила знищити нас економічно. І газова тяганина — лише черговий етап російської агресії проти Української держави і української незалежності. Однак, схоже, в Росії так звикли, що на їхні показушні закручування вентилів хтось має розчулитися, а в когось здригнеться власна кишеня у передчутті міфічної знижки, себто відкату, що так нічого й не зрозуміли: грати відтепер доведеться за правилами.

Україна не переплачуватиме за російський газ і не дотуватиме російську економіку. Українці не витягатимуть з кишень 5 мільярдів доларів щорічно, щоб Росія купувала на ці кошти зброю, танки, літаки і бомбила українську територію. На цьому наголосив учора Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час позачергового урядового засідання, на якому йшлося про ситуацію, що склалася у зв’язку з оголошенням ВАТ «Газпром» про обмеження постачання газу в Україну та переведення нашого суб’єкта на попередню оплату.

Прем’єр доручив міністрові енергетики готуватися до нових реалій. Фото УНIAН

Перемовини без результату

На жаль, поведінка представників російського «Газпрому» на тристоронніх переговорах, за словами Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, — це «частина розробленого плану, який почався з анексії Криму, терористів у Донбасі, постачання зброї Росією і відправки російських бандитів на територію України». Він відзначив єдність позиції Європейського Союзу, Європейської комісії та України в газовому питанні: «Україна пішла на всі компромісні пропозиції, які були напрацьовані нашими європейськими партнерами. Тому що ми, на відміну від Росії, усвідомлюємо відповідальність за енергетичну безпеку України і Європейського Союзу».

Проте, наголосив Арсеній Яценюк, російська сторона «відмовилась від будь-яких пропозицій, які ∂рунтувались виключно на ринковому принципі та не мали дискримінаційних і політично мотивованих вимог, що виставляє Росія».

Він нагадав, що Україна виплатила російській стороні суму, яка безспірна в розрахунках між «Нафтогазом» і «Газпромом», — 786 мільйонів доларів США — за ціною 268 доларів за тисячу кубічних метрів газу, встановленою на перший квартал цього року: «Ми готові були провести подальші розрахунки за умови підписання угоди і прийняття рішення про подальші відносини між Україною і Росією щодо газового питання».

За словами Арсенія Яценюка, план Росії був абсолютно зрозумілий: «Заявити, що тимчасово ціна із 268 доларів виросла майже до 500, а потім тимчасово встановити 385. А в листопаді-грудні російський уряд повинен був би заявити: ми передумали. План чіткий, зрозумілий, вони до цього готувалися і марнували час, щоб затягнути нас у зиму і поставити в ситуацію, в яку вони ставили Україну вже двічі. Утретє — не пройде», — сказав Арсеній Яценюк.

«Ми продемонстрували всьому світові, що були готові до компромісу. Спільний компроміс, напрацьований Європейською комісією і Україною, росіяни відкинули виключно з політичних мотивів. Усе, що ми пропонували, не те що ринково, а й прибутково, зокрема для російського «Газпрому», — наголосив глава уряду.

Як відомо, Україна, Росія і ЄС вели переговори про врегулювання поставок газу з 2 травня цього року, проте поки що так і не змогли досягти результату.

Тож єдино можливою реакцією на повідомлення «Газпрому» про переведення «Нафтогазу України» на попередню оплату з 10.00 за московським часом і бажання стягнути з Києва газовий борг у розмірі $4,5 мільярда через Стокгольмський суд став позов «Нафтогазу України» до Арбітражного інституту при Торговельній палаті Стокгольма.

НАК «Нафтогаз України» вимагає встановлення справедливої та ринкової ціни на газ, який ВАТ «Газпром» постачає в Україну.

У позові також міститься вимога стягнути з ВАТ «Газпром» переплату за газ, який російський монополіст поставляв НАК «Нафтогаз України» з 2010 року. За оцінками компанії, така переплата становить 6 мільярдів доларів США.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив учора: шанси України добитися позитивного рішення у газовому спорі з російським «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі доволі високі.

«Вважаємо, що судові перспективи у нас дуже і дуже високі, — сказав глава уряду. — Наше рішення щодо захисту України, нашої незалежності та наших громадян — єдино правильне. На російський тиск ми не піддаватимемося. І вночі з ними жодні папери підписувати не будемо, тому що ці папери можуть мільярдами доларів вилізти. Прозорі публічні переговори ми провели, і надалі проводимо нашу політику в тому самому форматі — чесно, відкрито, прозоро, на ринкових умовах разом із позицією європейських партнерів», — наголосив Прем’єр.

Енергетику очікує надзвичайний стан

У зв’язку з тим, що «Газпром» із 16 червня перевів «Нафтогаз» на передоплату за майбутні поставки газу і обмежив до нуля поставки блакитного палива Україні, Прем’єр-міністр доручив Міністерству енергетики і вугільної промисловості разом із Мін’юстом підготувати законопроект про запровадження надзвичайного стану в енергетичному секторі.

Крім того, Україна звернулася до ЄС і США з пропозицією про спільну модернізацію та експлуатацію української ГТС. А урядова делегація днями вирушить до Брюсселя роз’яснювати позицію.

Виступаючи на урядовому засіданні, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан повідомив: Україна повною мірою забезпечує транзит російського газу по своїй території до європейських споживачів.

Голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв поінформував, що компанія звертається до Європейської комісії з проханням сприяти повному відкриттю газового коридору з боку Словаччини, що блокує «Газпром», яким Україна щорічно може одержувати до 30 мільярдів кубометрів природного газу.

Також керівник «Нафтогазу» заявив, що нині німецька компанія пропонує Україні газ за ціною близько 300 доларів за тисячу кубометрів, що значно нижче за ціну російського палива.

А про те, що російський уряд в односторонньому порядку диктуватиме якісь умови західним споживачам, навіть не може бути й мови.