МЕТА

За недбалість у сфері дерегуляції на посадових осіб очікують нещадні штрафи 

Уряд пропонує посилити відповідальність працівників органів державної влади та місцевого самоврядування за порушення законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв, коментуючи відповідний законопроект, схвалений на засіданні Кабміну.

Проектом рішення пропонується внести зміни до відповідної  статті 16610 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Андрій Клюєв заявив, що існуючий сьогодні перелік правопорушень у цій сфері є неповним та не враховує всіх можливих зловживань з боку дозвільних органів та їх посадових осіб.

За що ж пропонується карати чиновників? За неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відмову у видачі дозвільних документів, порушення строків видачі, безпідставну відмову у видачі та анулювання таких документів. Також каратиметься недостатність дій міського голови міста обласного та республіканського (АРК) значення, голови районної та районної у містах Києві і Севастополі міськдержадміністрації щодо організаційного й матеріально-технічного забезпечення дозвільного центру і державного адміністратора.

Йдеться про встановлення стягнень за порушення — від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Пропонується також встановити, що повторення протягом року аналогічних правопорушень буде тягнути за собою штраф від п’ятдесяти до сімдесяти зазначених еквівалентів, повідомляє прес-служба першого віце-прем’єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі.     

Андрій Клюєв висловив надію, що ухвалення та виконання цього законопроекту у поєднанні з системою інших новацій, які вже ухвалено або готуються Верховною Радою та урядом, поступово істотно  поліпшить умови ведення бізнесу в Україні.

«Це копітка робота, яка потребує не лише зусиль влади на всіх рівнях, а й участі представників громадських організацій, підприємницьких та бізнес-асоціацій, активної позиції простих громадян. Лише разом можна побороти корупцію та нездарність чиновницького апарату. Зі зміною правил, треба міняти і людей, вчитися жити по-новому», — переконаний Андрій Клюєв.